- Komentari -

Dodeljena Nobelova nagrada za fiziku

Nobelova nagrada za fiziku ove godine dodeljena je Alenu Aspektu, Antonu Zejlingu i Džonu Klauzeru zbog doprinosa u oblasti kvantne mehanike.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. Potera za novom računarskom tehnologijom je odavno počela. Kvantni fizičari su koristili misaone eksperimente, poput čuvene Šredingerove mačke (prvobitno „eksperiment” je bio imaginaran, trebao je da pokaže da je, kopenhagenska interpretacija kvantne mehanike, u sukobu sa zdravim razumom. Šredinger je i skovao termin "Verschränkung" tj. "uplitanje") da bi došli do kontraintuitivnih predviđanja, ali sada je eksperimentalni napredak doveo do fundamentalnih eksperimenata, poput eksperimenata ovih nobelovaca, koji mogu testirati ova predviđanja i pretvoriti koncept u stvarnost; oni su vesnici novih kvantnih informacionih tehnologija koje istražuju koncepte kao što su kvantno "računanje", kvantna teleportacija i tsl.
  (zoran stokic, 4. oktobar 2022 20:48)

  # Link komentara

 2. @Posmatrac:Hajzenbergove relacije neodredjenosti nisu u konfliktu sa kvantom zamrsenoscu i nisu mnogo bitne za ovu pricu. Ajnstajnova namera je bila da pokaze da nova kvantna fizika dovodi do apsurdnih zakljucaka. Medjutim, zakljucci su "apsurdni" jedino sa stanovista stare "klasicne" fizike. Iako Ajnstajn nije uspeo u svojoj nameri posto kvanta mehanika nije pogresna, ipak mu se pridaje znacaj sto je prvi uputio na fundamentalne posledice/pojave nove teorije. Kvantna zamrsenost vam ne daje mogucnost da komunicirate brzinom vecom od brzine svetlosti posto merenje na samo jednoj cestici ne daje nikakvu informaciju sta se desilo sa drugom cesticom. Da bi ste ustanovili korelacije, morali bi ste uporedjivati rezultate merenja na obe cestice a informaciju sta se desilo sa drugom cesticom ne mozete prslediti brze od brzine svetlosti.
  (Mile, 4. oktobar 2022 18:22)

  # Link komentara

 3. Sam Anstajn (jedan od otaca kvantne mehanike) je bas zbog kvantnog upetljavanja sumnjicio celu postavku. On je na 7. Solvay konferenciji objasnio ideju upetljavanja i zasto ona narusava postavke fizike
  (Posmatrac, 4. oktobar 2022 12:10)
  Quantum entanglement ne narušava postavke fizike, negoo Ajnštajnove metafizike po kojoj se i gravitaciono privlačenje odvija njegovom magičnom "najvećom" brzinom svetlosti. Po nekim "nerelativističkim" teorijama, "brzina gravitacije" (nije dobar termin, ali nema bolji) izračunata je na c*10^9 a vrlo verovatno je trenutna. To što se gravitaciona interakcija takođe odvija trenutno, još uvek ne mora da znači da je i gravitacija kvantni fenomen, ali je sasvim siguran znak da je to moguće, što je u sto godina tumaranja relativističkom metafizikom bilo najveća naučna jeres. Njutn nije sve objasnio, ali ono što jeste i dalje je Zakon. Lakše je kvantnu mehaniku usaglasiti sa Njutnovom nego sa relativističkom metafizikom. Ovo drugo je naime nemoguće, mada se već dugo pokušava smišljanjem neke nedokučive "tamne materije" i sličnim mentalnim akrobacijama. U "kvantnom realmu", vreme ne postoji. Jednom mora da se prizna da ne postoji ni u ovom našem fizičkom. Nigde ne postoji.

  Ajnštajn nije otac kvantne mehanike isto koliko nije ni otac atomske energije što mu se takođe pripisuje. On čak nije ni otac koji se odrekao očinstva. On je "otac" samo utoliko što je morao da prizna, konstatovao da to kvantno kopile zaista postoji, "a ne bi trebalo".
  (Pundit, 4. oktobar 2022 15:29)

  # Link komentara

 4. @Posmatrac
  Nesto slicno sam citao u Fajmanovoj knjizi QED gde objasnjava fenomen fatamorgane....gde kaze da se fotoni ne krecu nuzno pravolinijski i da se krecu brze kroz topliji vazduh...foton zna gde cevda zavrsi svoje putovanje a ako postoji brzi put on ce tim putem ici...kaze jos " Znamo kako se krece ali odakle mehanizam za tako nesto to ne znamo"....isto tako u jednom eksperimentu je doveden atom kalcijuma u visoko energetsko stanje gde on ispaljuje par fotona koji se krecu u razlicitim smerovima a kad su uticali na brzinu jednog fotona menjala se brzina i drugog...na koji nacin to uspeva kada se oni krecu jedan od drugog brzinom svetlosti a razmenjuju informacije....koji je to mehanizam...isto pitanje se postavilo kao sto je i Fajnman pitao
  (zen, 4. oktobar 2022 14:48)

  # Link komentara

 5. SF.
  (Smuleco, 4. oktobar 2022 12:18)

  # Link komentara

 6. Meni i dalje nije jasno kako se kvantnim upetljavanjm prenosi informacija. To bi narusilo Hajzenbergovo nacelo neodredjenosti, a na tome pociva kvantna mehanika.

  Sam Anstajn (jedan od otaca kvantne mehanike) je bas zbog kvantnog upetljavanja sumnjicio celu postavku. On je na 7. Solvay konferenciji objasnio ideju upetljavanja i zasto ona narusava postavke fizike (to je inace ona konferencija na kojoj se raspravljao sa Borom oko Boga i kockica)

  Ako neko ima pojasnjenje, neka podeli (Zoran?)
  (Posmatrac, 4. oktobar 2022 12:10)

  # Link komentara

 7. Zelenski nista?

  Ovi Norvezani su za Putina
  (a, 4. oktobar 2022 12:05)

  # Link komentara

 8. Jel Obami?
  (Rđa, 4. oktobar 2022 11:53)

  # Link komentara