- Vesti -

Sat apokalipse i dalje blizu ponoći; "Probudite se"

Sat apokalipse koji simbolizuje neminovnost globalne kataklizme, zadržan je danas na 100 sekundi do ponoći, zbog neefikasnosti vlada u svetu da upravljaju epidemijom koronavirusa, a to pretstavlja i nepripremljnost sveta da se suoči sa nuklearnim i klimatskim pretnjama, saopštili su naučnici.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Ilustracija/Foto: Pavel Chagochkin/Shutterstoc
Ilustracija/Foto: Pavel Chagochkin/Shutterstoc

"Smrtonosna i zastrašujuća pandemija koronavirusa treba da bude kao istorijski poziv na buđenje. Pandemija je kao oštri pokazatelj da su nacionalne vlade i međunarodne organizacije loše pripremljene da se nose sa pretnjama nuklearnim oružjem i klimatskim promenama koje bi zaista mogle da okončaju civilizaciju", navela je naučnica Rejčel Bronson.

Bronsonova, predsednica i generalna direktorka Biltena nuklearnih naučnika (Bulletin of the Atomic Scientists - BSA), uputila je apel - Probudite se!

Sat apokalipse je prošle godine označavao isto vreme, a za taj sat je zadužena grupa naučnika koja svake godine prilagođava kazaljke u skladu sa dešavanjima u svetu.

U toj grupi naučnika nalaze se i dobitnici Nobelovih nagrada.

Među preporukama upućenim šefovima država, grupa naučnika apelovala je na američkog i ruskog predsednika, Džozefa Bajdena i Vladimira Putina, da produže što je duže moguće sporazum "Novi Start" o ograničenju nuklearnog naoružanja.

Naučnici su podstakli SAD da se obavežu da neće prvi koristiti nuklearno oružje u sukobu i da će nagovoriti svoje saveznike i rivale da učine isto, jer bi to predstavljalo "korak ka bezbednosti i stabilnosti".

Sat apokalipse ili sudnjeg dana je nastao ubrzo nakon početka Hladnog rata i redovno ga od 1947. godine ažuriraju naučnici BSA, sa Univerziteta u Čikagu.

Ponoć predstavlja smak sveta.

Naučnici koriste analogiju prebrojavanja vremena do ponoći kako bi upozorili na opasnost od nuklearnih, ekoloških i tehnoloških pretnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 143 idi na stranu