Građani mogu sami da odluče koju vakcinu žele: Do kolektivnog imuniteta, potrebno 2 miliona VIDEO

Vakcinacija prioritetnih grupa stanovnika u Srbiji trebalo bi da počne za nekih desetak dana. Stigle su vakcine koje bi dotle trebalo da prođu ispitivanja i dobiju dozvolu za upotrebu. Fajzer i Biontek podneli su juče dokumentaciju za registraciju vakcine u Srbiji, a do kraja nedelje stiže i vakcina iz Rusije.

Izvor: TV Prva
Podeli
Foto: Printscreen / TV Prva
Foto: Printscreen / TV Prva

Sve ono što se nalazi na tržištu Srbije mora da prođe striktnu proceduru u Agenciji za lekove, da naše stručne službe koje su kvalifikovane daju odobrenje da to je bezopasno za ljudsko zdravlje, naravno vodeći računa o istraživanjima koja su sprovedena svuda u svetu.

Da bi vakcine dobile dozvolu za upotrebu u Agenciji za lekove, moraju da prođu stručnu i kritičku analizu kompletne dokumentacije, ali i laboratorijsku kontrolu svake serije.

Ako mišljenje Agencije za lekove bude pozitivno, a tamo su najavili da će se ispitivanja koja su temeljna raditi po ubrzanoj proceduri, očekuje se da vakcinacija prioritetnih grupa počne sredinom decembra, dakle za desetak dana. U prioritetne grupe spadaju pre svega zdravstveni radnici, vojska i policija. Očekuje se da bi vakcinacija kompletne populacije mogla biti sprovedena u martu sledeće godine.

Planirano je da građani mogu sami da odluče koju vakcinu žele da prime, naravno u skladu sa preporukama i odobrenjima nadležnih zdravstvenih ustanova Republike Srbije.

"Mi ćemo sve ono što je najkvalitetnije, najbolje na tržištu, imati u Srbiji. Mi imamo u ovom trenutku, prva vakcina koja je registrovana Fajzerova, mi imamo već potpisan ugovor sa Fajzerom. Ruska vakcina, i sami ste upoznati da je državno rukovodstvo već razgovaralo sa najeminentnijim i najpozvanijim ljudima u Ruskom Federacijom, vezano za isporuku vakcina u Srbiji."

Vakcinacija će teći brzinom koja između ostalog zavisi i od zainteresovanosti građana da je dobiju, a stručnjaci kažu da, da bi se stekao kolektivni imunitet, potrebno je da se vakciniše barem dva miliona stanovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 87 idi na stranu