Zabrana – šta SZO savetuje trudnicama i ostalim ženama u plodnim godinama

Ženama u reproduktivnim godinama trebalo bi zabraniti ispijanje alkohola, poručila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO). Njihov najnoviji Globalni akcioni plan za alkohol poziva države da podignu svest o štetnoj upotrebi alkohola.

Izvor: Daily Mail
Podeli
Foto: shutterstock/Stockology
Foto: shutterstock/Stockology

Pročitajte još:

"Moramo prestati da govorimo da je alkohol dobar za srce"

Da li alkohol utiče na delotvornost vakcine?

Prvi nacrt plana sadrži i smernicu po kojoj "treba posvetiti odgavarajuču pažnju" prevenciji konzumiranja alkohola kod dece, trudnica i žena u plodnom razdoblju, prenosi "Daily Mail".

Industrija alkoholnih pića ovaj predlog je opisala kao paternalistički i seksistički.

Nacrt smernica ukazuje na to da je alkohol povezan sa povećanim oboljevanjem, lošim mentalnim zdravljem, nasiljem, gubitkom produktivnosti i zategnutim međusobnim odnosima.

"Jedna od najdramatičnijih štetnih manifestacija za ljude koji piju jeste izlaganje alkoholu tokom trudnoće zbog razvoja poremećaja fetalnog alkoholnog spektra", piše u nacrtu SZO.

Simptomi kod dece izložene alkoholu mogu da uključuju manju visinu od prosečne, abnormalnosti na licu i probleme u učenju i ponašanju. U planu SZO ukazuju da bi ovi podaci trebalo da se nameću javnosti tokom "svetskog dana ili nedelje bez alkohola".

"Odgovarajuću pažnju treba posvetiti sprečavanju početka konzumiranja alkohola kod dece i adolescenata, te sprečavanju konzumiranja alkohola među trudnicama i ženama u plodnim godinama, i treba zaštititi ljude od pritiska da piju", ističe se u nacrtu SZO.

Foto: Depositphotos/ Dubova
Foto: Depositphotos/ Dubova

Medicinski službenici Velike Britanije kažu da je najsigurniji pristup za žene koje su trudne ili pokušavaju da zatrudne da uopšte ne piju alkohol.

S druge strane Met Lambert, predstavnik organizacije za trgovinu alkoholom, izrazio je veliku zabrinutost ovakvim predlogom. "Pored toga što je seksistički i paternalistički i potencijalno ogranačava slobode većine žena, to prevazilazi njihovu nadležnost i nije ukorenjeno u nauci", istakao je.

Na sajtu Nacionalne zdravstvene službe Velike Britanije piše da stručnjaci još uvek nisu sigurni koliko je alkohol potpuno siguran za trudnice. Ali, upozoravaju da ispijanje alkoholnih pića u trudnoći može da dovede do "dugotrajnih štetnih posledica po bebu", a najveći rizik je pojačan unos, prenosi "Blic".

Dr Ričard Pajper, izvršni direktor dobrotovorne organizacije "Alcohol Change UK" istakao je da "ispijanje alkohola u ranim fazama trudnoće, čak i pre nego što žene shvate da su trudne, može da bude veoma štetno za fetus".

"Važno je da ljudi razumeju ove rizike, ali je takođe od vitalnog značaja da to izbalansiramo sa pravom svake odrasle osobe na donošenje informisanih odluka o tome šta radimo sa svojim telima, bez obzira na uzrast ili pol", dodao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu