- Vesti -

NATO istakao dr Željku Antić kao inovativnu naučnicu VIDEO

U susret Međunarodnom danu žena, NATO je predstavio tri mlade žene koje prednjače u inovacijama i tehnologiji u programu za mir i bezbednost. Jedna od njih je naučnica iz Instituta za nuklearne nauke Vinča, dr Željka Antić.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printscreen/ TV Prva
Foto: Printscreen/ TV Prva

Dr Antić se nije nadala da će da bude izabrana i to je za nju bilo veliko iznenađenje, i priznala je da joj je medijska pažnja koju je dobila brlo neobična.

Inovacije koje su nju preporučile da bude među tri svetske naučnice jeste projekat koji podrazumeva razvijanje autonomnog sistema za detekciju isparenja eksploziva na velikim zatvorenim površinama, poput aerodroma, sportskih hala i tržnih centara.

Ključni ciljevi projekta Programa za mir i bezbednost jesu uvek su vezani za globalne sigurnosne probleme, navodi dr Antić.

"Ovo je bio poziv specifičan za detekciju eksploziva, ali program ne radi samo to, nego i akcije vezane za prirodne nepogode recimo", kaže ona.

Dodaje da je ovo relativno mlad projekat koji je počeo u novembru prošle godine, i trajaće naredne tri.

"NATO podržava saradnje koje već postoje, te pored tima iz Srbije uključen je i tim iz Velike Britanije i SAD sa kojima radimo već neko vreme", ističe naučnica.

Antić priznaje da se njen rad više ceni u inostranstvu nego u Srbiji ali se nada da će se ta situacija uskoro promeniti, te da i dalje ima nade za razvoj nauke u ovoj državi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 147 idi na stranu