Potres mozga najčešći kod dece koja treniraju ove sportove

Stope potresa mozga u svim sportovima su se smanjile poslednjih godina, osim u fudbalu, pokazalo je istraživanje američkih stručnjaka objavljeno u časopisu Pediatrics.

Izvor: B92
Podeli
Foto: depositphotos/Alexmit
Foto: depositphotos/Alexmit

"Ovi rezultati su važni za sve one koji su uključeni u srednjoškolske sportove, roditelje, trenere, sportiste te istraživače", rekao je Avinaš Kandran sa Univerziteta Severna Karolina, koji je ujedno i autor pomenute studije.

Studija je napravljena nakon analize podataka o 9.542 slučajeva potresa mozga u 20 srednjoškolskih sportova u SAD u školskim godinama 2013/2014. te 2017/2018. Zabeležili su ih u fudbalu, ragbiju, košarci, bejzbolu, hokeju na ledu, plivanju, ronjenju, rvanju, trčanju, odbojci itd. Bilo je slučajeva povreda i tokom navijanja.

Kod dečaka je takvih povreda bilo najviše tokom igranja fudbala i hokeja na ledu, a kod devojčica za vreme igranja fudbala. Kod ta tri sporta je stopa pojave potresa mozga bila najveća, a najviše, njih 63,7 odsto, dogodilo se tokom takmičenja, ne treninga. Veća stopa povreda tokom treninga pokazala se samo kod navijačica koje bodre timove u vreme takmičenja.

Inače, potres mozga je vrsta traumatične povrede glave koja nastaje nakon jakog udarca, a može biti okarakterisana kao lakša i teža, ali u većini slučajeva ne ostavlja posledice.

Istraživači kažu da u SAD svake godine zabeleže više od 800.000 traumatičnih povreda mozga povezanih sa decom. Takođe, upozoravaju da ponavljani udarci u glavu, poput udarca loptom tokom fudbala, mogu dovesti do dugoročnog gubitka pamćenja, demencije i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema, prenosi CNN.

strana 1 od 15 idi na stranu