Opasan trend se širi društvenim mrežama: "Junačenje" prskanjem i udisanjem dezodoransa

Na društvenim mrežama kruži nova opasnost: takozvani deo-izazov u kojem pre svega mladi stavljaju slike ili snimke na kojima se vidi kako se preterano prskaju dezodoransom.

Izvor: DPA
Podeli
Foto: Shutterstock/TibiP
Foto: Shutterstock/TibiP

Nemački institut za procenu rizika (BfR) upozorio je da je takva "igra" opasna po zdravlje, pa i život.

A "izazov" je prskanje dezodoransa na neki deo kože do apsolutne granice bola - ili čak udisanje.

"Mediji su u međuvremenu smrtne slučajeve mladih u Nemačkoj već doveli u vezu sa 'deo-izazovom'", naveo je BfR. Institut je upozorio da to niko ne treba da radi, bez obzira na godine.

Kada se dezodorans tako prska, u ekstremnim slučajevima temperatura na nekom delu kože može da padne na minus 30. Osim što boli, koža se teško oštećuje i može da izumre.

"Hladne opekotine su posebna vrsta promrzlina i pokazuju slične simptome kao 'klasične' opekotine."

Ako neka izuzetno hladna supstanca dođe u dodir s kožom, voda u ćelijama se smrzava. Stvaraju se kristali leda koji menjaju strukturu proteina i oni više ne mogu da funkcionišu, objasnili su stručnjaci.

"Receptori za bol u koži onda više ne reaguju, što znači da signal bola više ne može da se prenese do mozga, iako je koža masivno oštećena."

A "junačenje" na društvenim mrežama udisanjem dezodoransa može da izazove "trenutni gubitak svesti, zatajenje rada srca i disajnih organa". Moguća je smrt ili trajno oštećenje mozga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 27 idi na stranu