Nauka -

U Srbiji viđen redak fenomen: Nad Vojvodinom se nadvila crvena svetlost FOTO

Na Zemlji je juče, 5. novembra, zabeležena snažna magnetna oluja.

Izvor: RT.rs
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Eklsplozija na Suncu koja je izazvala izbačaj koronalne mase udara u Zemljino magnetno polje i izaziva auroru borealis, čak i na vrlo malim geografskim širinama, pa smo juče imali priliku da ovu neverovatni nebesku pojavu, polarnu svetlost, vidimo i u našoj zemlji, na teritoriji Vojvodine.

Stepen poremećaja u magnetnom polju Zemlje u protekla 24 sata dostigao je nivo G3, što na skali od pet stepeni označava jak stepen, dok je G5 ekstremni nivo, saopštio je ruski Institut za primenjenu geofiziku, a preneo portal RIA novosti.

Izbačaj koronalne mase (plazme) na Suncu prema Zemlji izazvao je geomagnetnu oluju kategorije G3. Istovremeno, naučnici su pogrešno procenili snagu eksplozije koja se dogodila na suncu 3. novembra.

"Po svemu sudeći, smatralo se da će emisija plazme biti standardna. Na osnovu ovoga, kao i izmerene brzine oblaka, dolazak plazme na Zemlju se očekivao 6. novembra i bila je označena u prognozama svih svetskih agencija kao slaba magnetna oluja nivoa G1, odnosno najniže klase", objasnili su u Laboratoriji za solarnu rendgensku astronomiju Instituta za svemirska istraživanja, Ruske akademije nauka.

Međutim, oblaci gasa su do naše planete stigli za samo dva dana. Prema naučnicima, ovo oslobađanje plazme poklopilo se sa veoma slabom erupcijom, zbog čega je percipirano kao običan događaj. Međutim, bila je toliko moćna da se polarna svetlost primećivala na vrlo malim geografskim širinama, što je jako retko, pa čak i na jugu Rusije.

Struja naelektrisanih čestica koje izbacuje Sunce kreće se brzinom od oko 400 kilometara u sekundi i može da prodre u magnetno polje Zemlje. Kada ovaj tok naiđe na magnetno polje naše planete, on stvara oblast zvanu magnetosfera, koja nas štiti od većine ovih naelektrisanih čestica. Ali kada je solarni vetar posebno jak ili usmeren u određenom pravcu, on može da prodre u magnetosferu i izazove privremene promene u magnetnom polju Zemlje. To je upravo ono što se zove magnetna oluja.

Da bi se odredio nivo njene opasnosti i stepen uticaja na život ljudi, koristi se indeks G. Ukupno se razlikuje pet stepeni:

  • G1 - manje magnetne oluje, gotovo da nemaju uticaja na rad elektronskih uređaja;
  • G2 - umeren, u nekim slučajevima izaziva pad napona;
  • G3 - jak, direktno utiče na energetske sisteme i izaziva prekide u satelitskoj navigaciji i radio komunikacijama;
  • G4 - težak, na ovom nivou postoje problemi sa kontrolom napona, pogrešan rad zaštitnih uređaja;
  • G5 - izuzetno jaki problemi velikih razmera sa elektroenergetskom mrežom, koji izazivaju potpuno gašenje i ozbiljne kvarove u radu satelita i radio komunikacija.

Pored toga, koriste se K-indeks i Kp-indeks za globalnu geomagnetsku aktivnost. Prvi ukazuje na odstupanje Zemljinog magnetnog polja od norme tokom tročasovnog intervala, drugi je planetarni indeks. Svaki od njih pomaže u određivanju intenziteta magnetne oluje i njenog nivoa opasnosti.

Za vreme magnetnih bura najosetljivije kategorije stanovništva, hronični bolesnici i stariji ljudi, mogu osećati pojačane glavobolje, povišen pritisak, kao i bolove u zglobovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 14 idi na stranu