Vesti -

Slovenija: Istopolni partneri mogu da usvajaju decu

U Sloveniji su 31. januara stupile na snagu izmene Porodičnog zakona prema kojima je brak životna zajednica dve osobe, a istopolnim parovima omogućeno je usvajanje deteta.

Izvor: telegraf.rs
Podeli
Foto: EPA-EFE/ESTELA SILVA
Foto: EPA-EFE/ESTELA SILVA

Shodno ovim izmenama, brak više nije životna zajednica samo muža i žene, već životna zajednica dve osobe.

Na Tviteru se oglasila i ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon koja je pozdravila ovu odluku.

B92.net na Paradi ponosa: Polivali su nas svetom vodom; Organizatori: "10.000 učesnika" FOTO/VIDEO

Ona je napisala da je 31. januar poseban dan za Sloveniju.

"Slovenija se pridružila najnaprednijim i najotvorenijim demokratijama sveta potpunim izjednačavanjem prava istopolnih partnera s pravima žena i muškaraca pri sklapanju braka", napisala je ona.

Crna Gora je izglasala zakon o istopolnim brakovima: Da li je Srbija sledeća?

Prema objašnjenju Ministarstva rada, vanbračna zajednica je dugotrajna životna zajednica dve osoba, ali ne više nužno muškarca i žene.

Ustavni sud je u junu prošle godine presudio da je nesaglasno s Ustavom zakonsko uređenje u delu Porodičnog zakona prema kojem je brak životna zajednica muža i žene. Ujedno je odlučio da je neustavno regulisanje mogućnosti zajedničkog usvajanja deteta, što Zakonik ne dopušta istopolnim partnerima.

Ustavni sud naložio je rok od šest meseci da se otkloni utvrđena neustavnost. Ujedno je propisao da je, do otklanjanja neustavnosti, brak životna zajednica dve osobe bez obzira na pol te da istopolni partneri u partnerskoj zajednici mogu zajednički usvojiti dete pod istim uslovima kao i bračni drugovi.

Izmenama zakona koje su juče stupile na snagu, istopolni partneri u braku ili vanbračnoj zajednici izjednačeni su s zajednicom muškarca i žene u svim pravnim posledicama Porodičnog zakona i drugim pravnim područjima, pa tako i u uslovima za usvajanje deteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 127 idi na stranu