Nauka -

Naučnici otkrili jedinstvene efekte: Opisuje se kao "pevanje mora" i mnogo je češće nego što mislimo

Naučnici su završili još jedno istraživanje o meteorološkim cunamijima kako bi bolje razumeli Zemlju kao celinu.

Izvor: Jutarnji.hr
Podeli
Foto: Felipe Teixeira/Shutterstock
Foto: Felipe Teixeira/Shutterstock

Istraživanje je pokazalo da meteorološki cunamiji ne utiču samo na okeane, već ostavljaju trag i u Zemljinoj atmosferi.

Trag u Zemljinoj atmosferi, kako naglašava Institut Ruđer Bošković, ostavljaju u obliku akustično-težinskih valova koje u atmosferu odašilju meteorološki cunamiji, uzrokujući time poremećaje u gustini elektrona.

Ovaj fenomen možemo opisati i kao "pevanje mora", a prvi put je dokumentovan u ovoj studiji, napominje IRB i dodaje kako su rezultati studije važni za bolje razumevanje jedinstvenog vremenskog fenomena, meteoroloških cunamija.

Saznanje da meteorološki cunamiji mogu uzrokovati nagle promene u količini elektrona zanimljivo je za objašnjavanje i kvantifikovanje upravo tih procesa, te na kraju mogu doprineti potpunijem objašnjavanju tih oscilacija, znajući da se takvi valovi slabijeg intenziteta, kao i infragravitacioni valovi, učestalo pojavljuju u moru.

Drugim riečima, izgleda da je ‘‘pevanje mora‘‘ učestalije nego što je uvreženo mišljenje u naučnoj zajednici, dodao je Ivica Vilibić, sa Instituta Ruđer Bošković.

Rezultati istraživanja objavljeni su u naučnom časopisu GPS Solutions, a u istraživanju su po prvi put izmerene promene u količini elektrona u jonosferi nastale zbog vertikalnog prostiranja akustičko-težinskih valova uzrokovanih meteorološkim cunamijima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 15 idi na stranu