Nauka -

Lansiran Artemis 1

NASA je lansirala misiju Artemis I u sredu sa Floride, a najmoćnija raketa agencije ikada započela je svoj gotovo jednomesečni put.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Iako nema astronauta, raketa Space Launch Sistem (SLS) nosi kapsulu Orion na demonstraciji NASA-inog lunarnog programa. Artemis I neće sleteti na Mesec, ali će letelica kružiti u njegovoj blizini pre nego što se vrati na Zemlju za 26 dana.

Do sada misija ide kako je planirano, dostižući orbitu oko Zemlje, ali više prekretnica tek dolazi – uključujući Orion koji ispaljuje svoje motore da napusti Zemljinu orbitu i započne višednevno putovanje ka Mesecu.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Misija predstavlja ključnu prekretnicu u NASA-inim planovima za Mesec, sa programom koji se godinama odlaže i prekoračuje milijarde dolara preko budžeta. Program Artemis predstavlja seriju misija, pri čemu se očekuje da će treća – koja je okvirno zakazana za 2025. – vratiti astronaute na površinu Meseca po prvi put od ere Apola.

Artemis I sada ću putovati oko 1,3 miliona milja tokom misije. NASA planira da "izbaci" Orion na 60 milja iznad površine Meseca, pre nego što krene u široku orbitu oko lunarnog tela. Da bi se vratio, Orion će koristiti Mesečevu gravitaciju da mu pomogne u postavljanju putanje nazad u Zemljinu orbitu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu