Simptomi koji se mogu javiti po vakcinisanju "Sputnjikom V"

Stanovnici Moskve, koji su već počeli da se vakcinišu ruskom vakcinom protiv korone "Sputnjik V" dobijaju uputstva za pacijente, kao i potvrdu o obavljenoj imunizaciji, koje sadrži spisak simptoma koji se mogu javiti nakon vakcinacije, kao i savete kako postupiti u svakom od navedenih slučajeva, prenosi Sputnjik.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: depositphotos, Observer
Foto: depositphotos, Observer

U uputstvima se navodi da svaki deseti čovek, vakcinisan vakcinom „Sputnjik V“, može osećati slabost ili mučninu.

U većini slučajeva vakcinacija se dobro podnosi.

Ako se javi fizička slabost, nema razloga za brigu - to je normalna individualna reakcija organizma i jedan od znakova formiranja imuniteta. Onima kod kojih se nakon vakcinacije javi slabost, opšti umor i mučnina savetuje se da smanje fizičku aktivnost i više odmaraju.

Takođe se ističe da kod 5,7 odsto vakcinisanih mogu se javiti bolovi u kostima, drhtavica, glavobolja ili temperatura veća od 37 stepeni.

Kod 4,7 odsto vakcinisanih javlja se bol, svrab, otok i crvenilo na mestu vakcinisanja. Po pravilu lečenje nije potrebno, ali se može uzeti lek protiv alergije kako bi se umanjio otok i osećaj nelagode.

Jedan i po odsto vakcinisanih pacijenata može imati začepljen nos, curenje nosa ili osećaj golicanja u grlu. Njima se savetuje da piju mnogo tečnosti i koriste sprej za nos.

U manje od jedan odsto pacijenata može doći do ubrzanja pulsa ili povišenog pritiska.

Prethodno je ruski predsednik Vladimir Putin zatražio od potpredsednice Vlade Tatjane Golikove da naredne nedelje počne masovna vakcinacija protiv koronavirusa.

Vakcina "Sputnjik V", koju proizvodi Naučno-istraživački institut "Gamaleja" u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije, dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona u svetu.

Rusija ima još jednu registrovanu vakcinu "EpiVakKorona" centra "Vektor", a u pripremi je i treća.

strana 1 od 87 idi na stranu