Plati da dišeš: U svetu niču prvi "barovi s kiseonikom"

Novi trend u Indiji je da se kupuje dah svežeg vazduha... bukvalno

Izvor: B92, Sputnik
Podeli
Foto:depositphotos/ HASLOO
Foto:depositphotos/ HASLOO

Kako zagađenje u Nju Delhiju dostiže toksične nivoe, u gradu se pojavljuju „barovi s kiseonikom“ kako bi se lokalnim stanovnicima omogućilo da lakše dišu.

Zvaničnici Nju Delhija nedavno su bili prinuđeni da proglase vanredno stanje za javno zdravlje zbog opasnog kvaliteta vazduha u gradu, nakon što se nivo zagađenja popeo na oko 20 puta više od onoga što Svetska zdravstvena organizacija smatra bezbednim. Obustavljaju građevinske projekte i zatvaraju škole širom prestonice. Dok je vazduh pun smoga, oni koji imaju novca mogu potražiti kratak predah u lokalnom baru s kiseonikom.

Svake zime kvalitet vazduha pada u gradovima širom Indije, jer se vetrovi smanjuju, a poljoprivrednici spaljuju ostatke useva, kako bi stvorili prostor za sledeću žetvu. Kumar kaže da je ovog puta povećanje smoga u Nju Delhiju pokrenulo nalet posla u njegovoj firmi.

„Pre smo imali 15-20 ljudi dnevno. Sada svakodnevno dobijamo 30-40 kupaca“, rekao je. Ogroman je porast broja posetilaca u poslednje dve nedelje. Terapija kiseonikom ne leči bolesti ali podmlađuje

U barovima se isporučuje kiseonik kroz standardni uređaj za kanile koji korisnici stavljaju u nozdrve. Cevčice su izvučene iz mašine za koncentrisanje koja izvlači čist kiseonik iz zagađenog vazduha. Dok Kumar naglašava da „terapija kiseonikom“ ne leči nijednu bolest, kaže da vazduh može podmladiti „poput banje“. Da li će disanje biti privilegija bogatih

Uprkos potencijalu za blagodati, mnogi na društvenim mrežama smatraju da je Kumar, iako pošten – distopijac, što sugeriše budućnost u kojoj samo bogati mogu priuštiti da dišu netoksični vazduh.

Uprkos tome, verovatno se novi trend neće zaustaviti skoro, budući da je Indija dom 15 najzagađenijih gradova na svetu, te su problemi s kvalitetom vazduha u zemlji zadržani neko vreme. To nagoni veći broj Indijaca u barove s kiseonikom poput „Oksi pjura“ ili bar one koji to mogu da priušte.

strana 1 od 18 idi na stranu