Vesti -

Pronađena olupina podmornice za kojom se tragalo više od 80 godina

Olupina britanske podmornice H.M.S Triumph koja je tajanstveno nestala tokom zadatka u Grčkoj 1942., u vreme Drugog svetskog rata, pronađena je u Egejskom moru, objavila je grčka novinska agencija ANA

Izvor: tportal.hr
Podeli
Ilustracija, Foto: Dans Destinations/Shutterstock
Ilustracija, Foto: Dans Destinations/Shutterstock

Uočili su je "na dubini od 203 m u Egejskom moru" i "nekoliko desetina kilometara od obale" saradnici grčkog ronioca Kostasa Toktaridisa koji je u potragu za njom pošao 1998. godine.

Podmornica klase T duga 84 m povezuje se sa "otporom protiv nacističke okupacije u Grčkoj" i s "britanskom tajnom službom", rekao je Toktaridis, prenosi ANA.

"Sva 64 člana posade poginula su nakon što je podmornica potonula", navodi isti izvor

Triumph je obavio dvadesetak borbenih zadataka od 1939. do 1942. godine.

Svoje misije u Egejskom moru počeo je u martu 1941. blizu ostrva Dodekaneza koji su tada bili pod talijanskom okupacijom, gde je "uništio mnoge neprijateljske brodove, pa i italijansku podmornicu Salpu", piše ANA.

No 23. januara 1942., tokom njene 21. misije u Egejskom moru, britanska ratna mornarica je objavila da podmornicu Triumph "smatra nestalom".

Poslednje svedočanstvo o podmornici dao je italijanski pilot koji ju je video 9. januara 1942. kod rta Sunija, u Saronskom zalivu, blizu Atine.

Među različitim verzijama o uzrocima potonuća podmornice jesu sudar sa minom kod ostrva Milosa, zarobljavanje u akciji nemačkih snaga potpomognutih italijanskim agentima i eksplozija na pramcu podmornice, rekao je Kostas Toktaridis.

Brojne istraživačke ekipe sa Malte i iz Rusije dolazile su svojevremeno u Grčku u potrazi za njenom olupinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 182 idi na stranu