Objavljen dokument u kojem piše koliko dugo će nas vakcine štititi od kovida

Zaštita koju vakcina pruža protiv infekcije, čak i od potencijalno teških oblika kovida 19, verovatno će s vremenom da oslabi, a kampanje vakcinacije trajaće još godinama, rekli su naučnici iz savetodavne grupe britanske vlade.

Izvor: Jutarnju list
Podeli
Foto:EPA/ HOTLI SIMANJUNTAK
Foto:EPA/ HOTLI SIMANJUNTAK

Pročitajte još:

Delta soj još ne dominira u Srbiji, ali cirkuliše – simptomi često nalik običnoj prehladi

Gubitak pamćenja, glavobolja i umor - najčešći simptomi postkovida

"Vrlo je verovatno da će s vremenom imunitet na SARS-CoV2 nastao vakcinom da oslabi, čak i za potencijalno težak oblik bolesti (ali verovatno u manjoj meri)", zaključci su dokumenta koji razmatra SAGE, Savetodavna grupa za hitne slučajeve.

"Stoga je verovatno da će se kampanje vakcinacije protiv SARS-CoV-2 odvijati i tokom sledećih godina, ali mi sada ne znamo koja će učestalost revakcinacije biti optimalna da bi se ugroženi zaštitili od kovida 19", kažu naučnici.

Dokument pod nazivom "Koliko dugo će vakcine štititi od virusa?" sastavili su ugledni virusolozi i epidemiolozi iz nekoliko institucija: Imperjial koledž London, Univerzitet Birmingem i Zavod za javno zdravlje Engleske.

Britanija je odobrila i koristi vakcine tri proizvođača: Oksford-Astrazenekine, Fajzerove i Modernine.

Stvarni podaci pokazuju da vakcine štite 95 odsto ili više od alfa varijante koja je dominirala Britanijom početkom 2021. godine, kažu naučnici, ali sposobnost vakcine da zaštiti od infekcije i prenosa na druge je manja.

U odvojenom izveštaju za britansku vladu 22. jula, naučnici kažu da postoji "stvarna mogućnost" da se pojave novi sojevi koji bi mogli da izazovu ozbiljnije bolesti ili da oslabe efekat vakcina koje su sada dostupne.

Pojava ovih novih sojeva virusa mogla bi da dovede do jačih kontrola i zatvaranja sa negativnim posledicama po ekonomiju.

Direktorka RFZO: Sinofarmova najefikasnija vakcina protiv delta soja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu