Direktorka RFZO: Sinofarmova najefikasnija vakcina protiv delta soja

Preporuka je Kriznog štaba da treću dozu bilo koje vakcine protiv kovida dobiju hronični pacijenti i oni čiji je imunitet već ugrožen određenim bolestima ili operacijama. Vršiteljka dužnosti direktora Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja Sanja Radojević Škodrić kaže za RTS da relevantne studije pokazuju da je vakcina Sinofarma pokazala veoma visoku efikasnost pritiv delta soja virusa. Dosad nije zabežen slučaj kombinovanja klasične vakcine kao što je Sinofarmova i inovativnih poput Astrazenekine, Fajzerove i Modernine.

Izvor: RTS
Podeli
Foto: Depositphotos/Belchonock
Foto: Depositphotos/Belchonock

Pročitajte još:

Moguće da je potrebna i treća doza vakcine Sinofarma

Malo verovatno stvaranje ugruška od druge doze vakcine Astrazeneke

Sanja Radojević Škodrić napominje da zaštita od težeg oblika kovida koje pružaju vakcine kod rizičnih grupa može opasti šest meseci od primanja druge doze.

"Preporuka je da se trećom dozom vakcinišu rizične grupa pacijenata – imunodeficijentni, transplantirani, oni koji su na hemodijalizi, oboleli od maliginih bolesti", objašnjava vršiteljka dužnosti direktora RFZO.

Kako ukazuje, relevantna tela kao što su Svetska zdravstvena organizacija, Evropska agencija za lekove, Kineska agencija za lekove, Američki centar za kontrolu bolesti nisu još dali preporuku za treću dozu, niti su rekli cepivo kog proizvođača treba primiti kao treću dozu.

Dodaje da ne postoji preporuka koju vakcinu treba primiti i da su za to dostupna cepiva bilo kog proizvođača.

Želeći da opovrgne stavove o neefikasnosti kineske Sinofarmove vakcine Sanja Radojević Škodrić navodi studiju iz Argentine koja je pokazala da je upravo to cepivo pokazalo 84 odsto efikasnosti u sprečavanju smrtnosti kod starijih od 60 godina. Podseća i da je ta vakcina u sprečavanju obolevanja u Kini pokazala efikasnost od čak 84 odsto, a u Ujedinjenim Arapskim Emiratima 86 odsto.

Kako bi građanima Srbije bilo lakše da donesu odluku o trećoj dozi, Radojević Škodrićeva naglašava da je vakcina kineskog Sinofarma rađena po tradicionalnoj metodi, za razliku od inovativnih, u koje spadaju Astrazenekina, Fajzerova i Modernina.

"Sinofarm sadrži čitav virus, dok ostale sadrže samo RNK, tj. informaciju za sintezu proteina. Kad dolazi do mutacije, stvaranje novih sojeva, dolazi upravo do promene na S proteinu, što je razlog velike efikasnosti Sinofarm vakcine prema delta soju, koji dominira u četvrtom talasu pandemije", navodi Radojević Škodrićeva.

Foto: Printskrin/ Prva
Foto: Printskrin/ Prva

O efikasnosti vakcine Sinofarma na delta soj

Pozivajući se na rezultate istraživanja visokorangiranog medicinskog časopisa iz Šri Lanke objavljenim 19. jula, Radojević Škodrićeva ističe da vakcina Sinofarma pokazala efikasnost od 95 odsto kada se radi o delta soju, odnosno čak 99 odsto u uzrastu od 20 do 39 godina, a kod starijih od 60 godina 93,3 odsto.

Kao razlog da oni koji su već primili Sinofarmovu vakcinu i kao treću dozu prime isto cepivo, navodi analogiju sa polio vakcinom, koja je takođe klasičnog tipa i prima se u tri doze.

Ukazuje da je u Britaniji već bilo kombonovanja RNK vakcina, AstraZenekine i Fajzerove, ali da nije bilo mešanja različitih tipova vakcina.

Govoreći o praćenju nivoa antitela u organizmu, Radojević Škodrićeva ističe da postoje dva tipa imuniteta – humoralni i celularni. Prvi se iskazuje preko nivoa antitela, a drugi kroz tzv. kliničku efikasnost – da li je vakcinisana osoba koja se potom zarazila imala lakšu ili težu kliničku sliku.

Iako je epidemijska situacija i dalje stabilna, v. d. direktora RFZO-a apeluje na građane, naročito mlade, da se vakcinišu. Samo 18 odsto mladih je vakcinisano. Treba zaštititi stariju populaciju i onu grupu kod kojih je vakcina kontraindikovana, zaključuje Radojević Škodrićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu