Kad bezazleno brčkanje postane veliki problem: Dečak zamalo izgubio vid zbog igračke VIDEO

Jedno potpuno bezazleno kupanje u kadi sa igračkama, moglo je skupo da košta jednogodišnjeg dečaka iz Amerike.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printskrin/TV Prva
Foto: Printskrin/TV Prva

Dečak se prskao vodom iz gumene lutkice i dobio celulitis - bakterijsku infekciju zbog koje je mogao da ostane bez vida. Uzrok infekcije je ustajala voda u igrački koja je idealno mesto za skladištenje raznih bakterija, koje mogu biti opasne, ne samo za decu, već i za odrasle.

"Celulitis jeste opasan, ali srećom nije toliko često u dečjoj populaciji. To je zapaljenje tog pokožnog vezivnog tkiva koj se javlja kod dece, a može da se javi i kod odraslih i može da bude dosta dramatično pogotovo kad se javi u toj regiji gore koja je deci najviše dostupna kad se kupaju. Iako svi vodimo računa, deca uvek rade ono što ne treba. Tu može da bude izložen i spojni ušni kanal i nosni hodnik, dete može da unese i u sistem organa za varenje i da udahne tu vodu", upozorava pedijatar dr Saša Milićević.

Kako je objasnio za TV Prva, ako ta voda stoji duže vreme napravi se neka vrsta vakuma u igrački i tu mogu da se nakače bakterije i gljivice i tako nešto banalno može da napravi veliki problem.

U plastici se koriste različiti aditivi da bi doprineli nekim osobinama plastike, otkriva Jelena Milić iz organizacije Alternativa za bezbednije hemikalije "Alhem".

"Igračke koje se koriste za kupanje sadrže najčešće omekšivače da se ne bi lomile. Ta vrsta hemikalija nazivaju se ftalati. To je jedna grupa hemikalija koja nije hemijski vezana, pa se pri svakom dodiru ona spira i ostaje na rukama. Apsorbuje se kroz kožu. Te hemikalije su zabranjene za korišćenje u svim predmetima za decu. Međutim, naša istraživanja govore da toga ima. Od 15 igračaka koje smo ispitali 2018. sedam je sadržalo ftalate", dodaje Milić.

Ona preporučuje roditeljima da uvek vode računa kakve igračke deci kupuju, da provere etiketu, ko je proizvođač, ko je uvoznik, da li postoji bar kod igračke, da kupuju na distributerskim mestima, a ne na sivom tržištu.

"Sanitarni organi treba više da vrše unutrašnji nadzor tržišta, a ne samo granice".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu