- Nauka -

Istraživali istoriju svemira: Dodeljena Nobelova nagrada za fiziku trojici naučnika

Nobelova nagrada za fiziku za 2019. godinu dodeljena je ove godine trojici naučnika koji su istraživali istoriju svemira i mesto planete Zemlje u njemu, saopštila je danas Kraljevska švedska akademija nauka.

Izvor: B92
Podeli
Foto: vladislavgajic/depositphotos
Foto: vladislavgajic/depositphotos

Pročitajte još:

Uručena Nobelova nagrada za medicinu: Priznanje za veliko otkriće u borbi protiv raka

Nagradu su dobili Džejms Pibls za "teoretska otkrića u fizičkoj kosmologiji", a drugu polovinu nagrade podelili su Majkl Mejdžor i Didije Keloz za "otkriće egzoplanete koja kruži oko zvezde solarnog tipa", prenosi Vašington post.

Oni su nagrađeni zlatnim medaljama i diplomama, kao i novčanom nagradom u iznosu od 918.000 dolara, koje će im biti uručene na svečanoj ceremoniji u Stokholmu 10. decembra.

Istoričari zaustavili trač: Zašto ne postoji Nobelova nagrada za matematiku?

To je 113. put da se Nobelova nagrada dodeljuje za fiziku, od čega su 47 puta dobitnici bili pojedinci. Od 1901. godine, kada je ustanovljena, nagrada je svega tri puta otišla u ruke žena - dobitnice su bile marija Kiri 1903.godine, Marija Gepert Majer 1963. i Dona Striklend 2018. godine.

U sredu će biti uručena nagrada za hemiju, dok će nagrade za književnost za 2018. i 2019. biti objavljene u četvrtak. Sve nagrade biće uručene u decembru u Stokholmu, sem Nobelove nagrade za mir, koja će dobitniku biti uručena u Oslu.

strana 1 od 7 idi na stranu