- Nauka -

Patentirali svemirski brod koji menja oblik kad mu se približi špijunski satelit?

Ruska svemirska agencija "Roskosmos" patentirala je svemirski brod koji može da promeni oblik ukoliko mu se približi strani špijunski satelit, navodi se u objašnjenju uz opis patenta koji je predat Saveznoj službi za intelektualnu svojinu.

Izvor: B92, Sputnik
Podeli
Foto: Getty/NASA/Handout
Foto: Getty/NASA/Handout

"Ovaj pronalazak pruža mogućnost smanjenja vidljivosti svemirskog broda promenom oblasti reflektujuće površine solarnog panela", piše u objašnjenju.

Ideja "Roskosmosa" je da napravi solarne panele koji se mogu transformisati iz ravnog stanja u poluloptu, smanjujući na taj način oblast reflektujuće površine i ukupnu vidljivost svemirskog broda. To je neophodno kako bi se letelica maskirala za strane satelite-inspektore koji mogu da prođu pored, a da ne primete svemirsku letelicu.

Kada špijunski satelit ode na bezbednu udaljenost, solarni paneli se ponovo šire.

"Na taj način tehnička mogućnost realizacije i praktični značaj solarnih panela ne izazivaju sumnje", zaključuju autori patenta, piše Sputnik.

Sateliti-inspektori su svemirske letelice koje mogu da se kreću u orbiti, vršeći nadzor sa najmanje moguće udaljenosti, beskontaktnu tehničku dijagnostiku i presretanje informacija sa drugih satelita.

strana 1 od 7 idi na stranu