Možete ih uzimati svaki dan: Ovih pet namirnica snižavaju krvni pritisak

Visok krvni pritisak je jedno od najzastupljenijih stanja u našoj zemlji i uvek označava postojanje nekog drugog problema.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Nekada nema lako uočljive simptome, pa mnogo lakše dolazi do komplikacija kao što je moždani udar, pa je redovno proveravanje pritiska i regulisanje ishrane jako važno u prevenciji.

Postoje neke namirnice koje posebno pomažu u regulaciji visokog krvnog pritska, najviše zahvaljujući flavanolima koje sadrže.

1. Jabuke

Ukusno voće je prepuno antioksidansa zvanim flavanoli, za koje se pokazalo da su korisni za zdravlje srca.

Dr Duane Mellor, dijetetičar sa Univerziteta Aston u Birminghamu, rekao je: "Ova jedinjenja flavanola pomažu našim arterijama da se opuste, poboljšavajući nešto što se zove endotelna funkcija koja pomaže našim krvnim sudovima da bolje reaguju na stres i smanjuju rizik od srčanih bolesti.

2. Borovnice

Ovo supervoće obično dolazi u sezonu u drugoj polovini jula i traje veći deo augusta.One pomažu u širenju arterija i smanjenju opterećenja srca.

3. Orasi

Često zanemarena osnovna namirnica, orašasti plodovi trebali bi činiti ključni deo svake uravnotežene prehrane.

Odličan su izvor vitamina, minerala, antioksidanata, omega-3 i mononezasićenih masti – ali pazite da odaberete neslane vrste ako ste zabrinuti za svoj krvni pritisak.

4. Zeleni čaj

Zamena šoljice biljnog napitaka zelenim čajem mogla bi vam pomoći da snizite krvni pritisak.

Piće – popularno u Aziji – puno je hranljivih sastojaka, uključujući flavanole.

5. Avokado

Avokado je odličan izvor mononezasićenih ulja, što studije pokazuju da može pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Sadrže i vitamin E, koji ga takođe može smanjiti kod osoba s blagom hipertenzijom, pokazuju istraživanja.

No, iako ove namirnice mogu biti korisne za vaše zdravlje, one nisu zamena za dobro izbalansiranu ishranu i pazite da ograničite nezdravu hranu i navike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 31 idi na stranu