- Nauka -

Mokraća astronauta korisna za pravljenje betona na Mesecu VIDEO

Evropska svemirska agencija (ESA) kaže da bi mokraća astronauta mogla biti koristan sastojak za pravljenje betona kada se jednom bude gradila baza na Mesecu.

Izvor: beta.rs
Podeli
Foto: Depositphotos, Iurii
Foto: Depositphotos, Iurii

ESA je saopštila da su istraživači u nedavnoj studiji, koju je ona sponzorisala, otkrili da bi urea, glavno organsko jedinjenje u mokraći, olakšalo pravljenje smeše za "lunarni beton".

Uz to bi takvo korišćenje mokraće, koja bi već bila na mestu izgradnje Mesečeve baze, smanjilo potrebu za transportom vode sa Zemlje, te bi smanjilo i cenu misije.

Glavni sastojak "lunarnog betona" bio bi praškast materijal na Mesečevoj površini, nazvan "lunarni regolit".

Regolit (grčki: "prekrivač stena") je rastresiti sloj raznorodnog materijala, delom nastao od razdrobljenog i, uticajem meteoroloških prilika, sitno izmrvljenog kamena. Ima ga na Zemlji, drugim planetama, na Mesecu, asteroidima.

Jednostavno i ekonomično

ESA je navela da urea "može razbiti vodonične veze i smanjiti viskozitet tečnih mešavina", te bi se i time smanjila količina vode potrebna za izradu betona.

"Zahvaljujući budućim stanovnicima Meseca, litar i po tečnog otpada koji čovek stvara svakodnevno mogao bi postati obećavajući nusproizvod za istraživanje svemira", navela je ESA u pošlonedeljenom saopštenju.

"Nadamo se da bi mokraća astronauta mogla da se koristi u budućoj bazi na Mesecu, uz manje prilagođavanje sadržaja vode", izjavila je koautorka studije Marliz Arnhof. "To je veoma praktično rešenje i zato što se njime izbegava potreba za dodatnim komplikovanjem ionako složenih sistema za reciklažu vode za astronaute", dodala je ona.

strana 1 od 10 idi na stranu