U Pomoravskom okrugu nema vakcina protiv gripa,naručene nove

U Domovima zdravlja Pomoravskog okruga potrošene su sve količine vakcina protiv sezonskog gripa koje su stigle polovinom oktobra, a naručene su i očekuju se dodatne količine, izjavio je danas infektolog u Zavodu za javno zdravlje (ŽJZ) za Pomoravski okrug u Ćupriji dr Ivica Jocić.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug / Dušan Aničić
Foto: Tanjug / Dušan Aničić

Domovi zdravlja nemaju vakcine od 14. novembra, precizirao je Jocić u izjavi Tanjugu.

Z ZJZ u Ćupriji dobio je 7.000 doza vakcine protiv sezonskog gripa za šest opština Pomoravskog okruga, 835 doza više nego lane i distribuirao domovima zdravlja u Jagodini, Ćupriji, Paraćinu, Svilajncu, Despotovcu i Rekovac, objasnio je Jocić.

Dom zdravlja u Jagodini dobio je 1.900 doza, u Paraćinu 2.000, Ćupriji 700, Svilajncu 1.300, Despotovcu 600 doza i Rekovcu 500 doza, precizirao je Jocić.

Reč je o četvorovalentnoj vakcini, koja štiti od četiri soja virusa, nabavljena od Kompanije "Sanofi Paster" iz Francuske.

Epidemiolozi podsećaju da bi vakcinu trebalo da prime osobe starije od 65 godina, hronični bolesnici, dijabetičari, osobe koje boluju od kardiovaskularnih bolesti, ali i zaposleni u javnim službama koje su od vitalnog značaja za državu: prosvetni radnici, policija, osoblje u gradskom prevozu, medicinski radnici, šalterski radnici.

strana 1 od 18 idi na stranu