- Vesti -

Višnja Baćanović: "Živimo u nekoj vrsti kulture nasilja koje se relativizuje i opravdava" VIDEO

O položaju žena u Srbiji govorile su sociološkinja Višnja Baćanović, Vedrana Lacmanović iz Autonomnog Ženskog centra i aktivistkinja organizacije Za mir i ženska ljudska prava Natalija Simović i psihoterapeutkinja Biljana Slavković, koja je istakla da je važno podsetiti da mi danas još živimo u patrijarhatu.

Izvor: B92, Prva TV
Podeli
Foto: Printscreen TV Prva
Foto: Printscreen TV Prva

"Dominacija muškaraca nad ženama je još uvek prisutna kod nas, kao i dominacija odraslih nad decom, što smo mogli da vidimo u slučaju Aleksić, gde se nije dobro čuo dečji glas. Nažalost,ostali su i danas trendovi da se više želi muško dete, a neka istraživanja pokazuju da je abortus ženskog deteta veoma čest", rekla je za televiziju Prva psihoterapeutkinja Biljana Slavković.

Sociološkinja Višnja Baćanović rekla je da se takvo shvatanje muško-ženskih odnosa nastavlja i u adolescentnim danima.

"Istraživanja pokazuju da više od polovine mladića kaže da je u redu devojci ponekad lupiti šamar i upravo u tom periodu se formiraju prvi odnosi, seksualni i emotivni. Mi i dalje živimo u nekoj vrsti kulture nasilja, gde se nasilje relativizuje i opravdava", zaključila je Baćanovićeva.

Dodala je da se devojčicama još od vrtića partnerska ljubav postavlja kao vrhunska vrednost, a da je muškarac lišen svake odgovornosti dokle god je voli.

Detaljnije o tome šta su o ženskim pravima govorile psihoterapeutkinja i sociološkinja, a i aktivistkinje Autonomnog ženskog centra i organizacije Za mir i ženska ljudska prava pogledajte u video-prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 143 idi na stranu