"Delta plus" varijanta kovida potencijalno opasnija od prve mutacije?

Novi mutirani oblik koronavirusa koji neki nazivaju "delta plus" mogao bi da se širi lakše od obične delte, sada kažu britanski stručnjaci.

Izvor: BBC NEWS
Podeli
Foto:Shutterstock/Lightspring
Foto:Shutterstock/Lightspring

Britanska agencija za zdravstvenu sigurnost (UKHSA) prebacila ga je u kategoriju "varijanta pod istragom", kako bi odrazila ovaj mogući rizik.

Naučnici su uvereni da bi postojeće vakcine i dalje trebale dobro da deluju kako bi zaštitile ljude.Iako redovna Delta i dalje predstavlja većinu kovid infekcija u Velikoj Britaniji, slučajevi "delta plus" ili AI.4.2 su u porastu, prenosi BBC.

Najnoviji zvanični podaci pokazuju da je 6 odsto slučajeva kovida ovog tipa.

Stručnjaci kažu da je mala verovatnoća da će uspeti da u velikoj meri pobegnu od trenutnih vakcina. Međutim, zvaničnici kažu da postoje neki rani dokazi da bi to moglo da ima povećanu stopu rasta u Velikoj Britaniji u odnosu na običnu deltu.

"Ova podvrsta postala je sve uobičajenija u Velikoj Britaniji poslednjih meseci, a postoje neki rani dokazi da bi ona mogla da ima povećanu stopu rasta u Velikoj Britaniji u odnosu na Deltu", saopštila je UKHSA.

Za razliku od delte, međutim, još uvek se ne smatra "varijantom zabrinutosti" – najvišom kategorijom koja se dodeljuje varijantama prema njihovom nivou rizika.

Postoje hiljade različitih tipova - ili varijanti - kovida koje kruže širom sveta. Virusi mutiraju sve vreme, tako da nije iznenađujuće pojavljivanje novih verzija.

Nema sugestije da će biti potrebno novo ažuriranje vakcine

AY.4.2 je potomak delte koji uključuje neke nove mutacije koje utiču na protein šiljaka, koji virus koristi da prodre u naše ćelije.

Mutacije - I145H i A222V - pronađene su u raznim drugim koronavirusnim lozama od početka pandemije.

Nekoliko slučajeva je takođe identifikovano u SAD. Bilo ih je u Danskoj, ali od tada su došle nove infekcije sa AI.4.2.

Velika Britanija već nudi doze vakcina protiv kovida 19 ljudima sa visokim rizikom pred zimu, kako bi se osigurala njihova potpuna zaštita od koronavirusa.

Nema sugestije da će biti potrebno novo ažuriranje vakcine da bi se zaštitila od bilo koje od postojećih varijanti pandemijskog virusa.

Dr Dženi Haris, izvršna direktorka UKHSA -e, rekla je: "Saveti za javno zdravlje su isti za sve trenutne varijante. Vakcinišite se, a za one koji ispunjavaju uslove, javite se za svoju treću dozu ili dozu po potrebi, čim vas pozovu".

"Nastavite da budete oprezni. Nosite masku u prepunim prostorima i, kada se sastajete sa ljudima u zatvorenom, otvorite prozore i vrata da biste provetrili prostoriju. Ako imate simptome uradite PCR test i izolujte se kod kuće dok ne dobijete negativan rezultat."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 77 idi na stranu