- Komentari -

Da li postoji balkanska duša?

Grčki foto-reporter Todoris Nikolau proveo je poslednje tri godine na Balkanu pokušavajući da odgovori na pitanje - da li postoji balkanska duša? Upravo je to i naslov njegove izložbe, "U potrazi za balkanskom dušom", o kojoj je pisao i "Njujork tajms".

Pošaljite komentar
 1. Ne, jer "duša" van religijskih tripova, poetskih nadimanja i žargonskog govora ne postoji. Ako je kao pojam zaostao (na primer u medicini, "duševne" bolesti i sl.), to samo govori o stupnju razvoja iste, ne i o postojanju duše. Mada "autoriteti" ranga Jerotić ili Velimirović (pomenuti vladika, napredovao u "sveca") tvrde suprotno, njihovo mnjenje treba uzeti s rezervom zbog očiglednog sukoba interesa. 
  (Srboljub, 12. oktobar 2017 11:35) 

  Ono kad je neko slep i pored očinjeg vida.
   (ferdinand, 12. oktobar 2017 17:56)

  # Link komentara

 2. Ne postoji balkanska dusa. Postoji samo individualna dusa ili bolje receno duh (u psiholoskom smislu). Takozvana balkanska dusa je komercijalno eksploatisani pojam za lakoverne, siroke mase i strane turiste, koji gledaju filmove E. Kusturice i misle da je to sto vide balkanska dusa. Moze se govoriti o nekom balkanskom mentalitetu, ali to je druga prica.
  (Dejan,

  Potpisujem od reči do reči.
  (mr, 12. oktobar 2017 17:39)

  # Link komentara

 3. Slovenska svakako da!
  (tarvolok, 12. oktobar 2017 15:32)

  # Link komentara

 4. Ne, jer "duša" van religijskih tripova, poetskih nadimanja i žargonskog govora ne postoji. Ako je kao pojam zaostao (na primer u medicini, "duševne" bolesti i sl.), to samo govori o stupnju razvoja iste, ne i o postojanju duše. Mada "autoriteti" ranga Jerotić ili Velimirović (pomenuti vladika, napredovao u "sveca") tvrde suprotno, njihovo mnjenje treba uzeti s rezervom zbog očiglednog sukoba interesa.
  (Srboljub, 12. oktobar 2017 11:35)

  Sa drugim delom komentara se slažem. Ali ne bih da ukidam ni religiju (mada sam ateista), još manje poeziju. A žargonski govor? Ja nisam znala svojoj deci da iskazujem nežnost bolje nego da ih zagrlim i kažem:ti si moja dušica, a pošteno rečeno i kad čujem za neki tužan dogadjaj zaboli me duša. Neka ona ostane, a Vi se @Srboljube, bavite algoritmima, teorijama skupova i ostalim stvarima lišenih života.
  (verba volant, 12. oktobar 2017 14:25)

  # Link komentara

 5. da,tako to izgleda kad covek trazi a ne zna sta trazi?
  (foto - otto, 12. oktobar 2017 11:44)

  # Link komentara

 6. Ne, jer "duša" van religijskih tripova, poetskih nadimanja i žargonskog govora ne postoji. Ako je kao pojam zaostao (na primer u medicini, "duševne" bolesti i sl.), to samo govori o stupnju razvoja iste, ne i o postojanju duše. Mada "autoriteti" ranga Jerotić ili Velimirović (pomenuti vladika, napredovao u "sveca") tvrde suprotno, njihovo mnjenje treba uzeti s rezervom zbog očiglednog sukoba interesa.
   (Srboljub, 12. oktobar 2017 11:35)

  # Link komentara

 7. beda, beda i još bede.
  (Svetlo i tama, 12. oktobar 2017 09:10)

  u glavama i srcima pojedinih to je tako.
  (harama, 12. oktobar 2017 11:14)

  # Link komentara

 8. Balkanska dusa je u Nemackoj.
  (Oliver Nedeljkovic, 12. oktobar 2017 10:43)

  # Link komentara

 9. svaka cast fotografu kako nas vidi... nema veze sa zivotom.
   (komentar, 12. oktobar 2017 10:09)

  # Link komentara

 10. Ne postoji balkanska dusa. Postoji samo individualna dusa ili bolje receno duh (u psiholoskom smislu). Takozvana balkanska dusa je komercijalno eksploatisani pojam za lakoverne, siroke mase i strane turiste, koji gledaju filmove E. Kusturice i misle da je to sto vide balkanska dusa. Moze se govoriti o nekom balkanskom mentalitetu, ali to je druga prica.
  (Dejan, 12. oktobar 2017 09:24)

  # Link komentara

 11. Beda, beda i još bede.
  (Svetlo i tama, 12. oktobar 2017 09:10)

  # Link komentara

 12. Postoji. Balkanska dusa je divna, mirisava, gostoljubiva, iskrena, i istinoljubiva i pravdoljubiva do samounistenja (nigde se tako lako nije primila parola ‘’bolje rat nego pakt’’). Voli sve ljude, ceni sustinu coveka, a to je njegovu dusu, i stoga se ovde srece najmanje rasne diskriminacije u svetu. Ne da se lako prevariti sarenim lazama ovog sveta posto je je isuvise stradala od raznoraznih belosvetskih protuva, a opet, ume da bude lakoverna do naivnosti, kada se susretne sa vestim prevarantima koji zaigraju na kartu nacionalnog ponosa. Jovan Cvijic ju je najbolje shvatio i opisao.
  (Jovan, 12. oktobar 2017 09:08)

  # Link komentara

 13. postoji,balkanska ili drugim recima ciganska dusa
   (emil, 12. oktobar 2017 08:53)

  # Link komentara

 14. Neki narod definiše njegova tradicija i kultura. Naša (balkanska) je većinom Pravoslavna tradicija i kultura. Bitno različita od ostalih, po svojoj Istinitosti. Otuda se svojom balkanskom dušom možemo ponositi. I stoga su nas večito napadali i na svaki način satirali, pošto nikada nečist ne trpi čistoga.
  (700.000 samo u J., 12. oktobar 2017 08:47)

  # Link komentara

 15. Kada je svojevremeno Sv.Vladika Nikolaj Velimirović dovodio svog cimera iz Oksforda Rabidranta Tagoru u Srbiju, bili su u Beogradu, i Tagora je ostao ravnodušan. Ali Nikolaj mu je rekao da to nije prava Srbija, da treba da odu u unutrašnjost. I, tu se Tagora udivio, i uporedio Srbe sa najboljim ljudima svoje zemlje Indije.
  (Živojin, 12. oktobar 2017 08:41)

  # Link komentara