- Komentari -
 1. Čitam komentare i čudim se da niko nije shvatio šta je glavni problem srba i glavni zadatak srba i Srbije.
  Osnovni problem je da nestanem kao narod.
  Zadatak je da hitno vratimo majčinstvo na najviši pijedestal časti i poštovanja. Da brak bude neprikosnoven i najveća svetinja. Da svaki srbin i srpkinja treba da imaju najmanje desetoro djece, po svaku cenu. Da niko ko ima manje od osmoro djece ne sme i ne može, ni po koju cenu, da obavlja nikakvu državnu službu ili funkciju.
  Kad budemo imali 20 miliona srba sa takvim dohotkom da nema sirotinje, tad će srbima i Srbiji biti sve na izvolite i sve će nam biti dozvoljeno.
  Sva ova druga priča je džabe.
  (Mile lala, 21. septembar 2020 16:40)

  # Link komentara

 2. Ма знате шта.! Ајде све Албанцима да опростимо, па да са миром могу све наше патриоте да иду тамо на море!
  (Послао, 21. septembar 2020 15:12)

  # Link komentara

 3. Pricala mi baba iz Toplickog kraja da su izmedju dva rata bande ARNAUTA dolazili u Toplickim krajevima PLJACKALI KRALI STOKU I BEZALI PO SUME da ih Panduri nisu mogli naci. Njih su naselili Turci iz planinskog masiva Prokletije i sa Sicilije posto suneki Srbi prebegli od ZULUMA Turskih i Arnautskih zlocinaca.
  (Dragan, 21. septembar 2020 12:31)

  # Link komentara

 4. Ovakvih budala u svakom društvu ima, pustiti ih da se blamiraju i samo odgovarajte činjenicama. Idioti danas mogu da napišu šta žele u knjigama, ali ne mogu da promene istorijske naučne dokaze, koji lepo kažu da Albanci nisu postojali u srednjem veku. Toliko!
  (Igor, 21. septembar 2020 11:31)

  # Link komentara

 5. @nebitan srbin

  Istoriju uvek pise jedna strana. Nasu su ispisali i zato smo eto tako nepravedno bombardovani.

  Druga strana price je da ni komunisti ni cetnici nisu bili neke ustanicke grupe vec obicni pokreti koji su pored Nemaca nasli i medju sobom da se kace. Mozes gledati danas na to kao da su bili opozicija vlasti. Jednu drzavu ne odredjuje opozicija nego vlast, e to je problem, svi se sete bombardovanja, a ne znaju sta je bila vlast. Ta nasa okupaciona vlast je dobila gvozdeni krst zbog ciscenja jevreja. Svi su ucili o martovskim protestima, a ne kapiraju da je cela nasa vlast u to vreme htela da se uslihta Hitleru i da je proteste i puc finansirala Engleska. Posle aprilskog rata, toj istoj vlasti je vracena drzava na upravljanje uz naravno nadgled Nemacke. Bili smo jednostavno deo osovine, a partizani su samo bili saradnici alijansi i naravno da ce bombardovati bez nekog zaljenja.

  Slicna nam je i istorija 99te. Jao bombe, jao uranijum, a sta je Sloba radio do tada niko nigde ne spominje. Pitanje za sve vas velike Srbe koji se mrstite na strasnu oluju, gde su Hrvati koji su pre rata ziveli u Srbiji i Bosni? Ne ide da su oni isterali nas ni krive ni duzne, a mi njima nista skrivili nismo.
  Istorija je puna licemerja i lazi i uvek krojena da je vasa strana dobra i nevina, istina je uvek izmedju obe strane price, a sve price o zlocinima koje cujete od obe strane su verovatno istina, klali smo i mi i oni, a ko vise vice da je nevin, taj je klao vise.
  (Ks, 21. septembar 2020 09:57)

  # Link komentara

 6. Zar srbi ne znaju da ima Albanci pravoslavci? To su naša albanske pravoslavna svetinje.
  (Albanac Presheva, 20. septembar 2020 21:34)

  Pa vi ko prostitutke...za vreme cara dusana postali ste pravoslavci, za vreme turaka-muslumani, sad bi da budete amerikanci, a ako dodju marsovci bice i da ste i vi pali sa marsa, buduci da i sami ne znate odakle ste se stvorili na balkanu...
   (b, 21. septembar 2020 09:56)

  # Link komentara

 7. Albanci su ti kao prvi komšija
   (Kosovo je Srbija!, 21. septembar 2020 09:06)

  # Link komentara

 8. Zar srbi ne znaju da ima Albanci pravoslavci? To su naša albanske pravoslavna svetinje.
  (Albanac Presheva, 20. septembar 2020 21:34)

  Gde ste na liturgiji?
  (Leo, 21. septembar 2020 08:51)

  # Link komentara

 9. @Raya
  Danas bi Nikolu Teslu Ameri nazvali Amerikancem. U ta stara vremena on bi bio evropljanin, Balkanac, sloven. Na "strance" se tad i danas nije gledalo istim očima. Američka nacija, kao nepostojeća, zato lako prihvata različitosti... Teško je uklopiti se samo u postojeće istinske nacije...
   (nnidza, 21. septembar 2020 08:37)

  # Link komentara

 10. Лазар је Кнез, Душан је Цар, а Албанци нису народ...
   (Гопн1, 21. septembar 2020 08:34)

  # Link komentara

 11. Prvo, istoričar Albanac, to je oksimoron, dugo i najvažnije je da smo mi ustvari krivi, za ovakva lupetanja. Nasa SANU, tokom komunističke ere gurala je priču kako su albanci starosedeoci, a svi znaju da su došli u 11,12 veku, doveo ih je Djordje Manijak. Sada smo mi taoci sopstvene istorije, zbog naših vajnih istoričara, koji veruju samo spisima, nebitane su žitije, legende, predanja, arheologija, klima, duh vremena i sve ostale nauke, samo je bitno da ima spis (sad, dal je on falsifikat ili ne, to nije bitno). Mi uvek kasnimo sa odgovorima, pa mi smo snimili tv seriju o Nemanjićima (koja je čisti tresh, ali nema veze) pre par godina, a trebalo je odavno to uraditi. Kasnimo, mnogo kasnimo, tek krajem 80ih se pojavio zbornik o albanskom pitanju i to onako stidljivo, ko su i šta su.

  Sve je laž u suštini, celokupna naša istorija, mora da se uradi potpuna revizija istorije, da bi smo kao narod krenuli dalje.
   (bulldog, 21. septembar 2020 08:24)

  # Link komentara

 12. Ahaahaha
   (NikolaBg, 21. septembar 2020 08:02)

  # Link komentara

 13. nekako smo i mi preblagi u reakcijama na nasu naciju, istoriju i kilturu. Poefajte Jevreje npr.- od holokausta su naoravili medijski bum i ceo svet danas zba sta se tamo desavalo. Zbog cega ne bismo i mi uradili tako? Nase institucije i SANU kao da su slepe ili retardirane na ovakve notorne lazi i skandalozne tekstove. Pored toga, u udzbenicima iz istorije kod nase dece, mogu da se nađu dvakakve neistine koje nisu u interesu Srbije!! sramota
   (Mare, 21. septembar 2020 07:43)

  # Link komentara

 14. Нација која свету није дала нити једног научника, професора, нација која никако није допринела светској култури. Могу само да буду семенкари и да продају сладолед, то им је у кавкаском гену још ономад када су их Турци довели да ратују за њих на овим просторима. Немају врхунског спортисте, музичара, професора.
   (Вуче, 21. septembar 2020 07:43)

  # Link komentara

 15. Nikola Tesla je, po meni, američki naučnik. Da je ostao u Hrvatskoj, verovatno bi čuvao ovce. Isto bi prošao i da se rodio u Srbiji.
  Niko od "naših" naučnika, pogotovo iz te dalje prošlosti, (a ni sada nije bolje) nije ništa uradio dok nije otišao u neku uređenu zemlju, pa samim tim i nisu "naši" nego su "njihovi" naučnici.
  Kraj priče.
  (Raya, 20. septembar 2020 22:59)

  Dakle Jokić amer, Salah britanac, oči su mi otvorio, a ja navijam za debelog somborca, sve mislim naš je
   (ja, 21. septembar 2020 07:33)

  # Link komentara

 16. Питање за Хрвате и Албанце. Где су вам гробови краљева,царева ? Где су им мошти? Које су им задужбине ? Само аргументи
  (Миљан Костић, 21. septembar 2020 07:09)

  # Link komentara

 17. Pre francuske revolucije "nacije" nisu postojale. Starost "nacija" je oko 200 god.
  (natalija, 20. septembar 2020 22:01

  U pravu si. Nego, sta nam ti to rece, do pre dvesta godina, Srbi I Turci nisu postojali, svi smo se osecali kao da smo isti.
  (dragaN, 21. septembar 2020 06:16)

  # Link komentara

 18. raya..Tesla je kao pametan otišao u Ameriku a tamo je ostvario ono sto je vec imao u glavi i sto je doneo iz svog rodnog kraja kao potomak svog srpskog naroda. taj kraj se nije nikad nazivao Hrvatska do 1941
   (zex, 21. septembar 2020 05:35)

  # Link komentara

 19. Strasno je da se Albanac koji ovo govori tamo smatra istoricarem i piscem. Svasta se danas naziva naukom i kontinuirano rusi ugled naucnog rada. Ovo je nivo kafanske price i to posle mnogo alkohola. Kakva nauka, najobicnije stupidarije.
   (Knez Ljazar, 21. septembar 2020 05:14)

  # Link komentara

 20. Nikola Tesla je, po meni, američki naučnik. Da je ostao u Hrvatskoj, verovatno bi čuvao ovce. Isto bi prošao i da se rodio u Srbiji.
  Niko od "naših" naučnika, pogotovo iz te dalje prošlosti, (a ni sada nije bolje) nije ništa uradio dok nije otišao u neku uređenu zemlju, pa samim tim i nisu "naši" nego su "njihovi" naučnici.
  Kraj priče.
  (Raya, 20. septembar 2020 22:59)

  Naravno da su Tesla, Pupin i Milanković naši srpski naučnici, jer su od nas dobili ono što je najvažnije, a to je genetika i način razmišljanja koji im je usađen u identitet preko porodice i roditelja kao i preko našeg srpskog jezika kojim su govorili, a odavde su otišli ne zato što ih je neko mrzeo ili zato što su oni to tako hteli, već zbog toga što su morali, jer se ovde neprestano ratovalo, a i danas se ratuje.
  (autošovinizam treba da se leči, 21. septembar 2020 03:42)

  # Link komentara

 21. Nikola Tesla je, po meni, američki naučnik. Da je ostao u Hrvatskoj, verovatno bi čuvao ovce. Isto bi prošao i da se rodio u Srbiji.
  Niko od "naših" naučnika, pogotovo iz te dalje prošlosti, (a ni sada nije bolje) nije ništa uradio dok nije otišao u neku uređenu zemlju, pa samim tim i nisu "naši" nego su "njihovi" naučnici.
  Kraj priče.
  (Raya, 20. septembar 2020 22:59)

  Milutin Milanković ti je tu veliki izuzetak, nije se rodio u Srbiji, ali je u Srbiji ostvario najveća dostignuća, i ovde smo mu mi pružili priliku kada su mu se Austrijanci smejali njegovim idejama. Za ostalo se slažem, ali evo naveo sam primer jednog koji je uspeo tek kad je došao u Srbiju i bio bi relativno nepoznat građevinski inženjer da nije došao u Beograd, a ne obrnuto.
  (Dule, 21. septembar 2020 01:47)

  # Link komentara

 22. A kako ti objašnjavaš da srbi glavni grad Austrije zovu "Beč" a u stvari se zove Wien ? Kako objašnjavaš da je "Zrenjanin" u stvari Nagybecskerek? Kako objašnjavaš da je "Kačarevo" u stvari Franzfeld? Kako objašnjavaš što vas u Vojvodini do pre Turaka gotovo nije bilo?
  (neutralno zapažanje, 20. septembar 2020 11:14)

  Madjari ga zovu Bec, mi smo preuzeli. Vojvodinu smo dobili zbog zasluga u Prvom svetskom ratu, Mihajlo Pupin je to izdejstvovao. Vojvodina je placena trecinom muske populacije, nije to mala cena.
   (nexus, 21. septembar 2020 00:29)

  # Link komentara

 23. Албански Деретић изгледа. Комедијаши, потомци неког кавкаскогč племена без историје, краљева и царева, без манастира, цркви, џамија и сл. За нашу историју постоје милиони доказа писаних и неписаних, а о њиховој неке књиге неког "историчара".
  (goxy, 20. septembar

  Ma sve je lepo to sa našom istorijom ispevao Filip Višnjić...Zato već 30 godina nebeski narod ne može čestitu državu da napravi... A mi kao nekakav državotvorni narod! Pola mit, pola legenda i eto ti srpska istorija...
   (Bolesni skot, 21. septembar 2020 00:21)

  # Link komentara

 24. Албански Деретић изгледа. Комедијаши, потомци неког кавкаског племена без историје, краљева и царева, без манастира, цркви, џамија и сл. За нашу историју постоје милиони доказа писаних и неписаних, а о њиховој неке књиге неког "историчара".
   (goxy, 20. septembar 2020 23:55)

  # Link komentara

 25. Pre francuske revolucije "nacije" nisu postojale. Starost "nacija" je oko 200 god. Kada su nastale, počeo je juriš, stampedo unazad u prošlost da se "dokaže" i "pokaže" hiljadugodišnja prošlost. Sve su nacije IZMISLILE tu prošlost - sve su to puke ILIZUJE. Biologoja je napravila mapu genoma na planeti Zemlji nema govora o nikavim nacijama (biološkim). "Nacije" su sredstvo za manipulaciju ljudima, kao što su nekada to bile religije....
  (natalija, 20. septembar 2020 22:01)

  У праву си, нису постојале нације, али јесу племена и народи. Свест о етничкој припадности јесте постојала, људи се удружују од давнина што је нормално и то нико није измислио. Националне државе су као систем уређења замениле феудализам, а елите манипулишу и у њима као и у претходним системима.
  (my way, 20. septembar 2020 23:11)

  # Link komentara

 26. Руку на срце, да је неки Јанко Јанковић рођен и одрастао у Индијани, а да му је отац Србин из Румуније, па да Јанко добије Нобелову награду, да ли би рекао да је Јанко Американац?
  Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Јабучило, 20. septembar 2020 20:02)

  Da.

  Nikola Tesla je, po meni, američki naučnik. Da je ostao u Hrvatskoj, verovatno bi čuvao ovce. Isto bi prošao i da se rodio u Srbiji.
  Niko od "naših" naučnika, pogotovo iz te dalje prošlosti, (a ni sada nije bolje) nije ništa uradio dok nije otišao u neku uređenu zemlju, pa samim tim i nisu "naši" nego su "njihovi" naučnici.
  Kraj priče.
  (Raya, 20. septembar 2020 22:59)

  # Link komentara

 27. Nebeski narod Srbije! Da li ste zaboravili šta je naš otac jednom rekao?
  -„Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.


  @(Historia est magistra vitae, 20. septembar 2020 20:38)
  Ako već citirate Dobricu Ćosića citirajte ga doslovno od reči do reči, a ne tako što ćete lažirati njegov originalni tekst koji ste usput istrgli iz konteksta i to ni manje ni više, nego iz romana, dakle iz beletristike, što
  je samo po sebi tragikomično, a citat glasi ovako:

  "Ropstvo to je. Smrtonosne su istine. Zato se i viču i šapuću laži. Svima i svakome. Laže okupator, lažu izdajnici, lažu borci za slobodu. Lažemo da bi smo obmanuli sebe, da utešimo drugog. Lažemo iz samilosti, lažemo da nas ne bude strah, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju i tuđu bedu.Lažemo iz ljubavi i čovečnosti, lažemo zbog poštenja. Lažemo radi slobode. Laž je vid našeg patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.Za ovu laž pod okupacijom i običan idiot ima više mašte od mnogih romansijera.Laž je nužda: biološka, psihološka, nacionalna, politička. Beograd u ovim danima - to je apokalipsa laži."

  Dobrica Ćosić "Deobe" prvi deo
  (Hammer, 20. septembar 2020 22:53)

  # Link komentara

 28. Narodu o čijoj prošloti i bivstvovanju na ovim prostorima ne postoje nikakvi pisani niti arheološki tragovi, narodu koji prema potrebama mogu da budu Iliri, Tračani, Kelti, Arbanasi, Dačani ili neki možda još stariji narod, nije teško da prisvoji tudju istoriju i da se smesti u bilo kom vremenu i na bilo čijoj teritoriji kad god to požele. Zar je posle svega što nam se dešavalo u dodiru sa ovim narodom, bilo kome u rbiji nejasan način na koji arnauti nastupaju, proteruju domicilno stanovništvo i osvajaju tudje teritorije? Besramno će tvrditi da su najznačajniji Srbi pokršteni arnauti, da au srpske svetinje njihove, da oni na prostorima Kosova i Metohije još od /ako treba/ Mezozoika itd.itd. Naravno u medjuvremenu sistematski ruše tragove srpskog postojanja na najvarvarskije načine, nepoznate u civilizovanom svetu. Molim vas, ko još ruši groblja, i preorava humke, pošto se prethodno povade posmrtni ostaci pokojnika i razbacaju po okolnim vrletima, sa nadom da više niko neće moći da kaže, „OVDE SU ŽIVELI SRBI“?!
  (Zoran Knezevic, 20. septembar 2020 22:46)

  # Link komentara

 29. zao mi je svih izgubljenih glava sa svih strana i moja je bila u torbi ali se nekako izvukoh kako ni dan danas ne bih znao kazati. meni je na zalost nejasno recimo zasto su amerika engleska i ostale sile bombardovale srbiju na kraju drugog svetskog rata. razumem da je bombardovan neka pruga neka saobracajnica da se nemci ne izvuku ali bombardovati naselja gde zive ljudi to mi nikada nece biti jasno. nikada mi nece biti jasno kako to danas siptari zele cara dusana kneza lazara milosa obilica i ostale srpske glavesine da prisvoje. da li svetski istoricari znaju ista od srpske istorije ili im to niko iz srbije nije realno (cinjenicama) objasnio.teorije su jedno cinjenice nesto sasvim drugo a ako javnost bombarduju neke budaletine bez skole sa svojim teorijama niko nas ozbiljno nece shvatiti.
   (nebitan srbin, 20. septembar 2020 22:41)

  # Link komentara

 30. Srbi vestacki narod, stvoren u 19 vekom.
  (Oki, 20. septembar 2020 22:39)

  # Link komentara

 31. Glupo je da se raspravljamo o izmisljotinama.
  Na Balkanu su postojala dva slovenska naroda - Srbi i Bugari! Crnogorci, Bosnjaci, Makedonci, to su vatikanske kreacije novijeg doba, kao i albanska drzava. Albanci na teritoriji Kosova i Metohije skoro da nisu postojali do kraja 16. veka. Njihova ekspanzija na srpske teritorije pocela je tada, i imala pik krajem 17. veka posle seobe Srba i u drugoj polovini 20. veka do danas.
  Njihovo Ilirsko poreklo koje im je izmisljeno da bi opravdalo ekspanzionisticku politiku, naravno nije moguce dokazati, jer genetika to "ne vidi"!
  Njihova najveca istorijska licnost Skenderbeg je Srbin (sigurno po majci, a dobrim delom i po ocu). Vecinom su primili islam, a albanski pravoslavci su se uglavnom sklonili u Grcku i do danas su, kao i tamosnji Srbi, asimilovani.
  Oni mogu da pricaju sta hoce, ali samo su agresivni dosljaci na srpske teritorije, uz pomoc "zapada"!
  A naši knezovi, kraljevi i carevi itekako postoje, znaju im se grobovi i zaduzbine!
   (Joao, 20. septembar 2020 22:39)

  # Link komentara

 32. A jel'?U Vojvodini od juce?
  A i oni Fruskogorski manastiri su od juce.Kojom magijom ih Srbi podigose na teritoriji na kojoj ih nije bilo da mi je znati?

  Pravoslavni su, ali otkud znas da su to bili Srbi? Na Balkanu se sve sa svim pomijesalo. Kasnije je vjera odredila naciju.
  (Bokli, 20. septembar 2020 22:37)

  # Link komentara

 33. I jos nesto. Ovdje sada ovi ,,historicari'' sto pisu komentare mislim da 90% njih i dalje vjeruje da su Srbi nebeski narod. Mislim kako takvim covjeku da dokazes neke stvari. I to je jedan od problema Srba.
  (Bosna prije Srbije, 20. septembar 2020 22:27)

  # Link komentara

 34. Pročitajte ovu knjigu
  [link]
  (Zemun_grad, 20. septembar 2020 22:20)

  # Link komentara

 35. Pre francuske revolucije "nacije" nisu postojale. Starost "nacija" je oko 200 god. Kada su nastale, počeo je juriš, stampedo unazad u prošlost da se "dokaže" i "pokaže" hiljadugodišnja prošlost. Sve su nacije IZMISLILE tu prošlost - sve su to puke ILIZUJE. Biologoja je napravila mapu genoma na planeti Zemlji nema govora o nikavim nacijama (biološkim). "Nacije" su sredstvo za manipulaciju ljudima, kao što su nekada to bile religije....
  (natalija, 20. septembar 2020 22:01)

  # Link komentara

 36. hrvati navukli jedva neke banove i proizveli ih u kraljeve, a ovi ce na kraju morati da izmisle nekog kralja jusufija hahaha
   (mati, 20. septembar 2020 21:53)

  # Link komentara

 37. Zar srbi ne znaju da ima Albanci pravoslavci? To su naša albanske pravoslavna svetinje.
  (Albanac Presheva, 20. septembar 2020 21:34)

  # Link komentara

 38. @Historia est magistra vitae

  Taj "otac nacije" je imao jednu odlicnu i vrlo preciznu definiciju vas Albanaca, mora da se i u vezi toga slazes sa njim.
  (talog, 20. septembar 2020 21:26)

  # Link komentara

 39. I jeste skandalozno, lazar nije bio car
   (sibke, 20. septembar 2020 21:25)

  # Link komentara

 40. E ljudi mnogo ste bre dosadni, pa oko cega se vi raspravljate?! Oko plemena jednog koje i nema svoje poreklo. ?????
   (Cicko, 20. septembar 2020 21:21)

  # Link komentara

 41. @my way
  Procitaj malo sta je bilo Sveto Rimsko Carstvo i kako je ono bilo uredjeno, koliko je trajalo i koliko mocno je bilo.
  Ili procitaj nesto o Ugarskom kraljevstvu.
  Mozda o Osmanskom carstvu?
  Neuporedivo naprednije u to vreme, od srpske drzave, koja nije bila vizantijska,vec podeljena na gomilu sukobljenih velikasa i plemena. Taj Dusan je vise vremena proveo jureci pobunjenike nego vladajuci drzavom. Bezakonje je bilo takvo, da se krivica dokazivala hodanjem po zaru ili drzanjem ruke iznad vatre.
  O kulturi, arhitekturi, umetnosti... da ne govorimo.
  Srpska drzava bila je zaostala, neuredjena balkanska tvorevina, koju su zbog toga i satrli Turci i to lakse nego bilo koga, posle 2 dobijene bitke.
  (Haha, 20. septembar 2020 18:27)

  To sto ti opisujes nije zaostalost nego feudalizam koji je u to vreme bio sistem uredjenja svih drzava. No, tada ne da nismo zaostajali za drugima nego smo dosli dotle da srpska srednjovekovna drzava bude najmocnija u Evropi. Ja je ne posmatram kroz romanticarske naocare, za razliku od tebe koji eto velicas i Sveto rimsko carstvo, zemlju robova koji su cinili 80% stanovnistva. Bas divno mesto za zivot, nema sta, o ratovima i pobunama da ne pricam.

  @My Way Ko je pominjao Germanska carstva? Oni su u to vreme bili plemena, kao i mi... Samo mi još nismo prevazišli taj vid državnog uredjenja...
  (Alexa..., 20. septembar 2020 18:27)
  Onaj kome sam odgovorio.
   (my way, 20. septembar 2020 21:19)

  # Link komentara

 42. Kako je primetio jedan britanski novinar koji je snimao emisiju o južnom Balkanu: "Kada god bih pitao nekoga sa ovih prostora u čemu je problem između vaših naroda, on bi počeo priču događajima od pre više vekova i nabrajao sve što su negovom narodu drugi učinili nažao".

  Neki kažu da narod bez prošlosti nema budućnost, ali ja bih rekao da narod koji stalno gleda u prošlost takođe nema budućnost.
  (Neko tamo, 20. septembar 2020 21:12)

  # Link komentara

 43. Srpska drzava bila je zaostala, neuredjena balkanska tvorevina, koju su zbog toga i satrli Turci i to lakse nego bilo koga, posle 2 dobijene bitke.
  (Haha, 20. septembar 2020 18:27


  Posle 2 bitke?
  Pa ko je ubio Sultana Murata?
  Sem toga TR je dosla do Beca, ispred Beca su ostali oko 20 godina, cela Evropa je pomogla austrijncima a nama niko tako da pisati takve gluposti o tom vremenu je jasno, TR je u to vreme bila sila koja je osvojila pola Evrope i Azije.
  (C i n i k, 20. septembar 2020 20:56)

  # Link komentara

 44. Ma ljudi ne trošite vreme na rasprave. Svakom tom "istoričaru" koji sebe naziva "albancem", postaviti 2 pitanja :
  1. Ako su sve te crkve šiptarske, zašto su ih onda spaljivali i uništavali?
  2. Zašto nisu sagradili neku crkvu, nego grade samo džamije?
  Hvala.
   (Saša, 20. septembar 2020 20:54)

  # Link komentara

 45. Lazar je bio knez, a Srbija je bila samo pokrajina tadasnje kraljevine Bosne!
  Kralj je bjo Tvrtko, a Lazar i ostali srpski velikasi su zvanicno priznali da je Srbija deo Bosne.
  To bi znao da si ucio istoriju sopstvenog naroda.
  Srbi jesu imali kraljeve, nekoliko njih, sto ih ne cini izuzetnim.
  Bugarin Dusan je pokusao da postane car, pa je proklet, a srpska crkva izbacena iz reda pravoslavnih. To su ti srbi.

  @(Haha, 20. septembar 2020 18:18


  El to nka vasa "istorija" iz hr?
  Lazar jeste bio knez, nesporno je ali knezevina SRB nkd nije imala nikakav odnos sa Bosnom, jos manje je Bosna upravljala SRB, toga nkd nije bilo, pa u Bosni su Srbi stolovali pobogu, ako navedes 1 primer iz nkog istorijskog izvora za tu stupidnu tvrdnju ja cu da pojedem telefon.
  E sta sve ovde necu da procitam..
  (C i n i k, 20. septembar 2020 20:52)

  # Link komentara

 46. Vecina nas nije ni svesna sta albanci rade u svetu. Pogledajte sastanke "albanske lige" u SAD-u, iste one koja je lobirala 98-99 da se bombarduje Srbija, za ne poverovati sta ti ljudi pricaju.

  Niko do sad nije potegao pricu odkud Albanska drzava na Kavkazu tj. danasnjem Azerbejdzanu u 8. veku.
  (Samo jako i snazno, 20. septembar 2020 20:43)

  # Link komentara

 47. Ja tri puta greškom pročitao “Albanski stočar...” Nekako mi ne idu reči istoričar i albanija zajedno.
  (Munja, 20. septembar 2020 20:42)

  # Link komentara

 48. Jeste, mi smo bili nomadi stočari koji smo se doselili s divljih Karpata u Albansko carstvo. To se po silnim Albanskim spomenicima, hramovima, i opštoj kulturi vidi. Znate, kao migranti, morali smo da preuzmemo i njihovo pismo i jezik da bi se ovde uklopili i opstali. Hvala im za sve, jer bez njih ne bi znali da preživimo sve ove vekove.
  (Dule, 20. septembar 2020 20:40)

  # Link komentara

 49. Nebeski narod Srbije! Da li ste zaboravili šta je naš otac jednom rekao?
  -„Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.
  (Historia est magistra vitae, 20. septembar 2020 20:38)

  # Link komentara

 50. (Haha, 20. septembar 2020 18:22)

  Živim u XXI veku, ali se ne ponašam kao da sam popio svu pamet sveta jer navodno živimo u periodu kada se nikada nije bolje živelo. Postoji i 20 vekova pre iz kojih se da štošta naučiti.
  Kažu da je istorija učiteljica života, a ja znam za pojmove Moravsko-Vardarske doline, reke Save kao i koridora koji tu prolaze. Znate, može se od Beča do Istanbula doći i preko Sicilije, ali ovako je kraće i bolje.Mada, može se i vazdušno kako vi kažete, ali jako je bitno ko kontroliše prostor ispod vas, da vas neko ne pogodi praćkom.
  (ahaha, 20. septembar 2020 20:23)

  # Link komentara

 51. Pazi sad Dušan Bugarin? Jedina njegova veza sa Bugarima je njegova žena Jelena koja je bila Bugarska princeza. Bugari su ga se plašili kao djavo krsta jer je bio u naletu da osvoji pola Evrope. Inače Dušan je kao što se zna iz loze Nemanjića i sin Stefana Dečanskog. Ko nadje u istoriji drugu njegovu povezanost sa Bugarima baš bih voleo da me prosvetli.
   (Mr. Max, 20. septembar 2020 20:16)

  # Link komentara

 52. @mp
  Lazar je bio knez, a Srbija je bila samo pokrajina tadasnje kraljevine Bosne!
  Kralj je bjo Tvrtko, a Lazar i ostali srpski velikasi su zvanicno priznali da je Srbija deo Bosne.
  To bi znao da si ucio istoriju sopstvenog naroda.
  Srbi jesu imali kraljeve, nekoliko njih, sto ih ne cini izuzetnim.
  Bugarin Dusan je pokusao da postane car, pa je proklet, a srpska crkva izbacena iz reda pravoslavnih. To su ti srbi.

  @(Haha, 20. septembar 2020 18:18)

  Србија је Краљевина већ 170 година пре Лазара, постаје и Царевина неких 20-так година, нема Цара и потомака, онда остаје Краљевина. Пошто се зна да је још за време Цара Вукашин зграбио гомилу привилегија и титулу Краља кад њега не буде било остаје Краљ Марко, тј Марко Краљевић, Краљевић због Краљ, а човек се презива Мрњавчевић. Титуле су се наслеђивале, а многима се у средњем веку то није свиђало. Е сад пошто је за тебе и твоју државу средњи век мисаона именица, одатле ти и не знаш све ово. Видим да услед дуге окупације тешко и схваташ да су се династије мењале, јер си ти научио из твоје а Аустријске историје да рођаци могу да се пеглају да би крв остала чиста. Тако је и теби тешко схватљиво да Душанова мајка није Немањићка. Е за овакве ствари ти ја не могу помоћи него саветом да преиспиташ своје ставове и шта је нормално а шта не. Већини српких краљева је Мајка нека странкиња, али су они Српски Краљеви.
  (mr, 20. septembar 2020 20:10)

  # Link komentara

 53. Kad zadjes u godine i krenes da koristis pilule za 'budjenje' seti se albanskog nobelovca ferida muratija:)
  (karlo gega, 20. septembar 2020 14:26)

  Svaka čast profesoru Murattiju, ali on nije Albanac. On je, naime, Amerikanac, rodjen i odrastao u Indijani, a otac mu je Albanac, konobar iz Makedonije.
  (Raya, 20. septembar 2020 16:32)

  Руку на срце, да је неки Јанко Јанковић рођен и одрастао у Индијани, а да му је отац Србин из Румуније, па да Јанко добије Нобелову награду, да ли би рекао да је Јанко Американац?
   (Јабучило, 20. septembar 2020 20:02)

  # Link komentara

 54. Cirkus zvani Velika Albanija i Siptarija se nastavlja.
   (Profesor BG, 20. septembar 2020 19:44)

  # Link komentara

 55. @mp
  Lazar je bio knez, a Srbija je bila samo pokrajina tadasnje kraljevine Bosne!
  Kralj je bjo Tvrtko, a Lazar i ostali srpski velikasi su zvanicno priznali da je Srbija deo Bosne.
  To bi znao da si ucio istoriju sopstvenog naroda.
  Srbi jesu imali kraljeve, nekoliko njih, sto ih ne cini izuzetnim.
  Bugarin Dusan je pokusao da postane car, pa je proklet, a srpska crkva izbacena iz reda pravoslavnih. To su ti srbi.

  @(Haha, 20. septembar 2020 18:18)


  Ni pod kakvom vlaću Bosne nije bila Moravska Srbija kneza Lazara, niti obrnuto, to su bile dve nezavisne države, u intitulaciji kralja Tvrtka je decidno stajalo sledeće, citiram: "Stefan Tvrtko u Hrista Boga kralj Srba Bosne i Primorja" ili da ti prevedem, Tvrtko je bio kralj Srba u Bosni i na Primorju.
  (Hammer, 20. septembar 2020 19:41)

  # Link komentara

 56. Najjaci su ovi sto pricaju da je Dusan bio Bugarin, Skenderbeg Albanac a imaju imena i prezimena njihovih oceva i majki i znaju sve i opet oni po istom da nisu Srbi... Pa ljudi cemu tolika mrznja, ukapirajte da nije Srba na Balkanu danas ne bi bilo ni Bosnjaka ni Hrvata jer sve sto imate ukrali ste... A sam dokaz svega ovoga je sto znate da procitate ovaj moj komentar i razumete ga a napisan je na srpskom jeziku, sve najstarije gradjevine na danasnjim prostorima Makedonije Bosne Hrvatske su pravoslavne crkve... Sta da vam radim tako je kako je.. To sto ste otisli u muslimane i katolike vam ne daje za pravo sa kradete nase nasledje... Pravite svoje ili se polako vracajte korenima.
   (marko, 20. septembar 2020 19:39)

  # Link komentara

 57. Ovo spinovanje i menajnje istorije ide toliko daleko da jednog dana uopste necemo znati zasto se mrzimo i ubijamo...
  (Srboljub, 20. septembar 2020 19:26)

  # Link komentara

 58. Pitam se zasto sada od jednom zele svi Srpsku istoriju?
  (Batman, 20. septembar 2020 19:23)

  # Link komentara

 59. Хаха, не тролуј.
  (Чика Паја, 20. septembar 2020 19:15)

  # Link komentara

 60. На овакве безобразлуке треба само бруталном силом одговорити, какво расправљање са варварима, лоповима, терористима, нарко дилерима? Само силу поштују, јер кукавице најгоре.
   (Црна стрела, 20. septembar 2020 19:14)

  # Link komentara

 61. Pre Tita smo imali primitivizam, ratove, glad, neznanje. On je to iskorenio, edukovao, zaposlio, obukao, primirio, zakopao ratne sekire na svim stranama. Izvukao je maksimum od svih i napravio model kako ovde treba ziveti. Nakon Tita se vracamo u svoja originalna izdanja, nazad u primitivizam, ratove, glad, neznanje...
  (Darko, 20. septembar 2020 19:03)

  # Link komentara

 62. KNEZ LAZAR I MILOS OBILIC,TO ZNACI UMESTO RUJNOG VINA,PILI SU BOZU I LJIMUNADA!?
   (Brajan, 20. septembar 2020 18:52)

  # Link komentara

 63. Kako druže da bude drugačije? 86-te na Paštriku me raniše tvoji Albanci, iz zasede, ja Vojnik, 20 godina...Zašto?
  I kako da bude drgačije?
  Lep ti dan želim.
  (Flash, 20. septembar 2020 17:56)

  Procitaj jos jednom sta sam napisao i na sta se odnosio moj komentar
  (karlo gega, 20. septembar 2020 18:42)

  # Link komentara

 64. Imaju i oni svog Jovana Deretića...
  (John, 20. septembar 2020 18:40)

  # Link komentara

 65. Raya
  Njemu se zna da je nacionalni Albanac, kao sto se za Teslu zna da je Hrvat, rodjen i odrastao u Hrvatskoj, iako je bio Amerikanac tokom najveceg dela zivota, kao sto je i Pupin bio Amerikanac, iako nacionalno Bugarin.
  (Haha, 20. septembar 2020
  samo neka si ti marsovac ...neka bude tako
   (nenad, 20. septembar 2020 18:36)

  # Link komentara

 66. @Perperius
  Dusanu carsku titulu nije priznavao niko, jer ju je nelegalno prisvojio. Osnovao svoju Crkvu i naredio joj da ga proglasi carem. Zato je anatemisan, i on i Crkva i narod.
  Niko se nije bojao da ce on prisvojiti titulu rimskog cara, taj nije mogao na kraj da izadje s Madjarima, Bosancima ili Turcima, kakav bre Rim i tamosnji presto?
   (Haha, 20. septembar 2020 18:32)

  # Link komentara

 67. @my way
  Procitaj malo sta je bilo Sveto Rimsko Carstvo i kako je ono bilo uredjeno, koliko je trajalo i koliko mocno je bilo.
  Ili procitaj nesto o Ugarskom kraljevstvu.
  Mozda o Osmanskom carstvu?
  Neuporedivo naprednije u to vreme, od srpske drzave, koja nije bila vizantijska,vec podeljena na gomilu sukobljenih velikasa i plemena. Taj Dusan je vise vremena proveo jureci pobunjenike nego vladajuci drzavom. Bezakonje je bilo takvo, da se krivica dokazivala hodanjem po zaru ili drzanjem ruke iznad vatre.
  O kulturi, arhitekturi, umetnosti... da ne govorimo.
  Srpska drzava bila je zaostala, neuredjena balkanska tvorevina, koju su zbog toga i satrli Turci i to lakse nego bilo koga, posle 2 dobijene bitke.
   (Haha, 20. septembar 2020 18:27)

  # Link komentara

 68. @My Way Ko je pominjao Germanska carstva? Oni su u to vreme bili plemena, kao i mi... Samo mi još nismo prevazišli taj vid državnog uredjenja...
   (Alexa..., 20. septembar 2020 18:27)

  # Link komentara

 69. Eeeeee dok smo mi gradili spomenike i bavili se kulturom, Albanci su kopali u podzemlju kanale, zaradili brdo para od narkotika i krijumcarenja, i sad lobiraju u vasingtonu i briselu da nam uzmu i zemlju i spomenike.
  (Rade, 20. septembar 2020 18:25)

  # Link komentara

 70. @sasa
  Citaj, i treba da citas.
  Car Dusan bio je Bugarin. Imao je manje srpske krvi nego danas Bil Klinton.
   (Haha, 20. septembar 2020 18:23)

  # Link komentara

 71. @ab
  U kojem veku ti zivis?! Kojih je puteva Balkan raskrsnica?!
  Bio raskrsnica dok su prolazili karavani konja i kamila.
  U medjuvremenu je izmisljen vazdusni saobracaj, pomorski postao vazniji i organizovaniji nego ikada, a pronadjeni su i neki novi kontinenti, ako nisi primetio.
  Bas je Balkan raskrsnica, zbog toga su se poklali Srbi, Hrvati i Bosnjaci, zbog raskrsca. Kako se Bugari ne pokolju s Rumunima, ili s Grcima? Cekaj ti karavane...
   (Haha, 20. septembar 2020 18:22)

  # Link komentara

 72. @mp
  Lazar je bio knez, a Srbija je bila samo pokrajina tadasnje kraljevine Bosne!
  Kralj je bjo Tvrtko, a Lazar i ostali srpski velikasi su zvanicno priznali da je Srbija deo Bosne.
  To bi znao da si ucio istoriju sopstvenog naroda.
  Srbi jesu imali kraljeve, nekoliko njih, sto ih ne cini izuzetnim.
  Bugarin Dusan je pokusao da postane car, pa je proklet, a srpska crkva izbacena iz reda pravoslavnih. To su ti srbi.
   (Haha, 20. septembar 2020 18:18)

  # Link komentara

 73. @kraja
  Dakle, Albanac, odrastao u SAD-u, poreklom iz Makedonije. Odlicno.
  Tesla je isto tako bio Amerikanac, nacionalno Hrvat, poreklom iz Hrvatske.
  Cinjenicno stanje.
   (Haha, 20. septembar 2020 18:14)

  # Link komentara

 74. Ne lozite se,narod koji ima 4 religije (hriscanstvo,katolicanstvo islam-suniti,siti),drzavu samo u trenucima kada su velikim silama pitrebni,nije narod u pravom smislu te reci...pamet u glavu,jacati ekonomski,vojno, politicki,ne svadjati se medjusobno i docice sve na svoje...
   (Dejan___, 20. septembar 2020 18:13)

  # Link komentara

 75. (Mirza, 20. septembar 2020 17:10)

  Lepa i naivna priča. Da preselimo Dance, Belgijance, Holanđane i Skandinavce na Balkan problemi bi ostali isti, jer je Blkan raskrsnica svih puteva i mesto gde se ukrštaju koplja skoro svih svetskih, pa onda regionalnih sila. Skandinavija je severnije od Dsr pod američkim kišobranom. Jednostavno nekada je bolje živeti u slepoj ulici.
  (ab, 20. septembar 2020 18:12)

  # Link komentara

 76. @Raya
  Njemu se zna da je nacionalni Albanac, kao sto se za Teslu zna da je Hrvat, rodjen i odrastao u Hrvatskoj, iako je bio Amerikanac tokom najveceg dela zivota, kao sto je i Pupin bio Amerikanac, iako nacionalno Bugarin.
   (Haha, 20. septembar 2020 18:12)

  # Link komentara

 77. Car Dusan bio je Bugarin, kojeg su Srbi prisvojili, kao sto prisvajaju i sve ostale tudje vladare.
  Nikakve veze on nema sa Srbima.

  (Haha, 20. septembar 2020 13:46)

  Istina je da sam je pre neki dan procitao da su Nemanjici Hrvati. Tako da dogovorite se... imamo mi jos dinastija pa podelite kad svojih nemate
  (sasa, 20. septembar 2020 18:10)

  # Link komentara

 78. Vidim i u komentarima ljudi nisu nista bolji od ovog sarlatana. Albanci nisu dosli sa Turcima, jer se u Dusanovom zakoniku spominju u dva clana.
  (razum, 20. septembar 2020 17:14)


  Albanci su sa Turcima došli na Kosovo, tako da je to istina, a kod cara Dušana se pominju zbog toga što je tadašnja Srbija zahvatala celu današnju Albaniju, oni su tada živeli na jako maloj teritoriju na jugu današnje Albanije.
  (hajduk Veljko, 20. septembar 2020 18:06)

  # Link komentara

 79. Kapiram da 90% Srba posmatra srednjevekovnu Srbiju kao uredjenu državu sa sudskom, izvršnom i zakonodavnom vlašću... To na žalost veze nema sa istinom, stotine velikaša sa privatnim vojskama, tlačitelji nekih mučnih seljaka, silledžije i razbojnici, mračni srednji vek gde je glava bila jeftinija od duleka. Pojedini su samo, kao Dušan Silni, represijom, novcem i silom uspevali da se nametnu drugima kao prvi medju jednakima i te tvorevine, nazovi carstva, po pravilu nisu trajale duže nego životi tih vladara. To je u odnosu na tadašnja evropska, kasnija kolonijalna carstva, mogulsko, kinesko carstvo, otomansko, bilo kao da danas poredite Avganistan i Iran sa USA...
  (Darko..., 20. septembar 2020 15:45)

  Ajde?! Evropska germanska carstva (mada ce pre biti kraljevstva) bila USA naspram jedne Vizantijske drzave kakva je bila srpska u vreme Nemanjica? Istorija tako ne kaze, ali kada dodje otreznjenje od takvog neposrednog izvora i poznavaoca ne samo tadasnjih drustvenih prilika, nego i psiholoskog stanja i osecanja ljudi, onda stvarno da se zapitamo da li dobro kapiramo stvari. Sta sve ovaj internet trpi...
   (my way, 20. septembar 2020 18:02)

  # Link komentara

 80. @karlo gega,

  Kako druže da bude drugačije? 86-te na Paštriku me raniše tvoji Albanci, iz zasede, ja Vojnik, 20 godina...Zašto?
  I kako da bude drgačije?
  Lep ti dan želim.
   (Flash, 20. septembar 2020 17:56)

  # Link komentara

 81. Srbi su dosljaci na Balkan a Albanci kao Iliri starosedeoci. to moramo prihvatiti kao cinjenicu
  (Jugoslaven i po, 20. septembar 2020 16:54)

  Jeste, zato su se srbi cim su dosli na balkan rasirili po albanskim gradovima da otvaraju pekare i poslasticarne.
  (???, 20. septembar 2020 17:55)

  # Link komentara

 82. (Mirza, 20. septembar 2020 17:10) , da bi država pstojala i da bi sačuvala svoje jedinstvo, mora postojati zajednički neprijatelj protiv koga se svi borimo i zajednički prijatelj koji nam pomaže.
  (VelikiVladar, 20. septembar 2020 17:51)

  # Link komentara

 83. Da ste vi Albanci bili starosedeoci na ovim prostorima, onda bi valjda mi dolazili u vaše gradove da pečemo semenke, mesimo burek, cedimo lumun. Zar to nije dovoljan parametar da se zaključi ko je bio razvijeniji i ko se kome nakačio?
  (Danijel, 20. septembar 2020 17:38)

  # Link komentara

 84. Svaka čast profesoru Murattiju, ali on nije Albanac. On je, naime, Amerikanac, rodjen i odrastao u Indijani, a otac mu je Albanac, konobar iz Makedonije.
  (Raya, 20. septembar 2020 16:32)

  Znaci ni tesla nije srbin??? Nije rodjen u srbiji a nije tu ni postao poznat...
  (karlo gega, 20. septembar 2020 17:32)

  # Link komentara

 85. Protiv ovoga i ovakvih se nazalost moramo braniti, ovakve stvari se ne smeju ignorisati, opasne su. Vise puta izgovorena laz postaje istina i na to oni igraju. Iskonski nas mrze. Sa druge strane, treba da poradimo na sebi i na razlozima zasto je to tako. Nasa istorija je veličanstvena, herojska. Nema je mnogo naroda, narocito ne malih. Unosi nam snagu, inat, nagon da isteramo, sa druge strane donosi nam sujetu. Treba biti ponizan u svojoj velicini, ukoliko je osecamo i ukoliko sebe tako dozivljavamo i treba postovati i ostale. Znaci mali korak unazad i ispravka ponasanja, to je poslednjih 20 godina trebalo da se desi. I odbrana svega sto je nase, to je ono sto nam nazalost trenutno sledi.
  (nepopravljivi optimista, 20. septembar 2020/// Odavno nesto lepse napisano ne procitah. Svaka cast.
   (Milos84, 20. septembar 2020 17:32)

  # Link komentara

 86. Pa Lazar ni nije bio car, nego knez. Ako je na to mislio onda u redu. Ni srpska istoriografija ga ne smatra carom (u titularnom smislu), ne vidim zašto bi ga albanska smatrala. Što se tiče Dušana, on jeste krunisan za cara i njegova carska titula je priznata (kod nekigh doduše polupriznata) od strane nekih država poput Bosne i Dubrovnika, međutim carsku titulu mu nisu priznavale ni Rim ni Carigrad jer su se plašili da ima pretenzije na rismki presto.
  (Perperius, 20. septembar 2020 17:30)

  # Link komentara

 87. Dobro je, našao si jednog, svaka čast.
  (inzenjer.darko, 20. septembar 2020 16:02)

  Prijatelju, kada je neko pun predrasuda, ceo zivot slusao samo gluposti o albancima ma koliko njih ja tebi naveo, ti neces promeniti misljenje o albancima. Mislim mozete vi i dalje da nas smatrate 'semenkarima' al to su vase zablude i kompleksi...
  Ne postoji narod koji sa toliko omalovazavanja gleda na sve oko sebe kao srbi.
  (karlo gega, 20. septembar 2020 17:28)

  # Link komentara

 88. Kosovo je slovenski toponim ,nazvan po crnoj ptici kos,Metohija potiče od grčke reci μετόχια , znaci sveta zemlja,upravo zbog mnoštvo manastira koji su se podigli i dan danas se nalaze tamo.Metohija su izbacili iz imena,a Kosovo ,nisam siguran da li zbog promomene značenja ili je samo zbog izgovora u Kosova,tako čitajući ga.
  (Samo mi nije jasno, 20. septembar 2020 17:25)

  # Link komentara

 89. Kako šiptar zamislja 2020?,pritisne dugme,a dzak mu sam padne na ledja:)
  (Munem ti blavora, 20. septembar 2020 17:23)

  # Link komentara

 90. Kad im dopuštamo ove laži na kraju će njihovo biti prihvaćeno kad unište tragove na kosovu. Sami smo krivi.Kodovo je Srpsko.
   (max, 20. septembar 2020 17:23)

  # Link komentara

 91. Mrznja je bolest , bolest treba razumeti - kako neko dobije diplomu i siri mrznju medu narodima , to treba ispitati. Gde si se ti skolovao , to je pravo pitanje i to za tamosnje institucije. A i za vas zapadnjake sto cutite na ovakve provokacije , da se ponekad oglasite do ovakvih stvari nebi ni doslo. Ali ko zna sta vi planirate pa se pravite ko onaj majmun sto ne cuje , ne vidi i ne govori. Sram Vas bilo.
  (Posmatrac, 20. septembar 2020 17:16)

  # Link komentara

 92. Vidim i u komentarima ljudi nisu nista bolji od ovog sarlatana. Albanci nisu dosli sa Turcima, jer se u Dusanovom zakoniku spominju u dva clana.
  (razum, 20. septembar 2020 17:14)

  # Link komentara

 93. Albanska istorija, i albanski istoricar, kraj vica.
  (Ivan, 20. septembar 2020 17:14)

  # Link komentara

 94. Niko nije bolje objasnio odnose Balkanskih naroda od Njegoša... "Gleda majmun sebe u zrcalo..."
   (Alexa..., 20. septembar 2020 17:13)

  # Link komentara

 95. Dok se srbi prepiru na srpskim diskusijama, albanci prepravljaju istoriju na engleskoj vikipediji. Ko je pametniji?
  (captainobvious, 20. septembar 2020 17:12)

  # Link komentara

 96. Da turci nisu bili na balkanu nebi bilo rata a bila bi neka kraljevina u kninu ili negdje sto bi ujedinila sve juzne slovene ali mi sto zivimo sad nebi nijedan postajao jer ljudi nebi bjezal nit ginuli i seksualni zivot bi bio drugaciji i sad bi zivjel neki drugi ljudi a ne mi.
  (Beoman, 20. septembar 2020 17:10)

  # Link komentara

 97. Pogledajte koliko ima drzavica i naroda koji zive stisnuti jedni pored drugih. Naprimer Holandija, Belgija, Luksemburg, Danska..... i zive svi kulturno, gospodski. Ne biju se, ne mrze se iskonski, eto nema cak ni granica izmedju njih. A mi ovde, pazi koliki prostor i malo nam je, nego udri po prvom komsiji kad god se pruzi prilika. Umesto da iskoristimo tu razlicitost u nasu zajednicku stratesku korist, mi bi jedni druge bi da iskorenimo kad bi mogli. Mene sramota sto je to tako. Imamo i bogatu istoriju, i kulturu, i vredne ljude, i neverovatne resurse, ali je nivo primitivizma bio i ostao na visokoj razini. Pricam o celom Balkanskom poluostrvu, da ne bude zabune.
  (Mirza, 20. septembar 2020 17:10)

  # Link komentara

 98. Onaj ko ima budućost, po mogućstvu i OK sadašnjost, ne pali se na to da li ima genijalne pretke, ko je (naj)stariji itd. Ko je imao najviše teritorije taj ima negativan bruto rast na tom polju, što nikako nije za ponos.
  (Pavle, 20. septembar 2020 16:56)

  # Link komentara

 99. je albanci su gradili crkve i manastire a sad od skoro promenili veru pa grade dzamije.
   (tacno, 20. septembar 2020 16:54)

  # Link komentara

 100. Srbi su dosljaci na Balkan a Albanci kao Iliri starosedeoci. to moramo prihvatiti kao cinjenicu
   (Jugoslaven i po, 20. septembar 2020 16:54)

  # Link komentara

 101. Albanci su narod koji nema niti jedan kulturno istorijski spomenik koji datira od pre kraja 19 veka.Oni ni sa čim ni u kom segmentu nisu zaduzili evropsku i svetsku civilizacije, nemaju ni naucnika ni umetnika po kojima su prepoznatljive. Oni si obični fslsifikatori i lopovi tudje istorije, kulture i zemlje.
  (Smeško, 20. septembar 2020 13:06)

  Ej ljudi muka mi je više natezanja s tim spomenicima i merenjima čiji je veći. Ne želim da prođemo kao Inke i Asteci. Ostadoše samo lepi spomenici iza njih. Hajde da vidimo kako da budemo korisnije i pametnije komšije jedni drugima. Koprcamo se svi zajedno u istom blatu, a ego i sujeta nam ne daju da izađemo iz tog mulja i okrenemo čisti list. A to što Albanci nemaju spomenike to je njihova stvar. Kao sto ni indijanci u severnoj americi nisu imali spomenike. Je li to dokaz da nisu tamo živeli, ili da nemaju pravo da borave na tom prostoru?
  (Filip, 20. septembar 2020 16:53)

  # Link komentara

 102. Ja sam jednom slusao nekog Albanskog(sa Kosova) istoricara koji je na pitanje novinara "od kada su Albanci prisutni na toj teritoriji?" odgovorio:- Albanci su na ovim prostorima prisutni 10, 20 pa i VIŠE DESETINA HILJADA GODINA ?!!!!!
  Iskreno. Zbunio me je.
   (gradjanin, 20. septembar 2020 16:52)

  # Link komentara

 103. more Marko ne ori drumove....

  istorija istoricarima. Ove budale su se zaigrale, a pred očima im celo srpsko Kosovo, više dokaza za srpsku kulturu nema nego što je to na Kosovu i Metohiji. Šta znači na albanskom jeziku Kosovo, Metohija, Mitrovica, Peć, Gnjilane, Obilić? Treba ih ignorisati a svoje čuvati da ne ukradu ono što su tokom cele istorije rušili i palili.
  (posmatrač, 20. septembar 2020 10:33)

  Ne treba ih ignorisati. Uprvo to je rađeno decenijama. Jesu sve to laži i izmišljotine, ali para vrti gde burgija neće. Tako danas imamo razno razne jezike naroda i narodnosti iako svi znamo da je to samo jedan Srpski jezik. Treba biti odlučan u raskrinkavanju ovakvih budalaština. To treba da rade stručnjaci organizovano, a ne stihijski i iza svega trena da stane država. Ovo je jako ozbiljna stvar i nije slučajnost da se ovo dešava. Ako se ovim ne pozabavimo za 15-20 godina biće velikih problema.
   (Melita Sandić, 20. septembar 2020 16:45)

  # Link komentara

 104. Knez Lazar nije bio ni kralj, a karmoli car. I da mi Sloveni smo došli u 6-7 veku, a starosedeoci koji su dali 20 careva i jedini od svih naroda imali građanska prava u Rimskom carstvu, pobegli u planine...
   (Nebo.Der, 20. septembar 2020 16:41)

  # Link komentara

 105. Da smo svi mi na balkanu manje kopali po prošlosti a više se bavili budućnošću, lakše bi se nosili s ovom gadljivom klimavom današnjicom.
  (Faust, 20. septembar 2020 16:40)

  # Link komentara

 106. Ovi kako su krenuli bice da i Engleska kraljica Albanka (Sremac, 20. septembar 2020 10:15)

  Eto vam dokaza da su Albanci zapravo Srbi.
  (Z_HR, 20. septembar 2020 16:33)

  # Link komentara

 107. Kad zadjes u godine i krenes da koristis pilule za 'budjenje' seti se albanskog nobelovca ferida muratija:)
  (karlo gega, 20. septembar 2020 14:26)

  Svaka čast profesoru Murattiju, ali on nije Albanac. On je, naime, Amerikanac, rodjen i odrastao u Indijani, a otac mu je Albanac, konobar iz Makedonije.
  (Raya, 20. septembar 2020 16:32)

  # Link komentara

 108. jedini spomenik koji oni imaju je onaj Klintonu!
  (Božo, 20. septembar 2020 16:29)

  # Link komentara

 109. Akademija Neuke Albanije.
  (Toliko, 20. septembar 2020 16:29)

  # Link komentara

 110. Srbi su oduvek bili naivni, a naivan covek po definiciji je dobar covek sa dobrim nameramama koji polazeci od sebe misli da su svi takvi. A dobri ljudi, sa dobrim namerama su obicno i vredni i nesebicni i sve sto imaju stvorili su svojim radom i za sve sto su se izborili prolili su svoju krv.
  (Bane, 20. septembar 2020 14:51)

  Ma sve samaricani i deca cveca, malo vise narcisoidni i skloni laganju...
  (Karin Mahani, 20. septembar 2020 16:28)

  # Link komentara

 111. E Budzovi, samo da znas koliko nista neznas, gde bi ti bio kraj.
  (Milanko, 20. septembar 2020 14:56)

  Al garant zna da se 'neznas' pise odvojeno:))
  (opismeni se, 20. septembar 2020 16:23)

  # Link komentara

 112. @Nik
  Nisu ih Srbi podigli, nego samo prisvojili, odnosno ukrali.
   (Haha, 20. septembar 2020 16:20)

  # Link komentara

 113. Јел рекао неко овим кромањонцима да Клинтон није више на власти?
  (nenad, 20. septembar 2020 16:19)

  # Link komentara

 114. Kad biste mogli samo jedno: sve što piše “srpski” u istoriju, da zamenite sa Viztantijsko ili sa Ortodoksno, sve će vam biti jasno. Meni još niko mi nije odgovarao na pitanje “Ko je dao Srbima pravo na nasledstvo Vizantije?”
  U to vreme nije bilo nacije nego samo vere, i to Hriščani Zapada i Istoka. I to je bilo to. Tada su imena ljudi bila verska imena, i ne mozeš za sigurno za Dušana da kažeš da je bio Srbin, Bugarin, Grk ili Albanac.
  Molim objevite komentar
  (Komentator, 20. septembar 2020 16:12)

  # Link komentara

 115. Albanci su narod koji nema niti jedan kulturno istorijski spomenik koji datira od pre kraja 19 veka.Oni ni sa čim ni u kom segmentu nisu zaduzili evropsku i svetsku civilizacije, nemaju ni naucnika ni umetnika po kojima su prepoznatljive. Oni si obični fslsifikatori i lopovi tudje istorije, kulture i zemlje.
  (Smeško, 20. septembar 2020 13:06)

  Kad zadjes u godine i krenes da koristis pilule za 'budjenje' seti se albanskog nobelovca ferida muratija:)
  (karlo gega, 20. septembar 2020 14:26

  Dobro je, našao si jednog, svaka čast.
   (inzenjer.darko, 20. septembar 2020 16:02)

  # Link komentara

 116. "Kad zadjes u godine i krenes da koristis pilule za 'budjenje' seti se albanskog nobelovca ferida muratija:)"

  ...ferid muradi...
  ...rodjen u americi, odrastao, studirao, radio, proveo citav zivot tamo...
  ...u svojoj biografiji kaze da mu je otac albanac, ali kasnije navodi da mu je domovina makedonija...

  "My father, Jabir Murat Ejupi, was born in Albania in 1892...On one of my several trips to Macedonia, my father’s homeland..."

  [link]/
  (kraja, 20. septembar 2020 16:01)

  # Link komentara

 117. Fora da se proda knjiga....
  (gasa, 20. septembar 2020 16:00)

  # Link komentara

 118. upadamo u prodavnicu pre 20 godina nas trojica, malo popili. Drugar kaze: "Dajte nam ono vino!" "Koje?" pita prodavačica. "Cara Lazara i Caricu Lazicu!"
  (matori omladinac, 20. septembar 2020 15:47)

  # Link komentara

 119. Ti si seljacina, ne smeta sto si cinik.
  istorijsku ulogu.
  (C i n i k, 20. septembar 2020 10:23)

  za zivota je bio knez, ali je zivot dao za carstvo nebesko, pa se zato u Crkvi naziva i carem.
  (neko ko zna, 20. septembar 2020 10:52


  Nzn, crkva je mogla posthumno da mu dodeli i titulu cara to ne menja stvari da je srednjevekovna SRB u nj doba bila knezevina, a on knez..
  Oko nas je bilo jos srpskih knezevina..
  Mnoge ulice danas nose naziv "cara Lazara" iako je to svakako pogresno, nvrjm da su i nazivi zbog crkve ngo zato sto imamo potrebu za megalomanijim, i ne kapiram zasto, i otkud to?
  El nki problem sto je Lazar bio knez?
  (Ivan, 20. septembar 2020 15:46)

  # Link komentara

 120. Nzn, crkva je mogla posthumno da mu dodeli i titulu cara to ne menja stvari da je srednjevekovna SRB u nj doba bila knezevina, a on knez..
  Oko nas je bilo jos srpskih knezevina..
  Mnoge ulice danas nose naziv "cara Lazara" iako je to svakako pogresno, nvrjm da su i nazivi zbog crkve ngo zato sto imamo potrebu za megalomanijim, i ne kapiram zasto, i otkud to?
  El nki problem sto je Lazar bio knez?
  (C i n i k, 20. septembar 2020 14:21)

  Србија је већ неких 170 година била Краљевина пре Косовске битке. А свака Краљевина може да има доста Кнезова као што их је Србија имала у то време. Но, добро теби то ништа не значи јер уопште немаш представу шта је то Краљевина пошто у ткавој земљи живиш која то никад није била, и која уопште и није била тј постојала. Ти мислиш да историја почиње од комунизма, и за тебе то и јесте тачно. Из овог свега произилазе твоја ограничења. Што је сасвим довољно да се не упушташ у питања у која се не разумеш. И запамти сада, лажу те.
  (мр, 20. septembar 2020 15:45)

  # Link komentara

 121. Kapiram da 90% Srba posmatra srednjevekovnu Srbiju kao uredjenu državu sa sudskom, izvršnom i zakonodavnom vlašću... To na žalost veze nema sa istinom, stotine velikaša sa privatnim vojskama, tlačitelji nekih mučnih seljaka, silledžije i razbojnici, mračni srednji vek gde je glava bila jeftinija od duleka. Pojedini su samo, kao Dušan Silni, represijom, novcem i silom uspevali da se nametnu drugima kao prvi medju jednakima i te tvorevine, nazovi carstva, po pravilu nisu trajale duže nego životi tih vladara. To je u odnosu na tadašnja evropska, kasnija kolonijalna carstva, mogulsko, kinesko carstvo, otomansko, bilo kao da danas poredite Avganistan i Iran sa USA...
   (Darko..., 20. septembar 2020 15:45)

  # Link komentara

 122. @A kako ti objašnjavaš da srbi glavni grad Austrije zovu "Beč" a u stvari se zove Wien ? Kako objašnjavaš da je "Zrenjanin" u stvari Nagybecskerek? Kako objašnjavaš da je "Kačarevo" u stvari Franzfeld? Kako objašnjavaš što vas u Vojvodini do pre Turaka gotovo nije bilo?
  (neutralno zapažanje, 20. septembar 2020 11:14)
  Vin I Beč imaju isto značenje , na dva različita jezika, nećeš verovati Vin je slovenska reč. Izguglaj usput i kada su nemci kolonizovani u Vojvodinu, a i koliko su stari fruškogorski manastiri.
   (kl, 20. septembar 2020 15:37)

  # Link komentara

 123. ne smarajte vise sa istorijom, umesto da gledate na buducnost i da osvajamo svemir i putujemo medjuzvezdano vi smarate nekim dogadjajima od pre hista, j*bem ti ljudsku vrstu ;)
  (najjaci, 20. septembar 2020 15:29)

  # Link komentara

 124. Albanci su "starosedeoci" na Kosovu bas kao i Marokanci u Parizu, a i te crkve i manastiri na Kosov su albanski bas kao sto je Ajfelov toranj marokanska kultrurna bastina. Albanci sve sta imaju baziraju na lazima i izmisljotinama, kad-tad, obice im se to o glavu. Ne svojataju oni samo srpsku istoriju nego i grcku, ne svojataju oni samo srpsku teritoriju nego i grcku, crnogorsku, makedonsku, a kada ostanu bez sponzora, stize im racun na naplatu.
  (nicija nije gorela do zore, 20. septembar 2020 15:28)

  # Link komentara

 125. Papir i monitor trpe svašta ali zato postoji genetika ,kamen i metal . a oni kažu da je najuastupljenija haplo grupa kod Srba,Hrvata,Bošnjaka i Makedonaca I 2 a ( najstarija evropska grupa - centar u Hercegovini , prisutna u Evropi 23 000 god.) , a da je druga po bojnosti R 1 a (najčešća kod Istočnih i Zapadnih Slovena). Albanci većinom imaju E2 i E3 koje potiču sa severa Afrike( ima je na Siciliji i Južnoj Italiji, delu Grčke ,Bugarske i Turske ,a prisutna je u novoj eri ,odnosno mlađa od 2 000 godina na evropskom tlu)..
  (rusosaurus, 20. septembar 2020 15:27)

  # Link komentara

 126. @Brajan

  Cije su ovce taj je cobanin, a zemlja je od vlasnika. Preskoci te ljakse fazone ili ih koristi kod tvojih na selu.
  (W., 20. septembar 2020 15:19)

  # Link komentara

 127. Albanci su narod koji nema niti jedan kulturno istorijski spomenik koji datira od pre kraja 19 veka.Oni ni sa čim ni u kom segmentu nisu zaduzili evropsku i svetsku civilizacije, nemaju ni naucnika ni umetnika po kojima su prepoznatljive. Oni si obični fslsifikatori i lopovi tudje istorije, kulture i zemlje.
  (Smeško, 20. septembar 2020 13:06)

  Albanci imaju i nobelovca i vrhunske operske pevacice i stosta jos ali ovi s Kosova nemaju nista osim Rita Ore i narko bosova. To je fakat.
   (sopenhauer, 20. septembar 2020 15:14)

  # Link komentara

 128. Истина и Лаж упознали су се летњег дана.
  Лаж је рекла Истини: „Данас је диван дан“! Истина је погледала у небо и уздахнула, јер је дан заиста био леп.
  Провели су пуно времена заједно, на крају стигавши поред бунара.
  Лаж је рекла Истини: "Вода је врло лепа, окупајмо се заједно!" Истина је, још једном сумњичава, тестирала воду и открила да је заиста била веома лепа.
  Свукли су се и почели да се купају. Одједном је Лаж изашла из воде, обукла одећу Истине и побегла. Бесна Истина је изашла из бунара и трчала свуда да пронађе Лаж и да јој врати одећу.
  Свет је, видећи Истину голу, скренуо поглед са презиром и бесом. Јадна Истина се вратила у бунар и заувек нестала, скривајући се у њему, своју срамоту.
  Од тада, Лаж путује по свету, обучена као Истина, задовољавајући потребе друштва, јер Свет, у сваком случају, не гаји никакву жељу да упозна голу Истину.
  (Marko, 20. septembar 2020 15:05)

  # Link komentara

 129. "Samo postoji jedan problem, Albanvi nisu bas neki nacitan narod"
  E moj druze, ni Srbi nisu bas nacitan narod...
  Pitaj recimo sta je bio i sta je vodio Karadjordje i kad.
  Verujem da bi tek svaki peti umeo da ti kaze (optimisticka procena).
  (dejan, 20. septembar 2020 15:04)

  # Link komentara

 130. Dosli ste na Balkan posle nas. Ne mislite valjda da je ova teritorija cekala na vas dok ste se spustili sa Karpata.
  (Xeni, 20. septembar 2020 15:02)

  # Link komentara

 131. E Budzovi, samo da znas koliko nista neznas, gde bi ti bio kraj.
   (Milanko, 20. septembar 2020 14:56)

  # Link komentara

 132. a sad pregovaramo sa običnim "poslastičarima" u Vašingtonu.
  (nedostizni, 20. septembar 2020 09:49)

  Kod tih 'poslasticara' mozes na casove diplomatije, marketinga, engleskog jezika... i jos dosta toga. To omalovazavanje je vas dovelo do ovde. Neko drugo vreme je sad, neko drugo dete se ljulja u kolevci...
  (Karin Mahani, 20. septembar 2020 13:10)

  Mozemo zapravo samo na casove lukavstva.

  Lukavstvo je odlika neradnika, lenstina, kukavica kao vestina koju su razvili umesto rada, postenja, iskrenosti, odricanja, zrtve da bi opstali uprkos tim losim osobinama.

  Koliko ste lukavih ljudi sreli oko sebe a koji nisu niti dovoljno pametni da bi ih nazvali mudrim, niti dovoljno obrazovani da bi ih nazvali diplomatom.... vec jednostavno lukavi ili prevedeno prepredeni, namazani.

  Srbi su oduvek bili naivni, a naivan covek po definiciji je dobar covek sa dobrim nameramama koji polazeci od sebe misli da su svi takvi. A dobri ljudi, sa dobrim namerama su obicno i vredni i nesebicni i sve sto imaju stvorili su svojim radom i za sve sto su se izborili prolili su svoju krv.

  Zato smo mi kroz istoriju mnogo i stradali, ali zato imamo bogatu i casnu istoriju, cime neki narodi koji su mozda i bolje prosli od nas ne mogu bas da se pohvale.

  Sve u svemu ako negde i treba da idemo na casove ne treba sigurno kod Albanaca.
   (Bane, 20. septembar 2020 14:51)

  # Link komentara

 133. Цар Љазар и Царица Миљица
  (Шаља маља, 20. septembar 2020 14:46)

  # Link komentara

 134. Највеће комплексе имају историчари неке нације која има баш сиромашну историју. Немају чиме да се похвале, нису имали државу до пре 100 година, немају писце, научнике, чак ни значајног спортисту. Али то није разлог да се осећају инфериорно или да измишљају историји. Нек почну да је стварају.
   (aco, 20. septembar 2020 14:46)

  # Link komentara

 135. Lazar nije bio car, nego knez. To je tacno. I ne postoji nikakav Milos Veliki, nego Milos Obrenovic...
  (Sandzaklija, 20. septembar 2020 14:39)

  # Link komentara

 136. A sta kazete za religiju albanaca.Da objasnim vasim komentatorima,nas albanaca ima muslimana,katolika i pravoslavaca pa vidite ko je uzurpirao albanske svetinje.
  (Norvezanin sa Kosova, 20. septembar 2020 14:37)

  # Link komentara

 137. Albanci su narod koji nema niti jedan kulturno istorijski spomenik koji datira od pre kraja 19 veka.Oni ni sa čim ni u kom segmentu nisu zaduzili evropsku i svetsku civilizacije, nemaju ni naucnika ni umetnika po kojima su prepoznatljive. Oni si obični fslsifikatori i lopovi tudje istorije, kulture i zemlje.
  (Smeško, 20. septembar 2020 13:06)

  Kad zadjes u godine i krenes da koristis pilule za 'budjenje' seti se albanskog nobelovca ferida muratija:)
  (karlo gega, 20. septembar 2020 14:26)

  # Link komentara

 138. Svetopocivsi Lazar za zivota bio je knez, a ne car, sto ne menja u bitnom njegovu istorijsku ulogu.
  (C i n i k, 20. septembar 2020 10:23)

  za zivota je bio knez, ali je zivot dao za carstvo nebesko, pa se zato u Crkvi naziva i carem.
  (neko ko zna, 20. septembar 2020 10:52


  Nzn, crkva je mogla posthumno da mu dodeli i titulu cara to ne menja stvari da je srednjevekovna SRB u nj doba bila knezevina, a on knez..
  Oko nas je bilo jos srpskih knezevina..
  Mnoge ulice danas nose naziv "cara Lazara" iako je to svakako pogresno, nvrjm da su i nazivi zbog crkve ngo zato sto imamo potrebu za megalomanijim, i ne kapiram zasto, i otkud to?
  El nki problem sto je Lazar bio knez?
  (C i n i k, 20. septembar 2020 14:21)

  # Link komentara

 139. Vama koji omalovazavate prof. Deretića, mogu reći da sam primetio (iako sam laik za istoriju), da se mnogi uvazeni istoričari, od svetski čuvenog Srboljuba Zivanovića, do mlađih, kao što su Brana Marković, Mitić, Šarić, Damjanović... - slazu u svim najvaznijim tačkama sa inkriminisanim Deretićem...
  (Đorđe, 20. septembar 2020 14:21)

  # Link komentara

 140. Protiv ovoga i ovakvih se nazalost moramo braniti, ovakve stvari se ne smeju ignorisati, opasne su. Vise puta izgovorena laz postaje istina i na to oni igraju. Iskonski nas mrze. Sa druge strane, treba da poradimo na sebi i na razlozima zasto je to tako. Nasa istorija je veličanstvena, herojska. Nema je mnogo naroda, narocito ne malih. Unosi nam snagu, inat, nagon da isteramo, sa druge strane donosi nam sujetu. Treba biti ponizan u svojoj velicini, ukoliko je osecamo i ukoliko sebe tako dozivljavamo i treba postovati i ostale. Znaci mali korak unazad i ispravka ponasanja, to je poslednjih 20 godina trebalo da se desi. I odbrana svega sto je nase, to je ono sto nam nazalost trenutno sledi.
   (nepopravljivi optimista, 20. septembar 2020 14:19)

  # Link komentara

 141. Da li postoje neki ljudi u EU koji se bave istorijom šire od svoje i par država oko svoje države, i za period pre prvog svetskog rata? Ima li takvih stručnjaka?
  (Simon, 20. septembar 2020 14:18)

  # Link komentara

 142. Imamo li mi uopste,buducnost!?
   (Brajan, 20. septembar 2020 14:07)

  # Link komentara

 143. Nekad se snalo da su najtanje knjige : popis italijanskih junaka i albanski telefonski imenik, ali eto ima i tanje - istorija albanskog naroda!
  (ponovo cenzurisani Gruzanin, 20. septembar 2020 14:05)

  # Link komentara

 144. Starosedeoci bez toponima... Prvi slučaj u istoriji.
  (Zema, 20. septembar 2020 13:55)

  # Link komentara

 145. @Nenad. Kako je Car Dusan zavrsio kod nas? Da samo malo citas ne bi postavljao ovakva pitanja. Puno ime mu je bilo Stefan Uroš IV Dušan Nemanjić.
  Da li trebam dalje da objasnjavam?
  (Pera, 20. septembar 2020 13:53)

  # Link komentara

 146. Ljudi njihovo poreklo i nastanak države je opisala bugarska istoricarka Teodora Toleva u svojoj knjizi “Uticaj Austrougarske na stvaranje albanske nacije 1896-1908” od a do š.
  Žena je provela godine i godine po bečkim arhivama dok nije napisala tu knjigu, i “slučajnost” ili ne umrla je malo nakon toga...
  (Istina, 20. septembar 2020 11:55)

  Pa, valjda su trebali da je koknu pre nego
  što je napisala knjigu...
  (predrag, 20. septembar 2020 13:53)

  # Link komentara

 147. Meni je jedan Albanac ovde u Švajcarskoj pričao da je Beograd Albanski grad jer ima značenje Beli Grad što je prevedeno Albanipolis. Eto koliko su oni daleko došli sa bajkama. A što meni liče na Azere, Kazakstance i ostala Kavkaska plemena, o tome ćemo drugi put. Moj lični osećaj je da Turci imaju više Slovenskog i Helenskog DNK nego Bugari.
   (Marko Cirih, 20. septembar 2020 13:53)

  # Link komentara

 148. Car Dusan bio je Bugarin, kojeg su Srbi prisvojili, kao sto prisvajaju i sve ostale tudje vladare.
  Nikakve veze on nema sa Srbima.
   (Haha, 20. septembar 2020 13:46)

  # Link komentara

 149. @Marko
  E takva vam je sva istorija...
  Kakve veze imaju vladari Duklje i Zete sa srpskim vladarima?! Ama bas nikakve.
  Skadrom su najduze vladali Turci, kao i Srbijom, ako cemo tako. Vrati Srbiju Turcima onda, Vojvodinu i Beograd Madjarima, Kosovo opet Turcima.
   (Haha, 20. septembar 2020 13:46)

  # Link komentara

 150. Mozemo mi da pricamo sta hocemo, ali, mic po mic, oni ce sprovesti u delo i to prepravljanje istorije!
  100 godina su burgijali i proglasili nezavisno Kosovo!
  Za 100 godina ce biti i Ljazari...
  Puni su para od znamo cega...
  Imaju strahovito jak lobi...
  A mi se bunimo da se daju pare iz budzeta za lobiranje...
  Idu sa knjigom na engleskom...
  A nasa deca i unuci surfuju po netu, gledaju rijalitije, fejsbuce, igraju igrice, slusaju Grand...
  Tragicno! Ne citaju, a vecina je funkcionalno pismena, da ne kazem, polupismena...
  Cast izuzecima.
  Nisam optimista!
   (milkinja, 20. septembar 2020 13:45)

  # Link komentara

 151. Sve ovo ima pravno-politicku pozadinu i Albanci na ovaj nacin, silovanjem istorije, golim lazima i besmislicama, pokusavaju da iskonstruisu pricu kako su oni starosedeoci na Kosovu, a Srbi kolonizatori, koji su odnekud dosli i njih porobili i preuzeli sve njihovo, pa shodno tome oni imaju pravo na samoopredeljenje naroda u smislu oslobodjenja i osnivanja sopstvene drzave. Oni bez blama guraju tu pricu kroz rasprave u medjunarodnim organizacijama. Da nije tuzno, bilo bi bi smesno!
  (Ja, 20. septembar 2020 13:44)

  # Link komentara

 152. Ovo mora da je neki vic ili parodija. Čovek se garant zeza. Ako iskreno ovo govori slobodno mu oduzmite diplomu koju je očigledno kupio ili dobio. Da nije ovo neki svetski dan glupih izjava i komentara?
   (Smeh, 20. septembar 2020 13:39)

  # Link komentara

 153. Albanci su po Kosovu i Metohiji vekovima unazad gradili srpske pravoslavne i izmisljali su likove srpskih careva, kraljeva i knezeva jer je bilo bas zabavno crtati freske sa njihovim likom, neki cudan, prosto neobjasnjiv hir.
  To je jedina istina i nista vise jer tamo nikad nije ni bilo Srba.
  Danasnji Albanci placaju sada hirove njihove vlastele koja je radile neke cudne stvari pre vise vekova.
   (bice sve to u redu, ali jednog dana, 20. septembar 2020 13:38)

  # Link komentara

 154. Nebrojeni su originalni izvori bogate srpske kulture i istorije. Eno u Turskoj lezi ta Lazareva kruna kao ratni plen i sada neka ovakva kreatura govori o srpskim lazima. No, nebitan lik. Veseli se srpski rode. [link]
   (my way, 20. septembar 2020 13:36)

  # Link komentara

 155. Зашто Ватикан не воли Србе
  Када је у 15.в. Турска освојила Балкан,Византија и остале православне земље нису биле у могућност да се Турцима одупру. Тражиле су помоћ од западних хришћана,а Ватикан их је дочекао уценом.Обећана им је помоћ од земаља западне католичке Европе под условом да потпишу унију са Католичком црквом тј. да Православна црква призна врховну власт Ватикана. Васељенски патријарх Јосиф други из Цариграда је подлегао том притиску. На заказан сабор у Фиренци 1439.г. су дошли сви православни патријарси осим српског,чак и Руски митрополит Кијевски Исидор. Владар Србије Деспот Ђурађ Бранковић рекао је српском Патријарху Никону да ће га обесити уколико оде у Фиренцу. Те 1439. г. у Фиренци, унију са Ватиканом су потписали сви, 31 православни верски поглавар сем српског Никона. Сазнавши да се Србија супроставила моћном Ватикану, руски велики кнез Василије други упокојио је свог патријарха Исидора кијевског због срамоте коју је нанео Русији.Када се и у Цариграду сазнало да Срби нису потписали унију настали су нереди.На захтев народа васељенски Патријарх Јосиф други морао је да се повуче тако да се од срамоте није ни вратио у Цариград већ се исте године упокио и сахрањен је у Фиренци у доминиканском манастиру Санта Марија Равела. Ватикан то Србима никад није опростио те католицима вековима усaђивао срцемржњу према Србима.Ниједна Православна Патријаршија није никад ратификовала потписе својих птријарха,а чак 21 их је званично поништено, непосредно након сабора у Фиренци.
  (Верољуб, 20. septembar 2020 13:35)

  # Link komentara

 156. Čitav albanski koncept zasnovan je na prikrivaju činjenice da su pleme srpskog porekla. DOKAZ TOME AU GRAĐEVINE CAREVA I KRALJEVA SRBA! Otuda i tolike laži. "Narod" koji ima samostalnu državu i istoriju s početka 19.veka,ne može i ne sme pisati, tumačiti i utvrđivati istorijske činjenice! NISU KOMPETENTNI... NJIHOVA NAJVEĆA BOLJKA JE DA PRIKRIJU SVOJE ISKONSKO POREKLO!
  (Jeličica, 20. septembar 2020 13:30)

  # Link komentara

 157. Kakve veze ima albanija sa Kosovom?
   (miljas, 20. septembar 2020 13:29)

  # Link komentara

 158. ovaj skinuo u međuvremenu ć sa prezimena.
   (Srđan, 20. septembar 2020 13:28)

  # Link komentara

 159. Ovo je albanski klikbajt istoričar... Skontali kako će da zarade od klikova kopirajući Deretićev model.
  (Leo, 20. septembar 2020 13:28)

  # Link komentara

 160. Da, da, baš to albanska imena. Dušan, pravi albanac, od majke rođen.
   (Jovan M., 20. septembar 2020 13:27)

  # Link komentara

 161. Ne samo Albanci, nego i Muslimani u Bosni imaju slične teorije. Po njima Srbi u Bosni i ne postoje, nego su svi nastali od bogumila. Cilj je jasan, a mi treba da se trudimo ne da se raspravljamo sa njima, (oni dobro znaju šta je istina) već da se borimo na internacionalnoj sceni protiv takvih stvari.
   (obi van, 20. septembar 2020 13:25)

  # Link komentara

 162. Oni su istripovali da su Iliri ?
   (undulizam, 20. septembar 2020 13:23)

  # Link komentara

 163. Cije su ovce,njegova je zemlja!
   (Brajan, 20. septembar 2020 13:21)

  # Link komentara

 164. A kako ti objašnjavaš da srbi glavni grad Austrije zovu "Beč" a u stvari se zove Wien ? Kako objašnjavaš da je "Zrenjanin" u stvari Nagybecskerek? Kako objašnjavaš da je "Kačarevo" u stvari Franzfeld? Kako objašnjavaš što vas u Vojvodini do pre Turaka gotovo nije bilo?
  (neutralno zapažanje, 20. septembar 2020 11:14

  A jel'?U Vojvodini od juce?
  A i oni Fruskogorski manastiri su od juce.Kojom magijom ih Srbi podigose na teritoriji na kojoj ih nije bilo da mi je znati?
  (Nik, 20. septembar 2020 13:21)

  # Link komentara

 165. Da ne dužim. Dovoljno je pogledati njihova lica i skapira ti da nisu sa ovih prostora..... to je tako jednostavno.
  (žika, 20. septembar 2020 11:12)

  Meni dovoljno kad vidim vasu fudbalsku repku i karpatske face...
  (objavite, 20. septembar 2020 13:20)

  # Link komentara

 166. Srbi su kraljevi autodestrukcije upoređujući ovog gospodina sa Deretićem. Ja bi ga pre uporedio sa Radićem, Palavestrom i Samardžićem.
   (Srdjan bgd, 20. septembar 2020 13:16)

  # Link komentara

 167. Proteraju te, otmu zemlju i istoriju i proglase je svojom...
  (Milos, 20. septembar 2020 13:15)

  # Link komentara

 168. A otkud mi znamo sta je bilo pre 500 ili 3000g, kad nema zivih svedoka? Pobednik pise istoriju kako hoce, verovatno je veci deo istorije laz.
   (astro, 20. septembar 2020 13:12)

  # Link komentara

 169. @(Alex, 20. septembar 2020 11:38): Osim činjenice da u srednjem veku nije postojala Rumunija, jer je ona nastala u 19. veku ujedinjenjem Vlaške i Moldavije, od kojih nijedna nije bila kraljevina već vojvodstvo, a prvi kralj Rumunije u 19. veku je bio Nemac, koji nije imao ovlašćenja da bilo koga poziva, jer je bila parlamentarna monarhija, sa slabim kraljem.
  (Radoznao, 20. septembar 2020 13:12)

  # Link komentara

 170. Imam jednu malu i nadam se intersantnu pricu. Zivim u Cikagu vec dugo godina. I jedan dan dobijem poziv od jedne firme. Nasli me na Indeed i kao mi smo zaintresovani da dodjes na razgovor za posao. Treba nam osoba kao ti... bla bla bla. Odem i razgovor za posao sam imao sa dvoje amerkanaca. Prihvatim posao i prvi dan kad sam poceo da radim i prolazim kroz kancelarije i pogon od firme, svatim da je firma puna albanaca. Vladnik firme je lik iz Albanije ali pravoslavac. Malo po malo upoznajem i neke koji nisu pravoslvci. I mogu vam reci da ruznijeg naroda nisam video. KAkve su to crta lica majko mila. Mnogo gadan narod.
  (Korona, 20. septembar 2020 13:12)

  # Link komentara

 171. a sad pregovaramo sa običnim "poslastičarima" u Vašingtonu.
  (nedostizni, 20. septembar 2020 09:49)

  Kod tih 'poslasticara' mozes na casove diplomatije, marketinga, engleskog jezika... i jos dosta toga. To omalovazavanje je vas dovelo do ovde. Neko drugo vreme je sad, neko drugo dete se ljulja u kolevci...
  (Karin Mahani, 20. septembar 2020 13:10)

  # Link komentara

 172. Albanci su narod koji nema niti jedan kulturno istorijski spomenik koji datira od pre kraja 19 veka.Oni ni sa čim ni u kom segmentu nisu zaduzili evropsku i svetsku civilizacije, nemaju ni naucnika ni umetnika po kojima su prepoznatljive. Oni si obični fslsifikatori i lopovi tudje istorije, kulture i zemlje.
   (Smeško, 20. septembar 2020 13:06)

  # Link komentara

 173. Heh, svako ima svog Deretića.
   (Sabre, 20. septembar 2020 13:05)

  # Link komentara

 174. Car Dusan je bio Bugarin. Kako je zavrsio kao nas to niko nema pojma.
  (Nenad, 20. septembar 2020 13:05)

  # Link komentara

 175. Под својим жупанима и краљевима, Срби су владали Скадром и пределима око њега више од 500 година. На Бојани, испод Скадра, налази се црква св. Срђа и Вакха, гробница зетских и рашких владара, кнежева и краљева: Јован Владимир (сахрањен 1016), Доброслав-Војислав (1065), Михаило (1081), Бодин (1104), Доброслав II (1104), Градина (1143) и Драгиња (1151). Ова црква, на чијим темељима је српска краљица Јелена изградила нову цркву, била је највећи сакрални објекат на простору Барске надбискупије.
  Скадром су најдуже владали Срби, више од 500 година, да би га 1479. године преотели Турци који ће ту остати у наредне 434 године, све до 23. априла 1913. године. Познати немачки историчар Георг Стадтмилер пише да је све до 18. виека становништво у Скадру било у већини српско, исто као и у другим деловима данашње северне Албаније,

  Mali doprinos za ovog "istoricara".
  (Marko, 20. septembar 2020 13:04)

  # Link komentara

 176. Jeste jeste sve njihovo... nego negde usput dok su gradili tu carstvo slucajno ga nazvase Kosovo umesto Mëllenjave.. Ali ko mnogo radi taj i gresi
  (El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha, 20. septembar 2020 13:03)

  # Link komentara

 177. Zašto je uopšte bitno koliko su Albanci na ovim prostorima, da li 20, 200 ili 2000 godina? Da li bi to trebalo da utiče na njihov trenutni status? Hajde onda da vratimo Osmanlije na ove prostore. Zašto je njima važno ko je car Lazar?
  Kompleksi su specifični za male narode, male po značaju i istoriji.
  (Tatjana, 20. septembar 2020 12:59)

  # Link komentara

 178. Jes vala, sve nam je lažno počev od Skenderbega. Dalje nećemo.
   (Dragiša, 20. septembar 2020 12:59)

  # Link komentara

 179. Momak sedi jedan.
  (Aleksandar, 20. septembar 2020 12:55)

  # Link komentara

 180. Ima prof. Deretić turske deftere, popise iz srednjeg veka, gde se vidi da ih ima u promilima, gotovo da ih nema uopšte, na današnjim teritorijama Kosova i Albanije... Ako su crkve njihove - zašto su ih rušili pred lice celog sveta..??
  (Đorđe, 20. septembar 2020 12:49)

  # Link komentara

 181. Ništa čudno, tako i ovi iz sarajeva kažu da su nastali od tobože bogumila a da su Srbe doveli Turci osmanlije u srednjem vijeku te da je tzv. i izmišljeni bosanski jezik po njima stariji i od Srpskog i od Hrvatskog jezika, znači jedno opšte ludilo kojemu sve naše raspoložive kako naučne i istorijske tako i akademske i školske institucije moraju stati na kraj ovim pomahnitalim lažima !
   (Arch Enemy, 20. septembar 2020 12:46)

  # Link komentara

 182. Ljudi njihovo poreklo i nastanak države je opisala bugarska istoricarka Teodora Toleva u svojoj knjizi “Uticaj Austrougarske na stvaranje albanske nacije 1896-1908” od a do š.
  Žena je provela godine i godine po bečkim arhivama dok nije napisala tu knjigu, i “slučajnost” ili ne umrla je malo nakon toga...
  (Istina, 20. septembar 2020 11:55)

  hvala vam "Istina" na referenci. potrudicu se da nadjem knjigu ili prevod iste. Hvala vam jos jednom!
   (barba, 20. septembar 2020 12:45)

  # Link komentara

 183. Što se mi “palimo” na ove budalaštine. Uvek je medju istoričarima, svih vera i nacija, bilo najviše bud...
  (normalan, 20. septembar 2020 12:43)

  # Link komentara

 184. Ubedi me covek u tri recenice da car Lazar i car Dusan nisu ni postojali,sve su to veliko srpske lazi :).
  (mix, 20. septembar 2020 10:22)


  hahaha i mene i mene
   (barba, 20. septembar 2020 12:42)

  # Link komentara

 185. Laž je deo srpske tradicije, Ćosić je pisao o tome.
  (Lazar, 20. septembar 2020 11:02)

  a nama komunista cosic treba da bude ultimatni i jedini izvor verovanja nesto kao biblija, zar ne "Lazare"
   (barba, 20. septembar 2020 12:41)

  # Link komentara

 186. bravo zika, oni pravi imajaju skroz drugaciju anatomiju lica.... i turci su lepsi oni pravi su svi ruzni to je fakt!
  (denis, 20. septembar 2020 12:40)

  # Link komentara

 187. @bruder
  Ma jasno, Srbi zrtve. Ono sto govore Srbi je istina, ono sto govore svi ostali je laz. To je srpska "istina".
   (ok, 20. septembar 2020 12:39)

  # Link komentara

 188. Kada završe svi sa nama a pogotovo amerikanci, nećemo ni znati kako se zovemo, ko smo i šta smo...
  (Nikola, 20. septembar 2020 09:42)

  Vidiš, ameri su na teritoriji današnjih SAD gotovo istrebili sarosedeoce, tj. indijance kako ih zovu i oni, a i mi, jer se u početku mislilo da se radi o Indiji.

  Ali, ti indijanci su se izborili za neka posebna prava, pa recimo imaju pravo svugde gde su bili starosedeoci da otvaraju kockarnice iako je u tim državama kockanje zabranjeno.

  I danas se ne zna koje od tih plemena je bogatije, jer imaju kockarnice i hotele širom SAD, ne sećam se tačno za koje od plemena je najbogatije, ali "Shakopee Mdewakanton Sioux Community" ima dva kazina od kojih prihoduju toliko da svaki član plemena dobija godišnje oko 1.000.000$ (i slovima: milion dolara). I to ne oni koji su zaposleni, nego svaki član plemena, jer se profit deli svim članovima podjednako, nakon odbijanja troškova za plate i sl.

  Pa, eto, ko nam je kriv što nismo od Srbije napravili neki poreski raj pa da se ovde obrću milijarde od kojih bi mi imali makar za pristojan život, nego smo napravili raj za pranje novca stečenog kriminalom širom sveta...
  (Veliki brat, 20. septembar 2020 12:39)

  # Link komentara

 189. Ha ha ha,.Malo pa malo izadje neki polupismeni Albanski istoricar i onako bez ikakvih argumenata saspe potpune nebuloze,mislim suvisno je komentarisati ovakvog lika,to sto je objavio neku knjigu,pa papir trpi svee!.Mogu samo da ga pitam u vezi raznih toponima sirom Kosova kako su dobila imena a i sama rec Kosovo znamo kako je izvedena!.
   (Mikloš Salamander, 20. septembar 2020 12:38)

  # Link komentara

 190. Albanci prvo treba da definišu termin istoričar. Po njima ispada osoba u rangu kafanske pevaljke koja baljezga u tami levo, desno.
  Ipak, ako objavljuje na engleskom, znači da su napredniji od nas i shvataju kako stvari funkcionišu u svetu, para vrti sve isvuda. Mi treba da ih tu kopiramo i potpomognemo prevođenje naših dela na isti.
  Za čitanje o balkanskoj ist. preporučujem "Orlovi i lavovi" neutralnog Francuza Gi Gotjea.
  (JivaNS, 20. septembar 2020 12:35)

  # Link komentara

 191. A kako ti objašnjavaš da srbi glavni grad Austrije zovu "Beč" a u stvari se zove Wien ? Kako objašnjavaš da je "Zrenjanin" u stvari Nagybecskerek? Kako objašnjavaš da je "Kačarevo" u stvari Franzfeld? Kako objašnjavaš što vas u Vojvodini do pre Turaka gotovo nije bilo?

  @(neutralno zapažanje, 20. septembar 2020 11:14)


  Pre tog mađarskog Nagybecskerek-a ili germanskog Franzfeld-a, na prostoru dobrog dela današnje takozvane Vojvodine i Slavonije još u 9-om veku se prostirala Velikomoravska kneževina sve do reke Save, a bilo je tu Srba i Srba i to na pretek, ako ne ovih naših balkanskih(a bilo ih je), a ono onda Lužičkih Srba, s tim što u to vreme razlike između Srba nisu ni postojale, elem istini za volju, država pomenutog velikog srpskog kneza Lazara zvala se je Moravska Srbija, slučajnost ili ne, uglavnom prosudite sami.
  (Hammer, 20. septembar 2020 12:32)

  # Link komentara

 192. Drznu li se još i Cecu da prisvoje dižemo se na oružje!!!
   (Kavrić, 20. septembar 2020 12:30)

  # Link komentara

 193. Odkud to da Albanci imaju istoriju i istoričare bas sam se lepo nasmejao ahahahahahah
  (Srbin, 20. septembar 2020 12:29)

  # Link komentara

 194. A kako ti objašnjavaš da srbi glavni grad Austrije zovu "Beč" a u stvari se zove Wien ? Kako objašnjavaš da je "Zrenjanin" u stvari Nagybecskerek? Kako objašnjavaš da je "Kačarevo" u stvari Franzfeld? Kako objašnjavaš što vas u Vojvodini do pre Turaka gotovo nije bilo?
  (neutralno zapažanje, 20. septembar 2020 11:14)

  1. Човек је написао да су толико кратко да ни топониме нису променили

  2. Одакле ти идеја да Срба није било у Војводини (иначе прави назив је Српско Војводство)?
  Знаш ли где је Драгутин владао кад је предао брату власт? Наравно да је долазило до миграција становништва, и да је тај део Србије мењао владаре често, баш зато што је био на међи велике Угарске и мале Србије, али у Војводини су Срби живели до доласка Турака, а број им се смањивао не растао, јер су Угари заузели тај део падом последње српске деспотовине.
  (Алекса, 20. septembar 2020 12:26)

  # Link komentara

 195. samo što će ispasti da je deretić u pravu...
  (ironija života, 20. septembar 2020 12:23)

  # Link komentara

 196. Onda nam objasni staje piso Deretić kad ga braniš. Znaci navedi neke njegova dela i ocemu je piso pacu ti poverovati a ne nako i ti lupneš i ostaneš živ kao i ovaj Albanac nesta oce da dokaze a nemoze jer nema ni ijednom dokaz.pozdrav
  (zdravkogfl, 20. septembar 2020 12:14)

  # Link komentara

 197. I oni imaju svoje Deretice
  (Misa, 20. septembar 2020 12:14)

  # Link komentara

 198. Već sam pisao ali mi nije teško da opet napišem. Gde su Albancima kraljevi, carevi, dvorci, manastiri, crkve, u samoj Albaniji gde ih ima najviše. Nikada ni jedan narod nije stvarao svoje carstvo na kraju države već uvek u centru, a Kosovo je kroz istoriju bilo skoro nepoznato Albancima.
  (Solomon, 20. septembar 2020 12:09)

  # Link komentara

 199. Istorija nam je mnogo lažna.
  (Sale, 20. septembar 2020 12:07)

  # Link komentara

 200. Da a manastire su podigli vanzemaljci, mozete procitati u knjizi Zvezdana Marsovica.
  (Vanzemaljac, 20. septembar 2020 12:07)

  # Link komentara

 201. Baš bih voleo da pročitam tu knjigu "Dardanija - antika, srednji vek",da vidim koje je sve konstrukcije napravio i ispleo ovaj "istoričar".Sve je njihovo a nazivi i toponimi sve srpski,manastire pale a njihovi su,samo zlonamerni tip može da prisvaja tuđe,jer svoje nema.
  (joca, 20. septembar 2020 12:04)

  # Link komentara

 202. Neka Budzovi pokaze makar jedan materijalni dokaz iz tog vremena o postojanju nekog iole znacajnijeg broja Albanaca na Kosovu I Metohiji....groblje, crkvu, dzamiju, zapis, bilo kakav arheoloski artefakt koji ima veze sa njima
   (branimir, 20. septembar 2020 12:00)

  # Link komentara

 203. Ljudi njihovo poreklo i nastanak države je opisala bugarska istoricarka Teodora Toleva u svojoj knjizi “Uticaj Austrougarske na stvaranje albanske nacije 1896-1908” od a do š.
  Žena je provela godine i godine po bečkim arhivama dok nije napisala tu knjigu, i “slučajnost” ili ne umrla je malo nakon toga...
  (Istina, 20. septembar 2020 11:55)

  # Link komentara

 204. Kosovska akademija nauka...,
  Ee,sad ja ne znam kako vic ide dalje,ali se glupiraju za sve pare.
  Smejte se deco, aahahaha...
   (Goran, 20. septembar 2020 11:52)

  # Link komentara

 205. Ja sam ocekivao da cete reci da je i London stari albanski grad....
  (Dejan, 20. septembar 2020 11:51)

  # Link komentara

 206. @Srki Да, с разликом што се господин Деретић води искључиво историјским чињеницама. Ниједну књигу његову ниси прочитао, ниједно предавање одслушао, а дајеш себи за право да га коментаришеш.
  (Нећу_Да_Носим_Маску, 20. septembar 2020 10:29)

  Ovaj citirani upis u idealnoj harmoniji sa imenom jasno govori o kakvom profilu osobe se radi.
   (krunislav, 20. septembar 2020 11:48)

  # Link komentara

 207. Geniajalac ,hoce da na racun albanskog nacionalizma uzme koji euro .Knjiga izlazi i na engleskom , samo postoji jedan problem nisu bas neki nacitan narod .
  (Pegone, 20. septembar 2020 11:47)

  # Link komentara

 208. Otkud albancima istoričar?
  (djuro, 20. septembar 2020 11:42)

  # Link komentara

 209. Ima jedna priča,negde u srednjem veku Rumunski kralj je imao velikih problema u naplati poreza od svojih podanika.Kraljevina je zapala u finansijsku krizu i kralj je uvezao nekoliko Albanskih plemena i dao im posao naplate poreza.Vrlo brzo naplata poreza se povećala i čak je prebačen plan.Znači ako negde postoji sličan problem Arnauti to rešavaju.Ovo su istorijski dokazani podatci.
   (Alex, 20. septembar 2020 11:38)

  # Link komentara

 210. Hhh..hh.h....HAHAHAHHAHAHAHAHAGAHAGAHHHAHAHAHHHHGGAGAGAGAGGAGAGAGGAGGHAAHJHAHHAHAHAHJAHAHAHHAHHAJAHHHHHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAH
  (HMM, 20. septembar 2020 10:15)

  Док се ми смејемо и потцењујемо, они ћуте и раде.
   (Јабучило, 20. septembar 2020 11:37)

  # Link komentara

 211. Kako objašnjava vekovne srpske toponime i nazive mesta na Kosmetu? A što su počeli da menjaju tek koju deceniju ranije. Kako objašnjava što ih do pre Turaka gotovo nije bilo Na Kosmetu?
  (Kosovo pa dalje.., 20. septembar 2020 10:44)

  Oni Kosovo zovu Kosova - koriste srpsku reč za teritoriju za koju tvrde da su na njoj starosedeoci od pre 2 000 godina. Da su stvarno starosedeoci imali bi naziv na svom jeziku, koji bi bio stariji i od reči Kosovo.
  (Jovan, 20. septembar 2020 11:36)

  # Link komentara

 212. Pa oni nemaju ni svoje ime za Kosovo,nego koriste srpsko...
   (Darvin, 20. septembar 2020 11:35)

  # Link komentara

 213. Tuzno u kakvom mi susedstvu zivimo. Svi nam glodju istoriju, kulturu, teritoriju, stanovnistvo. Vekovima imaju podrsku zapada da se od nas odcepljuju, da prave male satelitske narode i drzavice koji ce po prirodi stvari biti gladni nase stvarne istorije koju moraju da prefabrikuju u temelje svoje nepostojece istorije. Uzas gde mi zapadosmo, mnogo stradasmo zbog ovoga, mnogo. Ali opet, ako nista u kosmickoj borbi istine i lazi, bar smo hteli ne hteli na strani istine.
  (bruder, 20. septembar 2020 11:30)

  # Link komentara

 214. Kako objašnjava vekovne srpske toponime i nazive mesta na Kosmetu? A što su počeli da menjaju tek koju deceniju ranije. Kako objašnjava što ih do pre Turaka gotovo nije bilo Na Kosmetu?
  (Kosovo pa dalje.., 20. septembar 2020 10:44)

  Ма у самој Албанији српских топонима колико хоћеш, а ми дискутујемо о њиховим трућањима у вези са КиМ.
  (mr, 20. septembar 2020 11:27)

  # Link komentara

 215.  Да, с разликом што се господин Деретић води искључиво историјским чињеницама. Ниједну књигу његову ниси прочитао, ниједно предавање одслушао, а дајеш себи за право да га коментаришеш.
  (Нећу_Да_Носим_Маску, 20. septembar 2020 10:29)

  Po tvojoj logici, i ti dajes sebi za pravo da komentarises, a nisi procitao sta je Albanac napisao. Mozda ima dokaz vise nego Deretic? A po mojoj logici, svi koji se pale na razne fasizoidne istoricare bi trebalo poslati par godina na posmatranje u najblizu ustanovu za mentalno zdravlje.
   (Timocanin, 20. septembar 2020 11:25)

  # Link komentara

 216. Evo već sat vremena od kada je izašla vest razmišljam koju znamenitu ličnost imaju tipa Tesla,Pupin,Dučić...Ne pada mi napamet...
  (Goran Loznica, 20. septembar 2020 10:30)

  Dua Lipa, ona Istrefi ili kako već, Rita Ora i ekipa.
   (Džoni, 20. septembar 2020 11:25)

  # Link komentara

 217. Da nisam I ja Albanac, pitanje je sad
   (Ledenica, 20. septembar 2020 11:24)

  # Link komentara

 218. Kakva im je nauka takva i akademija?
  (Boško, 20. septembar 2020 11:17)

  # Link komentara

 219. @Kako objašnjava vekovne srpske toponime i nazive mesta na Kosmetu? A što su počeli da menjaju tek koju deceniju ranije. Kako objašnjava što ih do pre Turaka gotovo nije bilo Na Kosmetu?
  (Kosovo pa dalje.., 20. septembar 2020 10:44)

  A kako ti objašnjavaš da srbi glavni grad Austrije zovu "Beč" a u stvari se zove Wien ? Kako objašnjavaš da je "Zrenjanin" u stvari Nagybecskerek? Kako objašnjavaš da je "Kačarevo" u stvari Franzfeld? Kako objašnjavaš što vas u Vojvodini do pre Turaka gotovo nije bilo?
  (neutralno zapažanje, 20. septembar 2020 11:14)

  # Link komentara

 220. Izmišljena nacija s početka 20og veka priča nekome o istoriji...
  (Mare, 20. septembar 2020 10:13)

  Ti to o nama?
  Kako ne vidite da ste s tim negiranjem Albanaca isti kao i ovaj njihov istoričar.
  Oni su tu bili pre nas ali to nije bitno. Bitno je da su oni sad na Kosovu a mi ne.
  (Game of Trolls, 20. septembar 2020 11:12)

  # Link komentara

 221. Da ne dužim. Dovoljno je pogledati njihova lica i skapira ti da nisu sa ovih prostora..... to je tako jednostavno.
   (žika, 20. septembar 2020 11:12)

  # Link komentara

 222. Normalno da ce izmisljati kad im je drzava stara 100 godina a Kosovo 12
  (bobi, 20. septembar 2020 11:11)

  # Link komentara

 223. Eciklopedia Britanika, Laruse, pišu o caru Dušanu i Knezu Lazaru. Turski zapisi tagodje. Ovaj je njihov Jovan Deretić. Najstarija bogomolja albanaca tj muslimana je iz 17 veka a bogorodica Ljeviška starija on Notre Dame. Albanci na Kosovu su bili zanemarljiva kategoririja
   (autolakirer, 20. septembar 2020 11:07)

  # Link komentara

 224. Gde su vam spomenici?
   (Јоко, 20. septembar 2020 11:06)

  # Link komentara

 225. Veliki problem današnjeg doba je što ljudi stavom idu protiv činjenica. Ako gospodin ima činjenice i dokaze za svoju tvrdnju i stav onda kapa dole. Ali pozivanje na stav i lepe želje bez dokaza, to će civilizaciju koštati opstanka
   (Stradija, 20. septembar 2020 11:06)

  # Link komentara

 226. У ринг њега и Деретића!
   (прле, 20. septembar 2020 11:06)

  # Link komentara

 227. Da možda i srpski pravoslavni srednjevekovni manastiri iz 11 i 12 veka i oni nisu lažni?
   (Markobg, 20. septembar 2020 11:02)

  # Link komentara

 228. Laž je deo srpske tradicije, Ćosić je pisao o tome.
   (Lazar, 20. septembar 2020 11:02)

  # Link komentara

 229. Ovo neki albanski Deretić?
  (LL, 20. septembar 2020 11:02)

  # Link komentara

 230. Realno su u pravu celokupna naša srpska srednjovekovna istorija je vezana za severnu Albaniju, Crnu Goru i Kosovo. E sad kako se taj narod zove, kojim jezikom govori i koje je vere se menjalo i menja se tokom vekova.
  (Koks i, 20. septembar 2020 10:53)

  # Link komentara

 231. Svetopocivsi Lazar za zivota bio je knez, a ne car, sto ne menja u bitnom njegovu istorijsku ulogu.
  (C i n i k, 20. septembar 2020 10:23)

  za zivota je bio knez, ali je zivot dao za carstvo nebesko, pa se zato u Crkvi naziva i carem.
   (neko ko zna, 20. septembar 2020 10:52)

  # Link komentara

 232. Kako objašnjava vekovne srpske toponime i nazive mesta na Kosmetu? A što su počeli da menjaju tek koju deceniju ranije. Kako objašnjava što ih do pre Turaka gotovo nije bilo Na Kosmetu?
  (Kosovo pa dalje.., 20. septembar 2020 10:44)

  # Link komentara

 233. Čuveni gif sa Travoltom, pa to isto radi i kada uđe u muzej albanske istorije.
   (Slavko, 20. septembar 2020 10:43)

  # Link komentara

 234. more Marko ne ori drumove....

  istorija istoricarima. Ove budale su se zaigrale, a pred očima im celo srpsko Kosovo, više dokaza za srpsku kulturu nema nego što je to na Kosovu i Metohiji. Šta znači na albanskom jeziku Kosovo, Metohija, Mitrovica, Peć, Gnjilane, Obilić? Treba ih ignorisati a svoje čuvati da ne ukradu ono što su tokom cele istorije rušili i palili.
  (posmatrač, 20. septembar 2020 10:33)

  # Link komentara

 235. Napriča svašta, a nijedan dokaz, dokument, za tu tvrdnju.
   (plahi, 20. septembar 2020 10:33)

  # Link komentara

 236. Imaju i oni Deretica.
   (Spix, 20. septembar 2020 10:32)

  # Link komentara

 237. Izmišljena nacija s’kraja 20 veka priča o nečijoj istoriji?  -Evo već sat vremena od kada je izašla vest razmišljam koju znamenitu ličnost imaju tipa Tesla,Pupin,Dučić...Ne pada mi napamet...
  (Goran Loznica, 20. septembar 2020 10:30)

  # Link komentara

 238. Kad budes imao vremeplov mozda i budes u pravu
  (Icebreaker, 20. septembar 2020 10:29)

  # Link komentara

 239. @Srki Да, с разликом што се господин Деретић води искључиво историјским чињеницама. Ниједну књигу његову ниси прочитао, ниједно предавање одслушао, а дајеш себи за право да га коментаришеш.
  (Нећу_Да_Носим_Маску, 20. septembar 2020 10:29)

  # Link komentara

 240. Polako sve dolazi na svoje mesto.
  (Mamer N'goj, 20. septembar 2020 10:26)

  # Link komentara

 241. Treba da nas je briga. I treba da pišemo našu istoriju i prevodimo na najmanje 3 svetska jezika. Oni ako nastave biće da je i Beograd njihov grad.
   (Kowalski, 20. septembar 2020 10:26)

  # Link komentara

 242. Svetopocivsi Lazar za zivota bio je knez, a ne car, sto ne menja u bitnom njegovu istorijsku ulogu.
  (C i n i k, 20. septembar 2020 10:23)

  # Link komentara

 243. PA dobro, pun krug na kraju. Srbi ne postoje, sve su to albanci. Sve moze, sve je istina, znaci nista nije istina. Bunike pa u grad.
  (Grumpy, 20. septembar 2020 10:22)

  # Link komentara

 244. Ubedi me covek u tri recenice da car Lazar i car Dusan nisu ni postojali,sve su to veliko srpske lazi :).
   (mix, 20. septembar 2020 10:22)

  # Link komentara

 245. Ovi kako su krenuli bice da i Engleska kraljica Albanka
  (Sremac, 20. septembar 2020 10:15)

  # Link komentara

 246. Imamo i mi istoričara koji tvrdi da su Srbi podigli Pariz i Beč, te da je prodor Ahajaca u Grčku u stvari bio prodor Srba. Manitih ljudi ima svuda.
  (Pseudoharms, 20. septembar 2020 10:15)

  # Link komentara

 247. Hhh..hh.h....HAHAHAHHAHAHAHAHAGAHAGAHHHAHAHAHHHHGGAGAGAGAGGAGAGAGGAGGHAAHJHAHHAHAHAHJAHAHAHHAHHAJAHHHHHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAH
  (HMM, 20. septembar 2020 10:15)

  # Link komentara

 248. Pa sad je meni sve mnogo jasnije. Mi Srbi smo izbacili slovo "J" iz imena, pa je umesto car Ljazar nastao car Lazar. E, jesmo mi Srbi bezobrazan narod. ??
   (sremac, 20. septembar 2020 10:15)

  # Link komentara

 249. Njegovo mišljenje je relevantno isto koliko i moje pokojne babe
  (Bgd, 20. septembar 2020 10:14)

  # Link komentara

 250. Izmišljena nacija s početka 20og veka priča nekome o istoriji...
   (Mare, 20. septembar 2020 10:13)

  # Link komentara

 251. Činjenica je da vi tu niste ni postojali u srednjem veku
   (VaskeKG, 20. septembar 2020 10:13)

  # Link komentara

 252. Naucni stav akademije ..... hahahahaha!
  (profesor, 20. septembar 2020 10:10)

  # Link komentara

 253. (Srki, 20. septembar 2020 09:35)
  Deretić je sve u pravu..
  (Deli, 20. septembar 2020 10:07)

  # Link komentara

 254. Ova izjava Albanskog istoricara moze slobodno da udje u rubriku,,glupost godine,,
  (humanista, 20. septembar 2020 10:04)

  # Link komentara

 255. zugan
   (marko, 20. septembar 2020 10:04)

  # Link komentara

 256. ovo samo pokazuje kolika je duboka.mrznja albanaca prema srbima.od malena se ocito deca uce da mrze i na sve moguce nacine bude netrpeljivost.na zalost sve to vodi,k fanaticnom verskoj mrzi,koju je jako tesko iskoreniti..(rat do istrebljenja jednog naroda,neki vide kao opciju)
  nesto slicno je izmedju muslimana i amerikanaca.
  to zlo koje je usadjeno u deci jos od malih nogu,je na zalost najveca opasnost..
   (mozaks, 20. septembar 2020 10:03)

  # Link komentara

 257. Ne razumem... a sta je po njemu istina? Da uopste nisu postojali, da nije bilo srpske kraljevine i carevine, ili da je pak sva srpska istorija zapravo albanska? Mislim, dokumenti postoje. Srednjevekovni, ne danasnji. Sta sad, da nisu mozda Srbi i tad imali agendu da izbrisu istinu pa podmetali lazna dokumenta svuda po svetu?
   (devojce, 20. septembar 2020 10:03)

  # Link komentara

 258. Imali u Albaniji i na Kosovu ista na albanskom jeziku, a da je starije od nekoliko vekova, od kad ste dosli s Osmanlijskim carstvom, hvala? Samo da napomenem da ima tragova i na keltskom, dakle pre 15-20 vekova.
  (Xyx, 20. septembar 2020 10:02)

  # Link komentara

 259. Ja sam primetio da ovi Albanci pobrljave kad god je Mars retrogradan. Zanimljivo.
   (Davor, 20. septembar 2020 10:00)

  # Link komentara

 260. Ne razumem, šta je laž?
  (Sava, 20. septembar 2020 10:00)

  # Link komentara

 261. Hahaha
  Pa ovi više ne znaju gde biju!
   (palace, 20. septembar 2020 09:59)

  # Link komentara

 262. Moze on da revidira i da danas smislja sta hoce.
  Sigurno se nece obezvrediti istoriske knjige i zapisi u kojima ima dovoljno materijala o antickoj Srbiji u bibliotekama u Londonu, Njujorku, Moskvi i da ne nabrajam.
   (ConteLeone, 20. septembar 2020 09:58)

  # Link komentara

 263. koji su oni starosedeoci kad su dosli sa kavkaza stotine godina posle nas(ako smo se uopste i doselili)
   (coA, 20. septembar 2020 09:58)

  # Link komentara

 264. Toliko o njihovoj istoriji kad on objavljuje knjiga na engleskom
  (Bojan, 20. septembar 2020 09:55)

  # Link komentara

 265. Nije nam samo objasnio zašto sada ruše manastire i crkve koje su u tom periodu sagradili?
  (Logikar, 20. septembar 2020 09:55)

  # Link komentara

 266. Ovi poceli da konzumiraju svoje proizvode izgleda..
  (Igor, 20. septembar 2020 09:53)

  # Link komentara

 267. "Budžovi je otkrio činjenice i studije o tim tvrdnjama u svojoj najnovijoj knjizi "Dardanija - antika, srednji vek" koja c?e uskoro biti objavljena na engleskom jeziku, piše Gazeta Ekspres."

  ... ima tako izrazito nesrećnih ljudi kod kojih se ukrsti izvorna glupost sa nemoralom i nevaspitanjem. Taj bezobrazluk im u glavu ubaci bilo šta i svašta od čega oni lično imaju koristi, a ta glupostvih ubedi da je to jedna i jedina istina. Tako i maštarije nazivaju činjenicama, a kafanska trućanja studijama. Jedino ne znam šta da mislim o tom engleskom, bože me sačuvaj :)
   (multimilijarderi, milijarderi i obični milijunaši, 20. septembar 2020 09:53)

  # Link komentara

 268. Prva vest od jutros, covek je car, nasmejao me.
  Paralelno izdaje jos jednu knjigu, zove se:,, Dardanci, Iliri, Albanci i Atlantidjani, braca po bakvali".
   (David Web, 20. septembar 2020 09:53)

  # Link komentara

 269. brate ovi jos uvek kasne trideset godina za nama. mislim mi smo bili nebeski narod i naslednici Rimljana, Egipcana, vanzemaljaca jos devedesetih...
   (mare, 20. septembar 2020 09:53)

  # Link komentara

 270. Шта конкретно није тачно (осим да Лазар заиста није цар, него кнез)? Етнички састав Косова почиње озбиљније да се мења тек после Сеобе Срба, а промена кулминацију достиже у двадесетом веку (и на самом почетку двадесет првог). У Средњем веку на Косову великом већином живе Срби и било које гледиште које Косово претежно сврстава у албанску историју просто није тачно.
   (Јабучило, 20. septembar 2020 09:52)

  # Link komentara

 271. Kosovska Akademija nauka, jel tako počinje neki vic?
   (manga, 20. septembar 2020 09:51)

  # Link komentara

 272. Kada gorespomenuti gospodin počne da čita istorijske spise a ne narodne pesme, videće da je Dušan zaista bio car a Lazar knez (u pesmama je i on bio car).
  (Persona, 20. septembar 2020 09:50)

  # Link komentara

 273. Šta nas briga za mišljenje nekog tamo Jusufa Budžovija! Svaka zemlja ima nekog svog Deretića!
  (Srki, 20. septembar 2020 09:35)

  "Šta nas briga" stav nas je doveo ovde gde smo sad. 50 godina nikog nije bilo briga a sad pregovaramo sa običnim "poslastičarima" u Vašingtonu.
   (nedostizni, 20. septembar 2020 09:49)

  # Link komentara

 274. Ludilo bez kraja
  (Bulevar Niš, 20. septembar 2020 09:48)

  # Link komentara

 275. Bitne su te činjenice koje spominje. Naravno, ne mogu se računati samo nazivi i vlastite imenice kao dokazi jer su Albanci podmetnuti na ove prostore kao kukavičije jaje. To bi bilo kao da migranti koje sada naseljavaju po ovim prostorima kažu da su se 1999. tukli protiv NATO-a pod imenom Srbi.
   (NBGD, 20. septembar 2020 09:48)

  # Link komentara

 276. Druže, ti sa Dereticem da se druzis.
   (srba, 20. septembar 2020 09:47)

  # Link komentara

 277. I?? Sta je alternativa? Ovo je po principu ajde da za pocetak rusimo sve sto je srpsko a u medjuvremenu cemo nesto smisliti.
  (air, 20. septembar 2020 09:47)

  # Link komentara

 278. pa do pre neki dan su izjavljivali kako su njihovi manastiri,a do pre neku godinu su te iste lomili palili i krsteve skidali sa hramova.
   (Karadzordz, 20. septembar 2020 09:47)

  # Link komentara

 279. Naš Lazar,Dušan,Obilić,Karadjordje.Srbija ima sa čim da se ponosi.
   (Vožd 1804, 20. septembar 2020 09:46)

  # Link komentara

 280. Kaze covek cija drzava nije ni postojala
   (dok, 20. septembar 2020 09:46)

  # Link komentara

 281. Bolest
   (e moj, 20. septembar 2020 09:45)

  # Link komentara

 282. Ovima nema spasa. Primitivno pleme.
   (Voland, 20. septembar 2020 09:45)

  # Link komentara

 283. Aham, sada će ispati da nije Lazar nego Lazarji i da nisu bili Nemanjići nego Nemaqç...
   (Cxevu, 20. septembar 2020 09:43)

  # Link komentara

 284. Kada završe svi sa nama a pogotovo amerikanci, nećemo ni znati kako se zovemo, ko smo i šta smo...
   (Nikola, 20. septembar 2020 09:42)

  # Link komentara

 285. A šta da kažu - car Jusuf i dardanske crkve sa ćirilicom na ikonama?

  Koja budaletina.
  (z, 20. septembar 2020 09:41)

  # Link komentara

 286. Ovo je verovatno neki albanski Deretić ?
   (Marko, 20. septembar 2020 09:41)

  # Link komentara

 287. boze ja od ovo nista nisam razumeo
   (kfkf, 20. septembar 2020 09:41)

  # Link komentara

 288. Čak ni Skenderbeg nije Albanac, tuga.
   (empty straw, 20. septembar 2020 09:41)

  # Link komentara

 289. Isuse...!!!
   (maunt5, 20. septembar 2020 09:40)

  # Link komentara

 290. Šta nas briga za mišljenje nekog tamo Jusufa Budžovija! Svaka zemlja ima nekog svog Deretića!
  (Srki, 20. septembar 2020 09:35)

  # Link komentara