Moderna - 96% kod dece

Američka farmaceutska firma Moderna objavila je da je njena vakcina protiv koronavirusa delotvorna 96 odsto kod dece stare od 12 do 17 godina, prema rezultatima prvih kliničkih ispitivanja.

Izvor: B92, index.hr
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Dve trećine od 3235 učesnika ispitivanja u Sjedinjenim Državama primilo je vakcinu, a trećina je dobila placebo.

Studija je "pokazala delotvornost cepiva protiv kovida 19 od 96 odsto. Cepivo mRNA-1273 se generalno dobro podnosi, a dosad nije uočeno ništa ozbiljno što bi postavljalo pitanja oko sigurnosti cepiva", saopšteno je iz firme.

"U jednom trenutku moraćemo da vakcinišemo decu"

U okviru ispitivanja je otkriveno 12 slučajeva koronavirusa 14 dana nakon prve doze. Rezultati se temelje na praćenju ispitanika u proseku 35 dana nakon druge doze cepiva.

Farmaceutska firma rekla je da su nuspojave bile "blage ili umerene težine", najčešće bolovi na mestu uboda. Nakon druge doze nuspojave su uključivale "glavobolju, umor, bolove u mišićima i groznicu", slično onima uočenima kod odraslih koji su primili cepivo.

"Do danas nisu utvrđeni ozbiljni razlozi za zabrinutost u pogledu sigurnosti cepiva", kaže se.

Trenutno odobreno samo za starije od 18

Moderna navodi da je trenutno u "razgovorima s regulatorima u pogledu potencijalnih izmena i dopuna svojih regulatornih prijava" kako bi se odobrilo cepivo za ovaj uzrast.

Cepivo je trenutno odobreno samo za osobe starije od 18 godina.

Firme Fajzer (Pfizer) i Biontek (BioNTech) već su podnele zahtev za odobrenje svoje vakcine za decu od 12 do 15 godina u Sjedinjenim Državama i Evropi. U sredu je Kanada postala prva država koja je odobrila njihovo cepivo za ovu grupu.

Razlog za brigu? Endokrinolog o vakcinaciji dece ispod 16 godina

Vakcinisanje tinejdžera sledeći je korak u kampanji za konačno zaustavljanje epidemije.

Moderna je u martu započela ispitivanja svog cepiva na deci staroj od šest meseci do 11 godina.

Fajzer i Biontek objavili su u utorak kako se nadaju da će u septembru u Sjedinjenim Državama podneti zahtev za hitno odobrenje za svoje cepivo za decu od dve do 11 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 82 idi na stranu