Uz besplatnu savremenu terapiju, osoba sa HIV-om kroz par meseci postaje nezarazna

Epidemiolog Biljana Begović Vuksanović izjavila je da danas osoba obolela od HIV-a, uz besplatnu savremenu terapiju koja je započeta odmah po dijagnostikovanju infekcije i ukoliko je infekcija otkrivena relativno na vreme, već za par meseci postaje nezarazna za svoje okruženje, i može da živi dug i kvalitetan život.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ona je za Tanjug, povodom Svetskog dana borbe protiv HIV/side 1. decembra, rekla da je u Srbiji od 1996. godine, kada je uvedena nova savremena antiretrovirusna terapija, došlo do pada kako u registraciji obolelih, tako i u broju umrlih, ali dodala da se sve vreme registruje blagi trend porasta u broju novih slučajeva HIV infekcije.

"Za sada, do ovog perioda koliko je prijavljeno slučajeva HIV infekcije, manje je nego u istom periodu prethodne godine, mada još taj izveštajni period nije završen. Neke prijave stižu i početkom sledeće godine za prethodnu godinu, tako da su to za Srbiju podaci koji se kreću između 120 do 180 novodijagnostikovanih slučajeva HIV infekcije. Beograd prednjači, oko 60 odsto tih brojeva koji se odnose na Srbiju se odnosi na Beograd", navela je ona.

Govoreći o regionalnom kongresu koji u Srbiji organizuje prvo strukovno udruženje "HIV asocijacija Srbije", Vuksanovićeva je rekla da je to treći regionalni kongres koji će biti održan 8. i 9. decembra u Hotelu "Mona Plaza", na kom će međunarodni i regionalni lideri govoriti o epidemiološkim podacima, komorbiditetima i koinfekcijama koje se dešavaju osobama koje žive sa HIV-om sa novinama u terapiji. Prema njenim rečima, mladi znaju dosta o preventivi i edukaciji na temu HIV-a i side, ali nedovoljno, zbog čega smatra da je neophodno govoriti o HIV infekciji tokom cele godine, a ne samo 1. decembra.

"Sad su i neki novi programi u okviru zdravstveno-vaspitnih programa uvedeni, tako da se ja nadam da će i to dati neke rezultate u narednom periodu. Važno je da se spomene da treba da nastojimo da rizik smanjimo, ako se rizik desi, da ne negiramo rizik nego da što pre odemo u neko od savetovališta, kojih je u okviru svih zavoda za javno zdravlje širom Srbije više od 20. Da uradimo besplatno, ako želimo i anonimno, test na HIV i da znamo šta nam je dalje činiti", navela je Vuksanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 38 idi na stranu