Bolje od najjačih lekova: Naučnici ispitali 27 miliona jedinjenja i našli jedno koje smanjuje bol

Za razliku od postojećih medikamenata poput gabapentina, CBD3063 nema neželjena dejstva.

Izvor: B92, ScienceDaily
Podeli
Foto: Shutterstock/Pranithan Chorruangsak
Foto: Shutterstock/Pranithan Chorruangsak

Jedinjenje, jedno od 27 miliona ispitanih iz laboratorije potencijalnih novih lekova, uspešno je smanjuje četiri vrste hroničnog bola u životinjskim studijama, pokazalo je istraživanje Istraživačkog centra stomatološkog bola pri Njujorškom univerzitetu, prenosi ScienceDaily. Mali molekuli, koji se vezuju za unutrašnji region kalcijumskih kanala i indirektno ih regulišu, bolji su od leka gabapentina, a nemaju problematična neželjena dejstva.

Kalcijumski kanali igraju centralnu ulogu u signaliziranju bola, delimično zbog oslobađanja neurotransmitera poput glutamata i GABA. Kalcijumski kanal Cav2.2 je meta za tri klinički dostupna leka, uključujući gabapentin (koji se prodaje pod različitim imenima uključujući neurotin) i pregabalin (lirica), koji se koriste da leče bol u nervima i epilepsiju.

Neželjena dejstva

Gabapentin ublažava bol tako što se vezuje za spoljašni deo Cav2.2 kalcijumskog kanala i tako utiče na njegovu aktivnost. Međutim, kao i mnogi lekovi protiv bolova, ima veoma jako neželjeno dejstvo.

"Razvoj efikasnih lekova protiv bolova sa minimalnim nuspojavama je ključan, ali je razvoj novih terapija veoma izazovan. Umesto da direktno targetiramo smanjenje bola, naša laboratorija je fokusirana na indirektno ciljanje proteina koji su uključeni u bol", rekao je Radžeš Kana, direktor Centra za istraživanje bola i profesor molekularne patobiologije na Stomatologiji Njujorškog univerziteta.

Kana i njegov tim su dugo zainteresovani za protein CRMP2, ključni regulator kalcijumskog kanala Cav2.2 koji se vezuje za unutrašnjost kanala. Oni su otkrili da peptid razvijen iz CRMP2 može da razdvoji CRMP2 od kalcijumskog kanala. Kada se taj peptid, nazvan CBD3, dostavi ćelijama, on deluje kao mamac, blokira CRMP2 da se veže za kalcijumski kanal i time smanjuje bol.

Peptidi se teško sintetizuju kao lekovi jer kratko deluju i brzo se raspadaju u stomaku, pa su istraživači pokušali da kreiraju mali molekularni lek zasnovan na CBD3. Počeli su sa 15 aminokiselina koje su u njegovom sastavu i otkrili su dve koje su odgovorne za inhibiciju dolaska kalcijuma i ublažavanje bola.

"U tom trenutku shvatili smo da ove dve aminokiseline mogu da budu osnova za stvaranje malih molekula", rekao je Kana.

U saradnji sa kolegama sa Univerziteta u Pitsburgu, istraživači su uradili kompjutersku simulaciju koja je ispitala 27 miliona jedinjenja da nađe mali molekul koji bi bio kao aminokiseline CBD3. Došli su do 77 jedinjenja i eksperimentalno ih testirali da vide da li smanjuju količinu kalcijuma u kalcijumskom kanalu. To je dovelo do izdvajanja devet jedinjenja, koja su dalje ispitivana. Jedno jedinjenje nazvano CBD3063 pokazalo se kao najperspektivniji kandidat. Biohemijski testovi su otkrili da prekida interakciju između CaV2.2 kalcijumskog kanala i CRPM2 proteina, čime smanjuje ulazak kalcijuma u kanal i smanjuje otpuštanje neurotransmitera.

Testiranje na miševima

"Mnogi naučnici su ispitali istu biblioteku jedinjenja, ali su tražili ona koja blokiraju kalcijumske kanale spolja. Naša meta, ove dve aminokiseline iz CRMP2, je unutrašnjost i taj indirektan pristup je verovatno ključan za uspeh", rekao je Kana.

Testiranja na miševima su pokazala da je jedinjenje CBD3063 efikasno u slučaju različitih vidova bola, od neuropatije koju pokreće hemoterapija, zapaljenskog bola do bola u troglavom živcu. Za razliku od gabapentina, nije bilo neželjenih dejstava – ne utiče na kognitivne funkcije, pamćenje, pa ni na puls i disanje. Sada slede dodatni testovi da bi uskoro bilo moguće započeti klinička ispitivanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 23 idi na stranu