Vesti -

Srbi bi morali da dozidaju nove: Hrvat opsovao majku majci, pa završio u zatvoru

EU Hrvatska staje na put balkanskom folkloru porodičnog vređanja.

Jelena JankovićIzvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Danas je na stranicama hrvatskih portala plasiran tekst za koji smo isprva pomislili da je urnebesan, međutim, već u sledećem trenutku smo se zapitali da li je i edukativan. Naime, reč je o klasičnim stupcima crne hronike, gde obično srećemo malo teža krivična dela, a retko ili nikada uvrede.

Glavni akter članka, izvesni Vladimir iz Zagreba, završio je pred pravosudnim organima, jer je opsovao rođenu majku i to preko telefona.

Sukob je, kako saznaje "Dnevno.hr" započeo kada je, evidentno razmaženi Vladimir, nazvao telefonom svoju majku, kako bi mu dala 300 kuna (oko 40 evra) da plati čistačici koja mu posprema stan.

Kako majka nije želela da mu da novac, on iznerviran, ali i u pripitom stanju je sočno opsovao "Pi... ti materina", što je do te mere iznerviralo dotičnu gospođu da se odlučila na radikalne mere prevaspitavanja.

Telefonirala je policiji i prijavila osornog sina koji je momentalno uhapšen.

Bahati Vladimir je prema izveštaju od 20. oktobra, proveo dva dana u policijskom pritvoru, a onda je i pravosnažno osuđen na 20 dana zatvora, uslovno na šest meseci.

U obrazloženju presude, sutkinja je pored objektivnih činjenica, koje ni Vladimir nije poricao, navela da je dotični izvršio psihičko nasilje prema svojoj majci, kao i da je zaposlen, da prima platu od 600 evra i da nema ženu i decu koje mora da izdržava. Sutkinja mu je izrekla i zabranu prilaska žrtvi nasilja u trajanju od šest meseci, kao i obaveznu meru lečenja od alkoholizma u trajanju od jedne godine.

Ukoliko ne bude poštovao odluke suda, Vladimira čeka i zatvorska i novčana kazna.

Pitanje koje ostaje da lebdi negde u vazduhu je šta bi se dogodilo kada bi u Srbiji ovakvo verbalno nasilje počelo da se rigorozno kažnjava. Da li bi smanjili sveukupni nivo porodičnog nasilja ili bi nam zatvori bili mali da prime sve koji su opsovali rodbini.

Pišite nam u komentarima da li psujete najmilije i da li takav vid ponašanja treba sankcionisati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 129 idi na stranu