Vesti -

Da se naježiš: Čovek prohodao nakon 10 godina uz pomoć implanta u mozgu VIDEO

Novo istraživanje otkriva kako je medicinski uređaj pomogao jednom čoveku sa paralizom da ponovo hoda prirodno, više od decenije nakon povrede.

Izvor: B92, CNN
Podeli
Foto: Shutterstock/aleks333
Foto: Shutterstock/aleks333

Dr Gregoar Courtine i kolege sa Švajcarskog federalnog instituta za tehnologiju u Lozani razvili su i implantirali "interfejs mozak-kičmu“ koji stvara direktnu neurološku vezu između mozga i kičmene moždine. Implantati u mozgu prate namere za kretanje, koje se bežično prenose na procesorsku jedinicu koju osoba nosi spolja, poput ranca. Namere se prevode u komande koje procesorska jedinica šalje nazad kroz drugi implant da bi stimulisala mišiće.

Gert-Jan Oskam, 40, ostao je paralizovan nakon nesreće na motoru u Kini pre više od jedne decenije. Noge su mu bile oštećene, kao i ruke i trup.

"Želja mi je bila da ponovo hodam, i verovao sam da je to moguće“, rekao je Oskam na brifingu sa novinarima ove nedelje.

"Probao sam mnogo stvari ranije, a sada moram ponovo da naučim kako da hodam normalno, kao prirodno, jer ovako funkcioniše sistem.

Oskam je rekao da može da hoda najmanje 100 metara (oko 330 stopa), u zavisnosti od dana, i da stoji bez upotrebe ruku nekoliko minuta. Rekao je da je to korisno u njegovom svakodnevnom životu, kao kada je nedavno imao nešto da slika, ali nije imao ko da mu pomogne, pa je stajao i radio sam.

Prethodna istraživanja su pokazala da ciljani električni impulsi mogu stimulisati delove nogu potrebnih za hodanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 155 idi na stranu