- Komentari -
 1. (Dubrovčan, 29. mart 2020 13:38)

  strašno je koliko malo znaš o svom gradu, pod uslovom da si stvarno Dubrovčanin. Istina je da je Dubrovnik dugo pre potpadanja pod Veneciju bio dugo pod vazalstvom rznih srpskih država, plaćao im danak i trgovao sa njima. Hrvatska nikad, ama baš nikad do modernih vremena i poznatih događaja u Jugoslaviji nije dosezala ni blizu Dubrovnika. Jedino je tačno da je grad od šizme uvek bio katolički, ali do kraja 19. ili početka 20. veka i ništa manje poznatih bečkih etnoinženjerskih eksperimenata - većinski srpski, pa koliko god se to vama ne dopadalo.
   (multimilijarderi, milijarderi i obični milijunaši, 30. mart 2020 05:52)

  # Link komentara

 2. Vidim da se dosta Srba javlja sa pogrešnim "znanjem".

  1. Dubrovnik nikada nije bio srpski iako su ga srpski knezovi, kraljevi, predsjednici u nekoliko navrata pokušali osvojiti, svaki put neuspješno.
  2. Katolici i pravoslavci nisu skladno živjeli u Dubrovniku jer je to bili zabranjeno pravoslavcima, čak i prenoćiti.
  3.Srbokatolicki pokret u Dubrovniku je bio malen, najviše 300 pripadnika naspram 35 000 katolika koji su optirali za hrvatstvo.
  4. Srbi su dobro došli u grad ako nas poštuju i uljudno se ponašaju.
  (Dubrovčan, 29. mart 2020 13:38)

  # Link komentara

 3. Secam se leta 1990-te godine jako dobro i sikaniranja od strane lokalnih Dubrovcana, Hrvata, moje familije samo zato sto smo Srbi.

  Uzgred budireceno, tada sam prvi put i to od njih naucio da sam ja Srbin. Do tada nikada takva pitanja ili koncepti nacionalne pripadnosti nisu uopste razgovarani niti u mojoj familiji niti u mojem drustvu niti u mojem sirem okruzenju.

  Toliko za sada o "jadnim nevinim" Hrvatima i "groznim tlaciteljskim" Srbima.

  Ako treba, mogu da iskucam nekoliko strana sta su nam sve priredjivali pre nego sto su poceli bilo kakvi nacionalni sukobi u ex-Yu ti "divni" lokalni Hrvati.

  Od tada su mi se zgadili za sva vremena.

  Koliko cujem od svojih prijatelja koji katkad zalutaju u neznanju pa odu tamo - nista se nije promenilo.

  Pozdrav
   (o tempore o mores, 29. mart 2020 12:18)

  # Link komentara

 4. Ruđer Bošković od oca pravoslavnog sveštenika i majke Italijanke. (dakiliz)

  Otac Ruđera Boškovića bio je imućni trgovac iz sela Orahov Do u Hercegovini.
   (mm., 28. mart 2020 22:44)

  # Link komentara

 5. Iako mislim da za ratove 90ih nisu krivi Srbi, napad i bombardovanje Dubrovnika je velika srpska greska i sramota.
   (aabb, 28. mart 2020 16:45)

  # Link komentara

 6. Sa viševekovnim većinskim srpskim življem. Jedan od najpoznatijih i Ruđer Bošković od oca pravoslavnog sveštenika i majke Italijanke.
  Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dakiliz)

  ---
  Pravoslavno stanovništvo se nije moglo naseljavati u Dubrovnik i čak nije moglo da prenoći unutar gradskih zidova, pa onda ne znam otkud vam da je u Dubrovniku većinski živalj bio srpski i to još - viševjekovno?

  Ruskom su ambasadoru u Dubrovačkoj Republici naložili da se iseli izvan zidina zbog pravoslavne vjere. Ali kad je carska ruska vlast priprijetila vlastima Republike da će blokirati njihovu trgovačku flotu u Crnom moru, vlastela je opozvala svoju odluku o ruskom ambasadoru.
  (Libertas, 28. mart 2020 15:37)

  # Link komentara

 7. (cg, 27. mart 2020 20:53)
  Dragi prijatelju, da ga nisu onako razarali 90 tih, problema ne bi bilo. Ja kod neprijatelja ne idem, zašto ti ideš?
   (ivan, 28. mart 2020 11:32)

  # Link komentara

 8. Dubrovnik je uvijek bio pametan grad i znao je balansirati između istoka i zapada i zbog toga je uspijevao da opstane tako dugo. Turcima su plaćali danak a Turska vojska nije nikada provalila i grad. Dubrovčani su sebe uvijek zvali Slovinima ili Ilirima, nikada Srbima i nikada Hrvatima. Srbi-katolici su bili popularni nekih 30 tak godina, do 1. s.r. To je bio više politički pokret kontra Austrije i bio je podržan od plemića i političara. Nikada prije toga i nikada poslije toga perioda Dubrovnik se nije nazivao srpski.
   (ivan, 28. mart 2020 11:30)

  # Link komentara

 9. Poznih osamdesetih je bila super diskoteka.. ne znam šta je tamo danas
   (Tex, 28. mart 2020 11:12)

  # Link komentara

 10. Sa viševekovnim većinskim srpskim življem. Jedan od najpoznatijih i Ruđer Bošković od oca pravoslavnog sveštenika i majke Italijanke.
   (dakiliz, 28. mart 2020 11:01)

  # Link komentara

 11. Citajte Bibliju, sve je objašnjeno kako i na koje vreme se stavljaju u karantin oboleli od zaraznih bolesti, čak i simptomi tadašnjih zaraza. Svet ne bi opstao da ne postoji poštovanje ideje o karantinu. Nesumnjivo smo u medicinskom smislu napredovali, ali ideja je ista. Oni koji ne poštuju karantin nisu na nivou svesti ni iz biblijskih vremena. Slušajte struku, ostanite pozitivni i biće sve dobro. I ovo će se zvati juče.
  (Beograđanin, 28. mart 2020 10:26)

  # Link komentara

 12. Sa viševekovnim većinskim srpskim življem. Jedan od najpoznatijih i Ruđer Bošković od oca pravoslavnog sveštenika i majke Italijanke.
   (dakiliz, 28. mart 2020 10:04)

  # Link komentara

 13. U to vreme se taj grad zvao La Republica de Ragusa, i u njemu su skladno ziveli i katolici i pravoslavci, i slovensko i romansko stanovnistvo. Danas je to samo jedna mala hrvatska nacionalisticka kasaba.
  (taj grad, 28. mart 2020 09:59)

  # Link komentara

 14. šteta za ovako lijep grad koliko je zatrovan antisrpstvom :) izgleda da milioni eura ipak ne liječe stare komplekse. nama Novljanima redovno ponasanjem daju do znanja da nismo dobrodošli, a kod nas njih niko ne dira
   (cg, 27. mart 2020 20:53) 

  Vidis, imali smo dosta "neugodnosti" s vama kao "gostima" ranih 90ih. Tako kako ste se ponasali je upravo radi kompleksa koje koje pominjes i predbacujes ih nama. S takvim razmisljanjem i ne treba da dolazite jer tko ne postuje nasu kucu, nije ni dobrodosao da udje!
  (Loki, 28. mart 2020 09:52)

  # Link komentara

 15. to je hrvatski grad na Jadranu.
  (ZgHrEu, 27. mart 2020 21:48)
  Sticajem okolnosti jeste,ali realno to je grad duge istorije koji se pre može nazvati gradom sveta,a pripao je Hrvatskoj.
  (s1pac, 27. mart 2020 22:04)
  Da je bilo srece i pameti 1918 Dubrovnik bi bio i ostao ono sto jeste. Zasebna drzava.
  Tako da se vise ne bi svadjali da li je Srpski ili Hrvatski. Dubrovnik je Dubrovnik i Dubrovcani su Gospari kao sto neko ovde rece u komentaru.
  (despot, 28. mart 2020 09:39)

  # Link komentara

 16. Lazareti su postojali i ranije, u srednjem veku u Evropi. To su karantini za gubavce, a dobili su ime po Lazaru iz Biblije.
  (M, 28. mart 2020 09:34)

  # Link komentara

 17. Srbi-katolici politički je pokret nastao krajem 19. st. Cilj je bio ujedinjenje sa Srbijom, jer im je bilo privlačno što se ona oslobodila od Turaka dok je Dubrovnik zarobila A-U, a time je Dubrovnik poprilično osiromašio. Beč ga je priključio dalmatinskoj provinciji koja je bila najnerazvijenije područje u Monarhiji. Srbi katolici u koaliciji sa talijanskom strankom upravljali su Dubrovnikom jedno desetljeće.

  Treba reći da se stanovnici Dubrovačke Republike nisu osjećali ni Dalmatincima, ni Hrvatima, ni Srbima ni Talijanima već Dubrovčanima, ali nakon konstruiranja nacionalnih identiteta, srpska i hrvatska ideja počele su se natjecati za primat kod slavenskog stanovništva u Dubrovniku.

  Srpska ideja, koju su podupirali i neki lokalni katolički svećenici, počivala je na sveslavenskom ujedinjenu, kao i hrvatska. Razlika je bila što je Srbima-katolicima srpski i slavenski identitet bio gotovo istoznačan dok su Hrvati Južne Slavene smatrali jednim narodom sastavljenim od plemena, a hrvatsko i srpsko pleme je jednakopravno. Hrvatska ideja na kraju je pobijedila, najviše zbog vjere. Svećenici Srpske crkve u Dalmaciji, Srbima-katolicima su govorili da Srbi mogu biti samo pravoslavci, pa te dubrovačke “Srbe” i nisu smatrali Srbima.

  Što se tiče omjera slavenskog i romanskog stanovništva, u zaleđu Dubrovnika Slaveni su dominantni dok u samom Gradu blagu prevagu Slaveni dobivaju u 17. st. dok je vlastela cijelo vrijeme dominantno trojezična (dva romanska i slavenski).
  (Libertas, 28. mart 2020 09:30)

  # Link komentara

 18. @cg - Novljani dobro znaju kakvu su si reputaciju izgradili i zato nisu dobro došli u Dubrovnik, za razliku od Tivćana, Kotorana, Perašćana i drugih Bokelja. Na grad čija velika većina stanovnika ne prihvaća Crnu Goru kao svoju domovinu i radi sve da dokaže da je Herceg Novi srpski, gledat će se s antipatijom sve dok se to ne promijeni.
  (Luko, 28. mart 2020 09:13)

  # Link komentara

 19. Prelep grad!
   (Sa vrh Srdja vila klice zdravo srpski Dubrovnicr, 28. mart 2020 08:41)

  # Link komentara

 20. Lazareti su dobili ime po karantinu kod Pariza koji se nalazio u mnastiru Sv Lazara.
  (jugoton, 28. mart 2020 07:43)

  # Link komentara

 21. šteta za ovako lijep grad koliko je zatrovan antisrpstvom :) izgleda da milioni eura ipak ne liječe stare komplekse. nama Novljanima redovno ponasanjem daju do znanja da nismo dobrodošli, a kod nas njih niko ne dira
  (cg, 27. mart 2020 20:53)

  Baš se pitam zašto? Jedini puta u historiji Dubrovnik je bio napadnut, razaran i pod opsadom 1991.
  (Harwy, 28. mart 2020 07:41)

  # Link komentara

 22. Za CG. Moj Novljanine, nitko tu nije zatrovan. Moze da se nadje poneki covjek ali uglavnom ljudi imaju druge probleme kao sto su egzistencijski jer je DU velo skup grad. A ti se isto zapitaj, koja je vojska tu dolazila, pljackala, palila i ubijala...Da li je Du to zasluzio i nakon to cega? Do rata, u Dubrovniku nitko nije gledao ko je sto a onda su dosli teski dani.. Salji dobru rjec pa mozes ocekivati da ce svakim danom biti bolje!
   (Hajduk, 28. mart 2020 07:17)

  # Link komentara

 23. У детињству сам два цела лета (1984. и 1985.) провео у Цавтату и Дубровнику. Отац ми је био електричар (приватник), па је тамо погађао послове као кооперант једне веће задруге грађевинаца и занатлија из Београда. Споља су наступали као јединствено предузеће и давали заједничку понуду за сложене пројекте, а претходно је свако од њих дефинисао сопствену понуду за радове из сопствене делатности и уграђивати је у заједничку. Свако је плаћао порез за себе и сам ангажовао своје раднике. Данас би се то назвало подизвођачима. Но у време социјализма, није било пожељно говорити да је неко газда и зато се сваки од тих приватника на објекту и око њега представљао само као пословођа за ову или ону делатност. Тако су, између осталог, радили реновирање сплитског аееодрома за Медитеранске игре, дубровачки аеродром, ЈАТ-ов терминал у Дубровнику код главне аутобуске станице, Хотел Croatia у Цавтату, Хотеле "Мимоза" и "Плави хоризонти" у Тивту, насеље Алипашино поље у Сарајеву, за Зимске олимпијске игре 1984. Основну школу Бајо Јојић у Андријевици и много других објеката. А где год да су радили, отац је морао да изнајми кућу или више соба за себе и своје раднике, на период до више месеци, па чак до две или три године. Тако сам ја имао бесплатан смештај за сваки летњи распуст и слободно истраживао разне градове бивше нам земље док су они у њима радили. Међутим, кад сам већ као студент историје 1998. године први пут крочио на Родос, те видео размере његовог старог града и квалитет очуване архитектуре, учинило ми се да је наспрам њега Дубровник био другоразредни трговачки центар у медитерански оквирима. Вероватно и јесте, с обзиром на повољнији географски положај Родоса, као тачке на средини пловног пута између Египта, Палестине и Босфора (са Цариградом) и даље Црног мора. Свакако је ту поморски саобраћај био знатно фреквентни него у Јадранском мору које је ипак (физички посматрано) само један велики залив Средоземног мора. Самим тим и обим трговине. Плус је још био политичко, економско и војно седиште реда витезова Хоспиталаца или Јовановаца који су касније прешли на Малту (након што су Родос освојили Турци, 1522), а вековима држали највећи део логистике и прекоморске трговине Католичке цркве за време Крсташких ратова и преузели огроман део имовине Темплара, након што су они били Расформирани и забрањени.
   (Pantagruel, 28. mart 2020 07:08)

  # Link komentara

 24. Srbin sam, pa šta. Dok sam radio u Sarajevu često sam poslom boravio uTrebinju. Vikendom naravno u Dubrovniku. Šta reći! Dubrovčani su pravi gospari. Ja sam se tu osećao kao kod kuće. Na ulici, u restoranu, na zidinama, svuda samo najbolje.
   (e, 28. mart 2020 06:52)

  # Link komentara

 25. @cg
  Nisu oni isli da pljackaju i ruse Novi, nego obratno. A onda ste jos primili srbe iz Bosne i Hrvatske koji su pobjegli da ne bi odgovarali za zlocine u Dubrovniku. Sta ocekujes? Da ti ljube stope?
   (., 28. mart 2020 03:59)

  # Link komentara

 26. @Anton..."Pozdrav Srbiji i sretno!"

  Hvala na pozdravima i razumnom komentaru, koji bih ja samo dopunila navodom, da su se u 19-om stolecu mnogi gradjani Dubrovnika, ukljucujuci i znacajan broj katolika, izjasnjavali kao Srbi. Stavise, Dubrovnik je bio jedan od glavnih kulturnih centara Srba katolika. Osim toga, tokom srednjeg veka Dubrovnik je odrzavao vrlo dinamicne politicke, ekonomske i kulturne veze sa tadasnjom Nemanjica Srbijom. Iz tog razloga povesni arhivi Dubrovnika su i danas vrlo znacajan izvor za proucavanje srednjovekovne Srbije. Sve najbolje zelim!
  (ketiS, 28. mart 2020 02:23)

  # Link komentara

 27. Gospodine iz H.Novog:
  Niti vas mrzimo niti vas volimo.Samo se jako dobro sjećamo 1991.g.
  Imate li grižnju savjesti?Je li vas stid posjećivat DUBROVNIK?
  (miho trković, 28. mart 2020 00:52)

  # Link komentara

 28. šteta za ovako lijep grad koliko je zatrovan antisrpstvom :) izgleda da milioni eura ipak ne liječe stare komplekse. nama Novljanima redovno ponasanjem daju do znanja da nismo dobrodošli, a kod nas njih niko ne dira
  (cg, 27. mart 2020 20:53)

  Srecom, ne pocinje istorija, niti dopire sjecanje samo 20 godina u nazad...tako da se svi oni koji zele mogu sjetiti kako ih niste dirali ni 91.
  Ili ako ce ti biti jasnije...mozda je i tacno da ih KOD VASniko ne dira, ali nije da ij niste "dirali" KOD NJIH...
   (Serpico, 28. mart 2020 00:07)

  # Link komentara

 29. Karantini postoje više hiljada godina, postoji i u Bibliji zapisi o tome. Tada su ljude obolele od lepre stavljali u karantin
  (mikac678, 28. mart 2020 00:04)

  # Link komentara

 30. Prvi karantin je bio u Veneciji, tačnije malenom ostrvu pored Venecije. Naziv potiče od italijanske reči kvarante tj. četrdeset dana koliko su ljudi bili u karantinu.
   (Liga Šampiona, 27. mart 2020 23:04)

  # Link komentara

 31. (ZgHrEu, 27. mart 2020 21:48) Danas jeste ali ranije su se ti ljudi uglavnom izjašnjavali kao Srbi katolici ali nije ni bitno ionako je to jedan isti narod.
   (Srdjan bg, 27. mart 2020 23:00)

  # Link komentara

 32. Mi smo prije svega bili uvijek Dubrovcani i tako smo se deklarirali. Moja familija je jedna od onih koja je prezivjela i opstala nakon velikog potresa 1667. Nakon stvaranje nacija i nacionalne svijesti u 19.st mi se pocinjemo osjecati kao Hrvati iako smo i danas prije svega gospari. Pozdrav Srbiji i sretno
  (Anton, 27. mart 2020 22:50)

  # Link komentara

 33. Đubrovnik.
   (Oliver Nedeljković, zapamtite to ime, 27. mart 2020 22:29)

  # Link komentara

 34. Zemunski park je bivsi karantin.
   (max, 27. mart 2020 22:24)

  # Link komentara

 35. Pozarevac na moru!
  (bulidza, 27. mart 2020 22:19)

  # Link komentara

 36. Tada tj. do 1918. to se zvala Ragusa i gradom su upravljali Talijanci,.. i tako izumru civilizacije ili iste istrijebe ovi iz dubrava i šta drugo nego Grad preimenuju u Dubrovnik i kite se tuđim perjem i to nazivaju svojim nasljeđem...ccc o tempora o mores....
  (Tabasco, 27. mart 2020 22:06)

  # Link komentara

 37. to je hrvatski grad na Jadranu.
  (ZgHrEu, 27. mart 2020 21:48)
  Sticajem okolnosti jeste,ali realno to je grad duge istorije koji se pre može nazvati gradom sveta,a pripao je Hrvatskoj.
  (s1pac, 27. mart 2020 22:04)

  # Link komentara

 38. Pa Srbi su oduvek bili mudar narod...
  (Goran, 27. mart 2020 21:48)

  # Link komentara

 39. to je hrvatski grad na Jadranu.
   (ZgHrEu, 27. mart 2020 21:48)

  # Link komentara

 40. @cg, Naprotiv, ja nikada nisam imala bilo kakvu neprijatnost, a tri puta sam letovala u Dubrovniku.
   (Sara Horvatin, 27. mart 2020 21:41)

  # Link komentara

 41. Pa.. Sta
  (Milos, 27. mart 2020 21:21)

  # Link komentara

 42. šteta za ovako lijep grad koliko je zatrovan antisrpstvom :) izgleda da milioni eura ipak ne liječe stare komplekse. nama Novljanima redovno ponasanjem daju do znanja da nismo dobrodošli, a kod nas njih niko ne dira
   (cg, 27. mart 2020 20:53)

  # Link komentara

 43. Tada je Dubrovnik bio Hong Kong :)
   (cobo, 27. mart 2020 20:48)

  # Link komentara