"Grip je došao, napravio haos, 50 miliona umrlih i živimo s njim, tako će biti i sa koronom" VIDEO

Pandemija će trajati dosta dugo, ako svet uspe da vakciniše veliki broj ljudi, svešće se na manje brojeve, ali ćemo morati da živimo sa tim koronavirusom još dobar broj godina, smatra epidemiolog Radmilo Petrović, koji je proveo 30 godina u Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak".

Izvor: B92, TV Prva
Podeli

"Torlak je najviše izvozio vakcinu protiv dečje paralize, zato što je Albert Sejbin kao prijatelj srpskog naroda dao Torlaku besplatnu licencu, drugu ili treću u svetu."

"Stalno koronu upoređujemo sa epidemijom gripa. Došao je 1918. godine, napravio je haos, 50 miliona umrlih. Virus se menjao iz godine u godinu, i dalje je prisutan, menja se, pravimo i menjamo vakcinu svake godine i živimo sa njim", rekao je za Televiziju Prva dr Petrović.

Sve češće se govori o tome da će nam biti potrebna treća doza vakcine. Najpre je bilo reči o kineskoj, sada je i direktor Fajzera rekao da će za 12 meseci verovatno biti potrebna treća doza.

Epidemiolog podseća da su to rekli i Kinezi pre direktora Fajzera i oobjašnjava da, poput drugih vakcina koje imaju slab imunogen, slab antigen koji ne izaziva naglu produkciju antitela, da treba dati posle 6 do 12 meseci i treću dozu. Na to ukazuju i vakcine protiv velikog kašlja, hepatitisa i ostale koje se od početka daju u tri doze.

Takođe, kaže da nije potrebno proveravati antitela, jer neko će stvoriti manji titar, neko viši antitela, ali da to zavisi od toga da li je neko imao blažu ili težu kliničku sliku i da na to utiče i sam organizam.

"Ovi koji su preležali kovid treba da prime najmanje jednu dozu da bi pojačali imunitet."

Dr Petrović kaže da se sadašnje vakcine monogo razlikuju od prethodnih.

"Fajzer, Astrazeneka, Moderna, Džonson i Džonson, sputnjik, to su vakcine koje se prave novom tehnologijom, koja je uglavnom posle 2000. godine, a ja sam 2001. godine otišao u penziju, tako da malo znam o toome. Jedino ova kineska Sinofarm je inaktivisana mrtva vakcina koja se pravi tehnologijom kojom su se pravile vakcine u prethodnim decenijama. Kineska se proizvodi na taj način što se namnoži koronavirus, inaktiviše se hemijskim agensima i koncentriše, onda se daje ljudima, za razliku od ovih drugih, gde se od koronavirusa uzme genom, ubaci se u vektor adenovirus 26 ili 5 i daje se da se razmnožava u čoveku i proizvodi antigen koji je ključan za stvaranje imuniteta."

Kinesku vakcinu i dalje smatra najboljom, jer ona kao i sve ranije vakcine "dokazano ne može da izazove nikakve teške neželjene reakcije".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 85 idi na stranu