Koja je bolja - Modernina ili Fajzerova? Razlika postoji

Još jedno istraživanje je pokazalo da bi vakcina Moderna mogla biti delotvornija u borbi protiv kovida 19 nego Fajzerova.

Izvor: Jutarnji.hr
Podeli
Foto: Shutterstock/Aha-Soft
Foto: Shutterstock/Aha-Soft

Istraživači, predvođeni američkim Centrom za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), uporedili su dve vakcine u studiji sprovedenoj na 5000 zdravstvenih radnika u 25 država. Utvrdili su da je vakcina Moderne 96 odsto delotvorna u sprečavanju simptomatskih slučajeva kovida 19, dok je Fajzerova delotvorna 89 odsto.

Iako oba vakcine još uvek pružaju visoku zaštitu od pandemije, jedno može biti delotvornije od druge. Zdravstveni stručnjaci raspravljaju o tome zašto postoji razlika, uključujući da je doza vakcine Moderne veća i da više vremena između dve doze vakcine omogućuje više vremena za stvaranje imunoloških ćelija i antitela.

Fajzerova, sputnjik ili Sinofarmova? Koja vakcina se najbolje pokazala u Srbiji

Budući da je američka Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila vakcine 2020. godine, stručnjaci su smatrali da su Amerikanci primili ono što su mogli jer su sve jednako delotvorni protiv virusa. Obe vakcine, zbog nove tehnologije prenošenja RNA (messenger RNA), pokazale su se 95 odsto delotvornijima u sprečavanju bolesti u kliničkom ispitivanju prošle godine. U ovom trenutku 221,9 miliona ljudi primilo je barem jednu dozu Fajzerove, a 150,2 miliona je dobilo barem jednu dozu Modernine vakcine, pokazuju podaci CDC-a. Međutim, nekoliko studija objavljenih u poslednjih mesec dana pokazalo je da jedna vakcina može da štiti više od drugog, uprkos visokoj efektivnosti obe vakcine.

Kanadsko istraživanje iz avgusta koje je analiziralo stanovnike domova za dugotrajnu negu u Ontariju otkrilo je da su pripadnici starije populacije četiri nedelje nakon druge doze Fajzerove imali 3,89 puta manje neutralizirajućih antitela od onih koji su primili Modernu.

Simptomi korone kod vakcinisanih i onih koji to nisu – razlike su drastične

Nadalje, belgijska studija, takođe objavljena prošlog meseca, koja je ispitala 1600 radnika u jednoj velikoj belgijskoj bolnici, otkrila je da su primaoci injekcija Moderne imali nivoe antitela 2,65 puta veće od onih kojima je davana injekcija Fajzera. Štaviše, CDC-ov izveštaj objavljen prošle nedelje pokazalo je da je vakcina Moderne 93 odsto efikasnija protiv hospitalizacije u poređenju s Fajzerovih 88 odsto za vakcinu Fajzera i 71 odsto Džonson i Džonsona. Izveštaj je takođe otkrio da su nivoi antitela u uzorcima krvi bili najviši među primaocima Modernine vakcine. Nova studija, objavljena u sredu u listu "The New England Journal of Medicine", poslednja je koja je izvestila o sličnim nalazima.

"Naša osnovna pretpostavka je da vakcine deluju na sličan način, ali što više vreme prolazi, možete da uočite što manje podudaranja", rekla je za "Njujork tajms" dr Natali Din, biostatističarka sa univerziteta Emori u Atlanti.

"Nije velika razlika, ali barem je dosledna", zaključila je.

U spomenutoj studiji, istraživači su pregledali više od 5000 zdravstvenih radnika u 25 država između 28. decembra 2020. i 19. maja 2021. godine. Od osoblja, ukupno 1482 su pozitivno testirana na kovid 19 s najmanje jednim simptomom, dok je preostalih 3449 negativno. Nakon jedne doze, vakcina Fajzera bila je 77,6 odsto delotvorna protiv simptomatske infekcije, dok je Modernina bila 88,8 odsto delotvorna. Nakon obe doze, injekcija Fajzera bila je 88,9 odsto delotvornija, dok je delotvornost Modernine iznosila 96,3 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu