Medicinski fenomen: Užičanka Bojana čita i piše naopako VIDEO

Kada vidimo nekoga da u mraku čita novine naopako, odmah pomislimo ili da ne vidi dobro ili da špijunira nekog, ali u slučaju Bojane Jovanović iz Užica radi se o medicinskom fenomenu. Njena percepcija je takva da sa lakoćom čita i piše naopako i za to su joj obezbeđeni specijalni uslovi u kancelariji užičke gradske uprave.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin/Prva TV
Foto: Printskrin/Prva TV

Bojana Jovanović iz Užica čita i piše naopako, tako da je na njenom poslu u gradskoj upravi čak i monitor okrenut naopačke.

"Počela sam da radim u gradskoj upravi i trebao mi je jedan program za unošenje podataka u Ekselu, nismo znali kako ćemo, pa mi je moj kolega informatičar rotirao monitor i ja sam okrenula tastaturu i sada radim sa rotiranim monitorom za 180 stepeni", priča za 150 minuta Bojana.

U početku nije bilo lako uveriti ljude da je ona fenomen. Dok je radila u pisarnici, svi su mislil da se folira, grdili je, slikali, snimali, žalili se načelniku, koji je morao da je prebaci na drugo radno mesto.

Obrnuta percepcija odrazila se samo na čitanje i pisanje, dok ljude i prostor vidi pravilno. Ipak, doktori su joj preporučili da se ne upušta u vožnju automobila zbog orijentacije u prostoru.

Posle ispitivanja u Americi, psihijatri i psiholozi su utvrdili da Bojana nema nikakvu bolest, već da je fenomen i da njenu percepciju nije moguće promeniti. Američki doktor je poslao pismo gradskoj kući u Užicu, nakon čega se ona zaposlila tamo.

Bojanin dvogodišnji sin počeo je da drži telefon naopako kada gleda video-sadržaje, ali se još ne zna da li ima obrnutu percepciju ili je samo gledao šta mama radi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 82 idi na stranu