EMA odobrila upotrebu vakcine firme Džonson i Džonson

Evropska agencija za lekove (EMA) dala je zeleno svetlo za upotrebu vakcine kompanije Džonson i Džonson. Prethodno je, zbog rizika od tromboze, ta vakcina u EU bila suspendovana. Korist je veća od rizika, navodi EMA.

Izvor: dw.com
Podeli
Foto: shutterstock/Komsan Loonprom
Foto: shutterstock/Komsan Loonprom

Pročitajte još:

Šekler: Ja bih bio oprezniji

Vakcina počinje da deluje: Samo 10 odsto novozaraženih Austrijanaca starije od 65 godina

Zašto potpisujemo saglasnost za primanje vakcine: Dr Kon objašnjava za B92.net

I kada je reč o vakcinikompanije Džonson i Džonson naučnici Evropske agencije za lekove (EMA) u utorak su, nakon ispitivanja, ocenili da je „korist veća rizika“. Sličnih slučajeva tromboze, retkih, ali opasnih po život, prethodno je bilo i sa vakcinom kompanije Astrazeneka. Zbog toga je puštanje vakcine firme Džonson i Džonson na evropsko tržište prošle sedmice bilo zaustavljeno.

Opasnost u uputstvu za upotrebu

EMA je analizirala podatke iz SAD, gde je vakcinu firme Džonson i Džonson već primilo više od sedam miliona građana. Američke službe registrovale su osam slučajeva neobične tromboze, koji su povezani s poremećajem crvenih krvnih zrnaca, od kojih je jedan imao smrtni ishod. U većini slučajeva radilo se o ženama mlađim od šezdeset godina, što je takođe slično neželjenim efektima primećenim kod vakcine kompanije Astrazeneka.

"Postoji veza između vakcinacije i pojave tih retkih slučajeva tromboze", objasnila je Sabine Štraus, predsednica komiteta za bezbednost Evropske agencije za lekove. Zato će sadržaj uputstva za upotrebu biti dopunjen. Neophodno je ukazati na problem, kako bi lekari bili pripremljeni na moguće simptome.

Primaoci vakcine treba da obrate pažnju, ukoliko nakon vakcinisanja dođe do otežanog disanja, bola u grudima, bolova u stomaku, oticanja nogu ili neuroloških problema. U tom slučaju, hitno treba da zatraže lekarsku pomoć.

S druge strane, medicinskim radnicima iz EMA preporučuju da se informišu o posebnim metodama lečenja tih retkih venskih tromboza. Stručnjaci EMA upozoravaju da se problemi sa zgrušavanjem krvi ne leče heparinom, već da se koriste imunoglobulini. U svakom slučaju bi, kada to takvih slučajeva dođe, trebalo da budu uključeni i hematolozi.

Foto: Depositphotos/Giovanni_Cancemi
Foto: Depositphotos/Giovanni_Cancemi

Korist veća od rizika

S obzirom na dostupne podatke, direktorka agencije EMA Emer Kuk ponovo naglašava da su poznati neželjeni efekti, zbog kojih je i američka agencija za lekove obustavila vakcinisanje vakcinama firme Džonson i Džonson, ekstremno retki.

"Ovog vikenda ukupan broj žrtava koronavirusa u svetu će se povećati na tri miliona", rekla je Emer Kuk i dodala da će hiljade ljudi nastaviti da umire svaki dan:

"Te vakcine imaju odlučujuću ulogu u borbi protiv virusa."

Međutim, i dalje je nejasno zašto i kako nastaju neželjeni efekti, i kod kojih grupa. Vakcine kompanija Astrazeneka i Džonson i Džonson su u osnovi slične, razlikuju se u detaljima, kao što su supstance nosača.

"Još uvek nemamo dovoljno informacija o tome koje bi faktore rizika trebalo tražiti", rekla je Sabine Štraus. Podaci koji su dostupni pokazuju da su mlađe žene više izložene riziku, ali povezanost s upotrebom kontracepcijskih pilula nije mogla da se utvrdi. Stručnjaci EMA u vezi s tim još uvek ne žele da se izjašnjavaju.

EU pozdravlja moguću upotrebu vakcine

Evropska unija je ukupno naručila samo 55 miliona vakcina od kompanije Džonson i Džonson. Nakon što je EMA odobrila upotrebu te vakcine, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je izjavila: "To su dobre vesti za kampanju vakcinacije u EU".

Komesarka EU za zdravlje Stela Kirijakides je dodala: "Pozivam zemlje-članice da slede mišljenje naših stručnjaka. Vakcine spasavaju život."

Nakon privremenog zaustavljanja upotrebe vakcina koje je proizvela firma Džonson i Džonson, u Briselu je vladao veliki strah da bi otpor mnogih građana prema toj vrsti vakcine mogao da raste. Nakon izveštaja o neželjenim efektima, ne samo Južnoafrička Republika, već i Holandija, Danska, Italija i Rumunija su prve isporučene doze vakcine firme Džonson i Džonson stavile u frižider i nisu ih koristile.

Koliko će ocena agencije EMA smanjiti njihovu zabrinutost i da li će građani prihvatiti to stručno mišljenje, ostaje da se vidi. Zemlje EU bi same mogle da donesu odluku o upotrebi određenih preparata, na osnovu situacije koju imaju u zemlji, broja infekcija i zaliha vakcina, naglasila je predsednica agencije EMA Emer Kuk. Već se pokazalo da više sumnji ima u severnoj Evropi, nego drugde.

I ruska vakcina Sputnjik V takođe deluje na sličan način kao i vektorske vakcine kompanija Astrazeneka i Džonson i Džonson. Međutim, iz agencije EMA kažu da ispitivanje te vakcine još uvek nije toliko odmaklo da bi se utvrdili mogući neželjeni efekti. Britanski istraživači, poput Elinor Rajli, pri tome smatraju: "Sve više rastu sumnje da retke slučajeve (tromboze) izaziva adenovirusni deo vakcine."

U svakom slučaju, EU ubuduće namerava više da se osloni na tehnološki novije vakcine, poput one Bionteka i Fajzera. Komisija u Briselu za 2022. godinu više nije naručivala od Astrazeneke, verovatno i zbog pogoršanih odnosa s tim proizvođačem i problema kojih je bilo sa isporukom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 85 idi na stranu