Srpski imunolog iz Nemačke razbija nedoumice u vezi sa imunizacijom dece VIDEO

Videli smo kako protiče masovna vakcinacija u Srbiji. Ono što se brojni roditelji ovih dana pitaju jeste da li će i kada deca biti vakcinisana protiv korone.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin/Prva TV
Foto: Printskrin/Prva TV

Pročitajte još:

Od 237 u svetu odobreno svega 9 vakcina: Kako odabrati pravu?

"Fajzer će tek u avgustu ove godine utvrditi da li je vakcina bezbedna za decu. Slična situacija je i sa Astrazenekinom vakcinom. Moje generalno mišljenje kao imunologa je pokazalo da deca nisu toliko ugrožena ovim virusom tako da mislim da bi sa imunizacijom dece trebalo sačekati dok svi testovi ne budu gotovi i zvanično objavljeni u naučnim časopisima. Do tada deca nisu ugrožena, jer ako se imunizuju svi njihovi stariji ukućani sa kojima dete živi, nema onda nikakve opasnosti da dete može da bude prenosilac virusa", kaže imunolog i molekularni biolog Nikola Smatlik iz Tibingena u Nemačkoj.

On smatra da su sve tri vakcine koje imamo u Srbiji dobre, jer su prošle sve testove i da je razlika samo u pristupu.

"Ono što je poznato u epidemiologiji je da je neophodno 70 do 80 osto stanovništva jedne zemlje da bi došlo do toga da više nema potrebe da nosimo maske i ograničavamo kontakte, jer onda onih preostalih 20 odsto nije ugroženo, jer virus više nije u mogućnosti da cirkuliše u populaciji", dodaje Smaltik, prenosi TV Prva.

On očekuje da će situacija sa epidemojom u Srbiji, shodno broju stanovnika i ako sve bude teklo po planu, da se poboljša u aprilu, maju, a u Nemačkoj, gde radi, u junu, početkom jula.

Kako je Izrael postao vodeća svetska zemlja po broju vakcinisanih saznajte od počasnog konzula Srbije u Izraelu Aleksandra Nikolića:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 92 idi na stranu