Znate li šta će se dogoditi ako kinete s otvorenim očima?

Čak je ugledni "Njujork tajms" (New York Times) jednom prilikom 1882. godine izvestio da su ženi "pukle očne jabučice" tokom kijanja, što je izazvalo paniku, ali takve tvrdnje su potpuno neistinite.

Izvor: B92
Podeli
Foto: depositphotos/ Knut_Wiarda
Foto: depositphotos/ Knut_Wiarda

"Pritisak koji se oslobađa kijanjem ne može da prouzrokuje ispadanje očnih jabučica, čak i ako su vam one otvorene", rekao je za "LiveScience" doktor Dejvid Hjuston.

U većini slučajeva oči se nesvesno zatvaraju, što je refleksna nuspojava, ali ne i nužna komponenta svakog kijanja.

Tako postoje ljudi koji ih drže otvorene, iako je teško, ali moguće. Zapravo je nekima prirodno da oči drže otvorene za vreme ove biološke reakcije.

Bilo kako bilo, ne morate da strahujete, jer nisu kapci ti koji čuvaju jabučice od ispadanja, već očni mišići koji ih okružuju, prenosi Indeks.

Najgore što vam se može dogoditi tokom kijanja jeste pucanje krvnih kapilara u očima zbog pritiska, što će uzrokovati crvene mrljice na beonjači.

Za sve oni koji su zaboravili lekciju sa časa biologije, kijanje je zaštitni mehanizam važan za izbacivanje prljavštine iz organizma poput prašine i alergena ili bakterija i virusa, zbog čega je bitno držati ruku na ustima kako ih ne biste preneli na druge ljude.

strana 1 od 18 idi na stranu