Brankica Stanković oštro o navodima dr Kona: "Mi ne kalkulišemo zbog viših interesa"

Tema vakcinacije ponovo je aktuelna nakon epidemije koronavirusa.

Izvor: B92, S.V.
Podeli
Ilustracija/Foto: DragonImages/Depositphotos
Ilustracija/Foto: DragonImages/Depositphotos

Odgovorna urednica i autorka "Insajdera" Brankica Stanković oglasila se na Tviteru povodom našeg jučerašnjeg teksta u kojem je epidemiolog dr Predrag Kon istakao da je direktni krivac za jačanje antivakserskog pokreta upravo njena emisija "Kupoprodaja zdravlja" iz 2011. godine. Ona u postu kaže da "ne zna zašto je serijal Insajdera iz 2011. godine tema danas".

Iduće srede pročitajte veliki, "lični" intervju sa doktorom Predragom Konom, čovekom koji je bio deo tima koji je vodio Srbiju kroz, kako kaže, "najtežu epidemiju"!

"Mi ne kalkulišemo i ne tvrdimo, zbog viših interesa, da nečega nema - navodno ima", stoji u njenoj objavi u kojoj upućuje na jučerašnji tekst "Blica", za koji je dala opsežniju izjavu.

"U serijalu 'Kupoprodaja zdravlja' tema nije bila borba protiv vakcinacije, već mahinacije onih koji bi trebalo da se brinu o zdravlju, ali im je lični interes bio važniji. Ako je razotkrivanje takvog ponašanja urušilo poverenje u vakcinaciju, onda za to nije kriv "Insajder" već oni koji su se nezakonito i nehumano ponašali", rekla je Brankica Stanković.

Takođe je rekla da oni nikada nisu osporavali vakcinu kao civilizacijsko dostignuće.

Pročitajte još:

Dr Kon o učincima posle pandemije: "Na izjavu da nismo znali šta radimo, ja počnem da se tresem"

"Bavili smo se činjenicom da je SZO promenila definiciju pandemije mesec dana pre proglašenja pandemije 'Svinjskog gripa' da bi države širom sveta imale opravdanje za hitne nabavke vakcine bez ikakve kontrole, preko posrednika i ne pitajući za cenu. Objavili smo brojne činjenice koje ukazuju na zloupotrebu prilikom nabavke vakcina u Srbiji 2009. godine", dodala je.

Podsetimo, u opsežnom razgovoru koji smo vodili sa dr Konom, pitali smo ga da li je na jačanje antivakserskog pokreta uticala "afera" o nabaci vakcina preko RZZO 2009. godine, sa čime se on saglasio i dodao:

"Dramatično je uticala emisija 'Kupoprodaja zdravlja' Insajdera. Posle te emisije novembra 2011. godine jasno se uočava pad vakcinacije kod Srba, gotovo kao i Vejtfildova studija o tome da MMR vakcina utiče na autizam. Potpuna lažna predstava uništila je višedecenijsko građeno poverenje u vakcinaciju", zaključuje dr Kon.

strana 1 od 67 idi na stranu