Vesti -

Tajanstveni čin krunisanja kralja Čarlsa III biće javno prikazan

Britanski kralj Čarls III biće krunisan u Vestminsterskoj opatiji, a britanski mediji uveliko raspravljaju o detaljima istorijskog događaja. Krunisanje kralja Čarlsa biće manja od one koju je organizovala njegova majka Elizabeta II, ali ove godine pred kamerama bi se moglo dogoditi nešto neviđeno.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Simon Ward Photography&Shutterstock
Foto: Simon Ward Photography&Shutterstock

Kralj Čarls III mogao bi da postane prvi monarh u britanskoj istoriji koji će biti javno miropomazan na svom krunisanju u još jednom prekidu tradicije, kažu izvori sa dvora. U prethodnim krunisanjima, trenutak u kojem nadbiskup Kentberija svetim uljem pomazuje ruke, grudi i glavu suverena nije viđen u javnosti ni pred kamerama.

Kada je Elizabeta II miropomazana kao britanska kraljica, iznad njene glave je stajao baldahin od zlatnog platna, a televizije koje su prenosile krunisanje na nekoliko sekundi su zamračile sliku. Smatralo se da je čin pomazanja monarha najsvetiji čin krunisanja koji javnost ne sme da vidi pa je time ujedno i najmisteriozniji čin same svečanosti. Ove godine bi to mogli da vide milioni ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 127 idi na stranu