Vesti -

Čačak po pečenju, Pazar po farmerkama, Pančevo po lošim vozačima: Po čemu je vaš grad poznat?

Na društvenoj mreži Redit, povela se diskusija o tome po čemu su poznati srpski gradovi.

Jelena JankovićIzvor: B92
Podeli
Foto: Danijel Milutinovic e-stock
Foto: Danijel Milutinovic e-stock

Inicijalni post, sadržao je nekolicinu asocijacija na pojedine srpske gradove. Tako je Čačak opisan kao prestonica pečenja, ali i košarke, Užice kao kolevka komplet - lepinja, a Novi Pazar kao grad mantija i farmerki.

Asocijacija na Pančevo su loši vozači, za Šabac važi da je meka krađe i polovnih automobila, dok je Bor poznat po rudniku i hambureku (pljeskavici u korama, za neupućene).

Za Novi Sad, reditovci tvrde da je evropska prestonica homoseksualaca, mi bi dodali kulture, a da ljubaznost nije gej. Zatim je tu i Zaječar za koji kažu da je grad bicikla, piva i rumunske robe.

Valjevo asocira na prevaru, Arilje na pamuk i Ivanjica na maline.

Stereotip vezan za Suboticu je jeziv i tiče se depresije i samoubistava, dok se Bečej smatra mestom gde prvo naučiš da plivaš, pa da hodaš.

U Ćupriji, tvrde na Redditu, žive agresivci, u Pirotu cicije i škrtice.

Leskovac je sinonim za roštilj i paprika, a u "Vranje nema laganje", ali nema ni svih, u srpskom jeziku poznatih padeža.

Kragujevac se tužnih devedesetih "okitio" nazivom "dolina gladi, a Niš se proslavio po temperamentu, humoru i kafanama koje se retko kad zatvaraju.

Zanimljivo, Beograd, da li zbog veličine ili progresivnog povećavanja broja stanovnika nije uspeo da sačuva nijedan stereotip o sebi, osim onog da su mu građani "nadobudni" u čemu su se mnogi učesnici ove diskusije složili.

Pišite nam u komentarima o vašim asocijacijama i impresijama vezanim za srpske gradove, kao i koji stereotipi važe za onaj iz kog vi dolazite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 132 idi na stranu