Vesna Savić Đukić: "Za oporavak prevremeno rođene bebe značajna blizina roditelja" VIDEO

Godišnje se u Srbiji prevremeno rodi 4.000 beba, a svoje iskustvo sa porođajem u 28. nedelji opisala je majka četvoro dece, Jelena Božović.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Ilustracija/Foto: Depositphotos/pavelg
Ilustracija/Foto: Depositphotos/pavelg

"Sin Matija mi se rodio na vreme, a ćerke Maša, Anja i Lena u 28. nedelji trudnoće. Šok nam je bio kad smo saznali da nosim trojke, a još veći kad sam se prevremeno porodila. Trudnoću sam naravno održavala u bolnici. Ono što sam mislila bilo je da će kada se budem porodila devojčice malo biti u inkubatoru pa ćemo otići kući. Nije bilo tako i sva sreća je da smo imali inkubatore pa se proces koji bi se inače odvio u maminom stomaku, dogodio tamo", rekla je ona za televiziju Prva.

Objasnila je da su sve tri devojčice imale neki problem po rođenju. Maša je imala problem sa očima, Lena sa plućima, a Anja sa mozgom i njihova borba trajala je tri meseca.

Vesna Savić Đukić iz UNICEF-a kaže da je ta organizacija 2017. godine uspostavila jaču saradnju sa Institutom za neonatologiju i da su na neki način opremili njihove jedinice osnovnom opremom i da je njihov fokus najpre odnos prevremeno rođenih beba sa roditeljima.

"Ono što je jako važno za preživljavanje bebe i bolji oporavak i razvoj je to što roditelji mogu da budu prisutni u jedinicama za neonatologiju, da mogu da drže bebu na grudima što je jako blagotvorno. Takođe je i roditeljima prevremeno rođenih beba potrebno da budu blizu svoje dece da bi svakodnevno videli kako oni napreduju". rekla je Savić Đukić.

Detaljnije o ovoj temi pogledajte u video-prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu