- Nauka -

Nobelova nagrada za hemiju za razvoj litijum-jonskih baterija

Nobelovu nagradu za hemiju ove godine su dobili Džon B. Gudinaf, M. Stenli Vitingam i Akira Jošino za razvoj litijum-jonskih baterija, saopštila je Kraljevska švedska akademija nauka.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: shawn_hempel/depositphotos
Foto: shawn_hempel/depositphotos

Pročitajte još:

Istoričari zaustavili trač: Zašto ne postoji Nobelova nagrada za matematiku?

"Litijum-jonske baterije su napravile revoluciju u našim životima i koristimo ih u svemu, od mobilnih telefona preko laptopova do električnih automobila. Svojim radom ovogodišnji laureat za hemiju postavili su ;temelj bežičnog društva bez fosilnih goriva", navodi se u današnjem saopštenju.

Istraživali istoriju svemira: Dodeljena Nobelova nagrada za fiziku trojici naučnika

Oni dobijaju i nagradu od 9 miliona švedskih kruna (oko milion evra ili oko sto miliona dinara), zlatnu medalju i diplomu. Nobelova nagrada za hemiju je nagrada koju godišnje dodeljuje Kraljevska švedska akademija nauka naučnicima raznih polja hemije.

Uručena Nobelova nagrada za medicinu: Priznanje za veliko otkriće u borbi protiv raka

To je jedna od pet Nobelovih nagrada uspostavljenih po testamentu Alfreda Nobela 1895. godine, koje se dodeljuju za izuzetne doprinose u hemiji, fizici, književnosti, miru, fiziologiji ili medicini.

Ovom nagradom upravlja Nobelova zadužbina, a dodeljuje je Kraljevska švedska akademija nauka po predlogu Nobelovog komiteta za hemiju koji se sastoji od pet članova koje je akademija izabrala. Nagrada se dodeljuje u Stokholmu na godišnjoj ceremoniji 10. decembra, na godišnjicu Nobelove smrti.

strana 1 od 7 idi na stranu