Vesti -

Misterija gejzira vode u svemiru: "Pred nama je potpuno novi prozor mogućnost"

Teleskop Džejms Veb zabeležio je ogroman paperjasti oblak vode koja izbija sa Saturnovog meseca Enkelada.

Izvor: CNN
Podeli
Foto: Dotted Yeti/Shutterstock
Foto: Dotted Yeti/Shutterstock

Ispod debele, ledene kore Enkelada nalazi se veliki okean slane vode. Prethodne misije poput Kasinija su primetile vodu stotinama kilometara između pukotina - koje su naučnici nazvali "tigrovim prugama" - na površini tog okeana.

Sada znamo i da mlazevi nalik gejzirima, oslobađaju vodenu paru, organske hemikalije i čestice leda u svemir.

Ali novi prizor izbijanja vode koji je zapazio Veb teleskop, pokazao je da se taj "oblak“ protezao na više od 9.000 kilometara, prema saopštenju NASA-e. Studija koja detaljno opisuje nalaz prihvaćena je za objavljivanje u časopisu Nature Astronomy.

"Kada sam u početku gledao podatke, mislio sam da moram da grešim. Bilo je tako šokantno otkriti vodeni oblak više od 20 puta veći od Meseca“, rekao je vodeći autor studije Džeronimo Viljanueva, naučnik u Nasinom centru za svemirske letove Godard u Grinbeltu u Merilendu, prenosi CNN.

"Vodena masa u vidu paperjastog oblaka se proteže daleko izvan oblasti ispuštanja na južnom polu“, dodao je naučnik.

Enkelad je mali mesec, veliki je samo kao četiri odsto veličine Zemlje i prečnika 503,7 kilometara. Ali ima jedan od nekoliko intrigantnih okeanskih svetova u našem solarnom sistemu, gde naučnici misle da imaju najbolje šanse da pronađu život izvan Zemlje.

Iako je okean ispod ledenog plašta, mesečevo kamenito jezgro može da zagreje okean dovoljno da ga učini pogodnim za život.

Vebovo detaljno otkrivanje ovog vodenog oblaka otkrilo je dalje, da se vodena para ispušta iz Enkelada brzinom od oko 300 litara u sekundi, dovoljno da napuni olimpijski bazen za nekoliko sati, što bi na Zemlji trajalo više od dve nedelje koristeći baštensko crevo.

"Trenutno, Džejms Veb pruža jedinstven način da se direktno izmeri to kako se voda razvija i menja tokom vremena u ogromnom oblaku Enkelada, a čak ćemo napraviti nova otkrića i saznati više o sastavu okeana u osnovi“, rekao je koautor studije Stefani Milam, naučnik u NASA-inom centru za svemirske letove Godard i dodao:

"Zahvaljujući Vebovoj osetljivosti i detaljnosti, i onome što smo naučili iz prethodnih misija, pred nama je potpuno novi prozor mogućnosti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 182 idi na stranu