Vesti -

Kamila još nije zasela na tron, a već pravi haos: Pljušte otkazi na dvoru, njoj pomoć ne treba

Kako je kralj Čarls III preuzeo zvanične dužnosti kao kralj Engleske nakon smrti svoje majke kraljice Elizabete II, izgleda da se kraljica supruga Kamila sprema da povuče neke zastarele tradicije koje je pokojna kraljica postavila. Ako se može verovati izveštajima, Kamila se možda sprema za modernizovanu monarhiju.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Sve vreme svoje vladavine od 70 slavnih godina pokojna kraljica Elizabeta II imala je tim posvećenih žena, koje se nazivaju i njenim sistemom podrške, i koje su dobile titulu "dvorske dame".

Sve ove žene je sama kraljica odabrala kako bi joj pomogle u svakodnevnim poslovima monarha, kao što je biranje odeće i pomoć pri kupanju i oblačenju, dok su druge odgovarale na pisma ili su je pratile na službenim obavezama. Ali najvažnija uloga ovih žena, pored njihove titule i dužnosti, bila je da budu prijateljice i poverenice voljenoj kraljici nacije. Ali sa smrću monarha sa najdužim stažom, ova tradicija će se verovatno promeniti.

Titula dvorske dame obično se daje ženama plemenitog i aristokratskog porekla i prožeta je nasleđem i čašću. Imajući u vidu bogato poreklo dvorskih dama, u drevnim vremenima nisu primale platu i ipak su uspevale da preuzmu doživotnu neplaćenu ulogu i nije im bilo dozvoljeno da daju otkaz ili da se povuku sa položaja, ni pod kojim okolnostima, čime su se obavezale da će služiti kraljici za ceo svoj život.

Hari je imao molbu za Vilijama, ali brat ga nije udostojio ni rečenice – otkriveno šta mu je tražio

Međutim, to se promenilo smrću monarha sa najdužim stažom, jer se očekuje da će nekoliko njenih dama otići u penziju, nakon što su napredovale.

Iako će neki možda ostati da podržavaju kraljicu Kamilu, istoričarka Marlene Kenig, koja je provela nekoliko godina istražujući kraljevsku porodicu, tvrdi da tradicionalna uloga možda neće biti ponovo popunjena.

"Postoje neke pozicije koje možda više neće biti popunjene. Pitate se da li će žene, posebno kraljica Kamila, koristiti dvorske dame kao što je to činila kraljica. Ona nikada nije imala, čak ni kao vojvotkinja od Kornvola, zvaničnu dvorsku damu", rekla je ona i dodala:

"Da li je to više uopšte potrebno ako modernizujete monarhiju? Neke od ovih aristokratskih uloga postoje već 400 do 600 godina, pa da li je svrha samo simbolična?"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 146 idi na stranu