- Vesti -

Tito je lično pravio štrudle Sofiji Loren na Brionima: Jovanka kipela od ljubomore

Punih 88 godina prošlo je otkad je na svet došla Sofija Vilani Šikolone, tog 20. septembra 1934. u Rimu se rodila žena koju će svet kasnije upoznati pod imenom Sofija Loren. Ona je slavna italijanska glumica iza koje je blistava karijera ovenčana i Oskarom za najbolju glumicu 1962. godine kao i onim za životno delo tridesetak godina kasnije. Na vrhuncu slave, Sofija je posetila i našu zemlju što je tada jako zaintrigiralo jugoslovensku javnost, a o tom događaju priča se i danas. Tog leta 1969. godine, italijanska diva je sa svojim tada jednoipogodišnjim sinom provela 15 dana na Brionima i to, ni manje ni više, nego kao gošća Josipa Broza Tita.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Sofija Loren rodila se u Rimu, odrastala je na ulicama siromašnog Napulja i to usred Drugog svetskog rata. Otac joj je bio inženjer Rikardo Šikolone, a majka učiteljica klavira Romilde Vilani. Njen je život bio sve samo ne pesma...
Žena koja je poznata po glamuru, odrasla je u malom stanu u kom su se stisnuli još i Sofijina sestra Marija, deda, baka, ujaci, tetke...Sofija je kasnije izjavila da je odrastanje u siromašnim usloma učinilo žilavijom osobom.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kao dete, niko je nije smatrao lepoticom. Već s 15 godina krenula je u Rim da ostvari svoj san. Počela je da traži filmske uloge, a dok ih je čekala, radila je kao model na ilustrovane ljubavne romane. Od novca koji je dobijala za to, uzdržavala je svoju porodicu.
Nakon dve godine traženja,Sofija je 1951. dobila prvu ulogu, i to u filmu "Quo Vadis". Bila je to manja uloga, jednako kao i ona u filmu "Attila" 1954. Po dolasku u Rim, 1949. godine, upoznala je starijeg producenta Karla Pontija. Njoj je tada bilo 15, a njemu 37 godina. Za njega se i udala 1957., na svoj 23. rođendan i to u Meksiku.

Desio joj se tada i prvi veliki skandal jer ubrzo se doznalo da se Ponti, uprkos tome što s njom nije živeo, od svoje prve supruge nije zvanično rastao. Sofija je morala da se razvede od njega kako bi ga spasila optužbe za bigamiju i izvukla iz zatvora u kom je završio po povratku u Italiju.

Par je ipak ostao u ljubavnoj vezi, a uspeli su da se ponovo venčaju 1966. godine, nakon što se Ponti uspeo da se zvanično razvede od prve supruge. Imali su svoje dece. Karlo Ponti Mlađi rođen je 1968., a Edoardo Ponti 1973. Sofija je u braku s Karlom ostala sve do njegove smrti 2007. godine.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kad je počela da glumi, Loren se pretvorila u pravu lepoticu pa su se brojni glumci zaljubljivali u nju. Keri Grant bio je očaran njenim izgledom pa se na setu filma "Ponos i strast" toliko zaljubio u nju da ju je zaprosio, iako je znao da je već udata za Pontija. Stvar se dodatno "zakuvala" nakon što je Grant sredio da Sofija tumači i ulogu u filmu "Houseboat" za koji je scenario napisala njegova supruga i kojoj je ta uloga izvorno trebalo da pripadne.
Loren je odbila njegovu bračnu ponudu, a cela afera završila je u gorčini još na snimanju "Ponosa i strasti" što je kasnije uzrokovalo probleme u njihovim odnosima tokom snimanja "Houseboata". Sofiji nije odoleo ni Piter Selers s kim je 1960. snimala komediju "Milionerka". Pričalo se da se zbog Sofije bio spreman da se razvede od svoje supruge.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Na vrhuncu slave, Sofija je posetila i Hrvatsku što je tada jako zaintrigiralo jugoslovensku javnost, a o tom se događaju priča i danas. Tog leta 1969. godine, italijanska je diva sa svojim tada jednoipogodišnjim sinom provela 15 dana na Brionima i to, ni manje ni više, nego kao gošća Josipa Broza Tita.
Sestra Titove supruge Jovanke Broz, Nada Budisavljević, kasnije je ispričala kako je Sofija kosu prala destilovanom vodom i na nju stavljala maslinovo ulje. Kada bi je slikali, svaki put okretala bi profil koji je bio lepši.
Volela je da kuva na Brionima pa je pripremala soseve za testeninu u koje je stavljala teletinu, svinjetinu, pršutu. Tito je pak njoj spremao zagorske štrukle, štrudle s jabukama. Kako kaže Nada, lično je razvijao testo i uživao je u tome. Pričalo se i da je Sofija bila zaljubljena u Tita, zbog čega je Jovanka navodno na nju bila jako ljubomorna. Prava istina se, verovatno, nikad neće saznati.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Italijanska zavodnica je imala problema i sa zakonom pa je tako 1982. godine odslužila 18-dnevnu zatvorsku kaznu zbog neplaćanja poreza. Išla se po sudovima i početkom 21. veka nakon što je, 1999. godine, tužila 76 web stranica koje su koristile njene izazovne fotografije kako bi privukli posetioce.
Sofija Loren još od 2006. godine živi u svojoj privatnoj rezidenciji u Ženevi, a poseduje i nekretnine u Napulju i Rimu. Vatrena je navijačica Napulja pa je tako u maju 2007., kada su joj bile 72 godine, izjavila da će, ako pobede, izvesti striptiz za njih. Iste je godine pozirala za Pirelijev kalendar... Kasnije je, kao prava Italijanka i žena koja je odrastala u Napulju, Sofija za BBC radio, početkom 2021. godine, priznala da je svoju peć za picu proglasila luksuznim predmetom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 150 idi na stranu