Vesti -

Još jedna zemlja legalizuje kokain – da li je ovo nova "bela" prestonica Evrope?

Nakon testiranja kontrolisane prodaje kanabisa, gradski parlament Berna sada želi da građanima omogući pristup težim supstancama.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Opštinsko veće glavnog grada Švajcarske Berna izglasalo je u četvrtak proširenje iliti prebacivanje probne prodaje kanabisa na kokain.

Predlog, koji je predstavila stranka Alternativna levica, usvojen je sa 43 glasa za, izvestio je u petak švajcarski novinski list SRF. Predlogu su se usprotivili odbornici desnog centra i verski odbornici, ali su ga podržali levičari i neki članovi Socijaldemokratske partije levog centra.

Bern je prošle godine glasao za testiranje kontrolisane prodaje kanabisa, a federalna vlada je odobrila"projekat" prošlog meseca. Očekuje se da će prodaja kanabisa početi u Bernu ove jeseni, a već je počela u Bazelu, Cirihu i Lozani.

Napominjući da je savezna vlada samo pristala da dozvoli prodaju kanabisa nakon značajnog pritiska iz više gradova, socijalna direktorka Berna Franziska Teušer rekla je da njen grad neće naterati vladu da deluje po pitanju kokain, i da je glasanje u četvrtak poslalo signal da će grad biti otvoren za ideju u budućnosti.

Sličan predlog je Savet odbacio 2019. godine, a socijaldemokratska većina je tvrdila da žele da steknu iskustvo sa legalnom prodajom kanabisa pre nego što pređu na teže droge.

Švajcarska je žarište kokaina, a procenjuje se da pet tona praha uđe u zemlju svake godine. Prema podacima EU, Cirih, Bazel, Ženeva, svrstavaju se u prvih deset u Evropi po potrošnji kokaina. Potrošnja širom Evrope porasla je u poslednjoj deceniji, a stanovnici Berna su prošle godine konzumirali dvostruko više te supstance nego 2012. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 182 idi na stranu