SZO: Pandemija prekinula lečenje dijabetičara i hipertenzičara

Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da je tokom pandemije koronavirusa lečenje pacijenata sa visokim krvnim pritiskom i dijabetičara delimično ili potpuno prekinuto u oko 80 zemalja.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: depositphotos, imagepointfr
Foto: depositphotos, imagepointfr

U istraživanju sprovedenom tokom maja, SZO je uočila probleme u lečenju bolesnika koji nisu zaraženi virusom, ali su izloženi većem riziku od teških komplikacija zbog izostanka terapije za svoje blesti.

"Mnogim ljudima koji boluju od raka, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa uskraćene su zdravstvene usluge i lekovi koji su im potrebni, otkad je počela pandemija kovida 19", rekao je generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus.

"Od vitalnog je značaja da zemlje obezbede te osnovne zdravstvene usluge i za vreme dok se bore protiv kovida 19", dodao je.

Istraživanje je pokazalo da je 42 odsto zemalja prekinulo lečenje pacijenata obolelih od raka, a 31 odsto lečenje srčanih bolesnika. U više od 90 odsto anketiranih zemalja, zdravstveno osoblje je delimično ili u potpunosti preusmereno na lečenje obolelih od koronavirusa.

strana 1 od 67 idi na stranu