Bol u ramenu nije nimalo bezazlen: Ponekad može biti simptom čestog karcinoma

Bol u ramenu najveći broj ljudi identifikuje sa nekim od problema sa kostima, tetivama ili mišićima. Međutim, ovaj simptom u nekim slučajevima je prvi, pa i jedini znak karcinoma koji u Srbiji godišnje odnese najviše života. To naravno ne znači da je svaki bol u ramenu rezultat maligne bolesti, već da dijagnostika mora biti pravovremena i adekvatna.

Izvor: eklinika.telegraf.rs
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kada je ova vrsta bola razlog za sumnju na karcinom?

Svaki bol u ramenu koji osećamo trebalo bi sagledati dijagnostički pre određivanja bilo koje terapije. Ovo se posebno, prema rečima stručnjaka, odnosi na fizikalnu terapiju, koja je najčešće i prvi korak u saniranju bola u ramenu.

Međutim, najnovija istraživanja kažu da je pri osećaju bola u ramenu koji ne prolazi, intenzivira se čak iako smo u mirovanju ili je udružen sa nekim drugim simptomima, neophodno uraditi opsežnu dijagnostiku. To podrazumeva kompletnu radiološku dijagnostiku (ponekad RTG niije dovoljan), već je preporučljivo uraditi skener ili magnetnu rezonancu. Jedino tako će se isključiti da uzrok bola nije karcinom pluća, što se dešava. Rešavanje problema fizikalnom terapijom ako nisu isključeni svi mogući uzroci bola često je samo gubljenje vremena, koje je kod karcinoma često i presudno za dalji tok bolesti i lečenje.

Među studijama koje su potvrdile ovu vezu je i jedna objavljena u septembru 2022. godine u National Library of Medicine. Zaključeno je da veliki broj obolelih od karcinoma pluća ima velike probleme sa muskuloskeletnim bolovima. To je samo još jedna od nevolja koje ova maligna bolest donosi, promena u funkcionisanju organa i životnog režima.

Zašto su bol u ramenu i karcinom pluća povezani i koji još simptom može da bude upozorenje?

Zašto dolazi do bola u ramenu ako je u pitanju karcinom pluća? Najpre, osećaj bola može da se prenosi, odnosno reflektuje. Tumorska masa u plućima vrši pritisak na nerve, a osećaj bola se nerealno prenosi do mozga, koji „prima signale“ iz ramena.

Kada karcinom raste, pod pritiskom je i niz živaca u vrhu grudi. Ova veza ponekad rezultira još jednim simptomom, koji takođe na prvi pogled ne spada u klasične i očekivane simptome raka pluća, a to je pad očnog kapka. Inače, do 40 procenata osoba obolelih od karcinoma pluća u nekoj od faza bolesti ima i metastaze na kostima. Uglavnom je reč o osobama čiji karcinomi pluća se u startu opišu kao neoperabilni.

Pomažu li lekovi kada je bol u ramenu deo kliničke slike i simptoma karcinoma?

Praksa kaže da je bol u ramenu kod osoba sa karcinomom pluća sličan artritičnom bolu. Ovaj bol čiji je uzrok neki fiziološki problem u smislu degenerativnih promena koštanih truktura koji nije posledica, odnosno simptom karcinoma pluća, ima određene sličnosti ali i razlike o odnosu na maligni bol. Treba naglasiti i da su svaka osoba i njeno telo svet za sebe, pa doživljaj bola može da varira i bude potpuno drugačiji.

Uobičajeno je da se bol kod karcinoma pluća pojača u toku noći. Kao i kod drugih malignih bolesti, može da bude veoma jak i u mirovanju, bez aktivnosti. Sumnja na postojanje karcinoma pluća je više nego opravdana kada uz bol u ramenu neko oseća i simptomi kakvi su:

- uporni kašalj
- nedostatka daha
- promuklost
- iskašljavanje krvi
- gubitak kilograma
- umor.

Kada je bol u ramenu jedan od simptoma potvrđenog karcinoma pluća, reakcija na lekove protiv bolova je, nažalost, slaba i sasvim sigurno nedovoljna da obezboli onkološkog pacijenta.

Još neki tipovi karcinoma daju bol u ramenu kao simptom

Pored bola u ramenu koji se po lokaciji spušta niz ruku, još neki nekarakteristični simptomi karcinoma pluća su:

- pad očnog kapka
- proširenje jedne zenice
- izostanak znojenja u jednoj polovini tela.

Zanimljivo je da se bol u ramenu može javiti i kod specifičnog tipa raka pluća izazvanog uticajem azbesta (maligni pleuralni mezoteliom).

Važnost i neophodnost pravovremene dijagnostike za lečenje i dalji tok bolesti

Kada se ispostavi da je bol u ramenu posledica karcinoma pluća izazvan pritiskom tumorske mase na nerve u plućima, svakako bi trebalo nekom od metoda pokušati smanjenje karcinoma. U pozitivne efekte terapije spada i smanjenje ili prestanak bola. Terapijske opcije su:

  • hirurško odstranjivanje
  • zračenje
  • hemioterapija
  • imunoterapija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 31 idi na stranu