U kojim godinama je ženama najbolje da zatrudne?

Postoji li zaista pravo vreme da zatrudnite, pitanje je koje žene često postavljaju i na koje su lekari konačno dali odgovor.

Izvor: Klix
Podeli
Foto: depositphotos/ IgorTishenko
Foto: depositphotos/ IgorTishenko

Mogućnost stvaranja života nesumnjivo je jedan od najlepših poklona koji se daruje ženama, ali uz njega ide i otkucavanje biološkog sata. Malo koja žena nije svesna svog biološkog sata i činjenice da su joj šanse da zatrudni manje s godinama.

No, iako bi žena u dvadesetim mogla biti u plodnom stanju, ova decenija nije idealno vreme za žene da se bave trudnoćom i roditeljstvom, kažu stručnjaci. Mnoge žene u ranim tridesetim još nisu spremne da budu mame. Zato većina stručnjaka i mama kaže da ne postoji savršeno doba za trudnoću.

Naravno, optimalno vreme da žena zatrudni je ono vreme kada je spremna, fizički, emocionalno, mentalno i finansijski i to vreme uveliko varira od žene do žene.

Žene u dvadesetim i kasnim dvadesetim godinama su najplodnije, ali većina žena u tom periodu nisu spremne da budu majke i brinu se o detetu. To je balans između ženine fizičke zrelosti i onoga što se dešava u njenom životu, pojašnjavaju stručnjaci.

S druge strane, prema rečima istraživača, novo zlatno doba za rađanje je do 35. godine života, jer je idealno u medicinskom smislu. Tomas Molinar, endokrinolog i specijalista za neplodnost Asocijacije reproduktivne medicine iz Nju Džersija, kazao je da majke koje se odluče da rode decu između 20. i 35. godine života imaće zdravije i lakše trudnoće.

Nažalost, istina je da plodnost kod žene počinje znatno opadati sa 32 godine, a još brže sa 37 godina. No, čak i tada je moguće ostati u drugom stanju, naročito uz pomoć veštačke oplodnje, napominju lekari. Za mnoge žene, idealne godine za veštačku oplodnju su između 35. i 42. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18 idi na stranu